Borbás Gabriella 1949. március 1-jén született Budapesten. A Színművészeti Főiskolán a Thália Színház egykori igazgatójánál, Kazimir Károlynál tanult. Osztálytársai között tudhatta mások mellett Sáfár Anikót, Gálvölgyi Jánost, Reviczky Gábort, és Vas-Zoltán Ivánt, a Tesla Teátrum alapító igazgatóját is. A gyakorlati idejét a Nemzeti Színházban töltötte, a diploma megszerzése után 1973-tól azonban a József Attila Színházhoz szerződött, melynek 19 évig színművésze volt.

Bata Éva (b) és Borbás Gabi (j) a Kasimir és Karoline című előadásban (fotó: Várady Nikolett)

1984 és 1992 között játszott a Játékszínben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon és a Radnóti Színházban. Itt dolgozott újra Valló Péter rendezővel, aki miután 1991-től művészeti vezető lett Mikó István mellett a Soproni Petőfi Színházban, vidékre hívta a színésznőt egy szerepre. Mikó István pedig az évad végén szerződtette Borbás Gabit, aki 9 éven át volt a soproni teátrum társulatában. Ezt követően egy rövid időszakra szabadúszó lett, 2006-ban azonban csatlakozott a Centrál Színházhoz, melynek 13 éve oszlopos tagja.

Feleki Kamill (b), Borbás Gabi (k) és Pethes Sándor (j) a Magyar Rádió stúdiójában 1970-ben (fotó: Szalay Zoltán/Fortepan)

Jelenleg olyan előadásokban láthatjuk a Centrálban mint a My Fair Lady, ahol ő alakítja Higginsnét. Ő játssza Ursulát a Sok hűhó semmiértben, Mrs. Schubertet a Hajmeresztőben és az Énekesnőt az Alföldi Róbert rendezte népszínműben, a Kasimir és Karoline-ben. Színpadi feladatai mellett több filmen, tévéfilmen és sorozaton is dolgozott: a Linda, a Szomszédok, a Kisváros, a Barátok közt és az RTL Klub legújabb napi sorozata, a Drága örökösök szereplői között is láthatta a közönség. Rádiójátékokban is részt vett és gyakorta szinkronizál is, többször kölcsönözte hangját Glenn Close-nak és Catherine O’Hara-nak, de hallhattuk olyan sorozatokban is mint a Downton Abbey vagy a Rabszolgasors.

Színművészetét eddig 1998-ban Jászai Mari-díjjal és még ugyanebben az évben a Kabos Gyula-díjjal, majd Nívódíjjal, 2010-ben pedig a legjobb epizódszereplőnek járó Aase-díjjal ismerték el.

Kiemelt kép: MTVA