Kezdet / Rózsavölgyi Szalon / rendező: Dicső Dániel / február 17. 19:30

Bizonyára mindannyian tudjuk, milyen az, amikor azt hisszük, itt a világvége. Ennek kiváltó oka lehet költözés, egy hirtelen jött szakítás, munkahely megszűnése, egy szerettünk elvesztése – az az egy viszont közös, hogy a vég minden esetben valami új kezdete is egyben. És ebben a darabban pontosan ez a kezdet a lényeg, ahogyan egy férfi, Danny és egy nő, Laura megismerik egymást, miután már összeismerkedtek. Egy lakásavató buli után kora reggel ők ketten maradnak a „romokon”. Körülöttük mindenhol rendetlenség, de igazából saját magukban kellene rendet tenniük. A 42 éves Danny (Schmied Zoltán) elvált, az anyjával él együtt, kislányát nem látogathatja, önbecsülése alacsony. A 38 éves Laura (Danis Lídia) kemény karrierista, legalábbis elsőre annak tűnik, de szigora valójában csak a magányát fedi. Mindketten odaadják magukat reményeiknek és bánatuknak, bizonytalanságuknak és tökéletlenségüknek. Az angol kortárs szerző, David Eldrige szívvel és humorral írt darabja képes elhitetni velünk, hogy a dolgok tényleg jobbak lesznek.

Karamazov testvérek / Csiky Gergely Színház, Kaposvár / rendező: Szabó K. István / február 18. 19:00

A szülők és gyermekeik közti konfliktusok már egyetemes drámairodalmunk kezdetekor, az ókori görög drámaírók alkotásaiban is központi kérdéssé nőttek. A téma végighúzódik hosszú évszázad számos alkotásán, nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb orosz író, a tavaly 200 éve született Dosztojevszkij legösszetettebb művének is ez képezi az alapját. A dráma eseménydús történetének középpontjában egy apa és fiai közötti konfliktus áll, ami odáig fajul, hogy az apát, Fjodor Pavlovics Karamozovot (Szalma Tamás) éjjel megölik. A tettes személyét egy darabig homály fedi, mindaddig, amíg a gyanú Karamozov három mellőzött fiára, Dmitrijre (Mészáros Tibor), Ivanra (Fándly Csaba) és Aljosára (Törő Gergely Zsolt) terelődik. Dosztojevszkij műve krimiket meghazudtoló feszült izgalmával, a legtisztább erkölcs és a legalantasabb galádság, az isteni rend és az ördögi fertő, a szellemi fejlődésben hívő és a kiégett értelmiség, valamint a megértés és a nihilista elutasítás sistergő összecsapását, és egyben mélyen elgondolkodtató filozófiáját kutatja.

Pillanatkép a Szerelem próbájáról (Fotó: szombathelyi Weöres Sándor Színház)

Szerelem / szombathelyi Weöres Sándor Színház / rendező: Nagy Cili / február 18. 19:00

Barta Lajos drámájának „Szerelem az I. világháború idején” is lehetne a címe. A világégésből azonban csak a kardcsörgés és az infláció jut el a Macskazugban élő Szalay-lányokhoz, akik bátran játszadoznak a hozzájuk közel merészkedő férfiakkal. Legyenek azok katonák, költők vagy adótisztek; a férfi, mint romantikus vágykép vagy józan menekülési útvonal. Zárt, polgári világukban Nelli (Dénes Emőke), Böske (Nagy-Bakonyi Boglárka) és Lujza (Herman Flóra) nem félnek megkérdőjelezni a régi-új női szerepeket vagy elvárásokat, még ha olykor nem is tudják, hogy macskák vagy egerek ebben a játszmában. A terítékre azonban előbb vagy utóbb mindenki szíve kikerül a délutáni feketekávé és a vajas kalács mellé. A lányok szüleit Róbert Gábor és Németh Judit kelti életre, a további szerepekben pedig Kelemen Zoltán, Balogh János, Hajdu Péter István, Antal D. Csaba, Orosz Róbert, Keller Dániel és Ostyola Zsuzsanna lesz látható.  

Farsangi lakodalom / Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem/ rendező: Almási Tóth-András / február 19. 19:00

Poldini Ede Farsangi lakodalom című műve az 1924-es bemutatója idején hatalmas sikert aratott, száznál is több előadást élt meg, aminek hatására Bécsben, Drezdában, de még Londonban is bemutatták. Az opera librettóját Vajda Ernő bő évtizeddel korábban már elkészítette, ám a világháború és más körülmények hátráltatták a mű megírását. A magyar nemzeti vígoperaként ünnepelt, a két világháború közt nagy népszerűségnek örvendett mű több mint 60 év után tér vissza az Opera repertoárjára Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében, aminek aktualitását az az elzárt közeg adja, amit a darabban egy hóvihar okoz, de a közelmúlt járványügyi korlátozásai mindenki számára ismerőssé tetté, és aminek feszültségeit a komédia eszköztára is segíthet feloldani. A zord időjárás miatt karanténban rekedt szereplők között forrnak a szenvedélyek: egymásba szeret, akinek nem kéne, és kiszeret egymásból, akinek viszont párt kéne alkotnia. A bezártságban sok minden kiderül a másikról, a meghiúsult farsangi lagzi helyett napokig tartó karanténparti veszi kezdetét, ahol a szedett-vedett társaság egyre inkább közösséggé alakul, és árgus szemekkel figyeli Kálmán, a csurgói diák (Rab Gyula/Bartos Barna) és Zsuzsika, a kicsit depressziós, érzékeny kislány (Kristóf Réka/Zavaros Eszter) tiltott szerelmét.

Kiemelt kép: Schmied Zoltán és Danis Lídia a Kezdet próbáján (Fotó: Kallus György/Rózsavölgyi Szalon)