Ma, azaz április 14-én ünnepelné 70. születésnapját Esterházy Péter Kossuth-díjas író, akinek – többek között – az egyik leggyakrabban idézett és legfrappánsabb mondatot is köszönhetjük: „Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.” 

Esterházy Péter 1950. április 14-én született, Budapesten. Nagyapja, gróf Esterházy Móric 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt, édesapja gróf Esterházy Mátyás, édesanyja Mányoki Irén Magdolna. Esterházy a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1968-ban, majd 1974-ben matematikusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ezt követően néhány évig a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott alkalmazott matematikusként. 1978-tól szabadfoglalkozású író volt. Magyarországon több száz tanulmány, kritika jelent meg munkáiról; számos rangos irodalmi díjban és egyéb kitüntetésen – a teljesség igénye nélkül: Kossuth-díj (1996), Prima Primissima díj (2006), József Attila-díj (1986), a Magyar Érdemrend középkeresztje (2007), Budapest díszpolgára (2009) – részesült bel- és külföldön egyaránt. Regényeit és elbeszéléseit több mint húsz nyelvre fordították le, külföldön is széles körben elismerik. 2015-ben hozta nyilvánosságra, hogy hasnyálmirigyrákban szenved. Utolsó művét betegségéről, és az elmúlásról „Hasnyálmirigynapló” címmel írta meg. 2016. július 14-én, 66 éves korában hunyt el.

Esterházy Péter (fotó: Bahget Iskander)

Legismertebb művei közé tartozik a Fuharosok, a Harmonia cælestis, az Egy nő, a Tizenhét hattyúk (Csokonai Lili álnéven). A prózai művek mellett drámákat is írt, többek között a Harminchárom változat Haydn-koponyára, az Én vagyok a te, az Oratorium balbulum, Hét utolsó szó (Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán) vagy a Mercedes Benz című előadásokat köszönhetjük neki. Emellett 2018-ban a Radnóti Színház Galgóczy Judit rendezésében létrehozott egy produkciót Szövegséták Esterházyval címmel az azonos című posztumusz kötet bemutatójára, amelyet a tervek szerint a mai napon ismét bemutattak volna, a veszélyhelyzet miatt viszont csupán online felolvasással tudják felidézni Esterházy alakját.

Kiemelt kép: Esterházy Péter (fotó: papageno.hu)