Udvaros Dorottya 1954. augusztus 4-én, Budapesten született, igazi művészcsalád gyermekeként. Édesapja az Evangélium Színház alapítója, a jelenleg 94 éves rendező, Udvaros Béla, édesanyja Dévay Camilla színésznő volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma Egyetem) Marton Endre osztályában tanult és 1978-ban mások mellett Andresz Katival, Balkay Gézával és Spindler Bélával egy időben szerzett diplomát. Még főiskolás hallgató volt, amikor megkapta első filmes szerepét, az 1976-ban bemutatott Rendőrség című tévéfilmben ismerhette meg őt a nézőközönség, és ez után sorban következtek az egyre nagyobb tévés, mozis és színházi munkák.

Dévay Camilla, Udvaros Dorottya és Udvaros Béla (fotó: Wikipedia)

A diploma megszerzése évében a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, ami akkoriban a kaposvári teátrum mellett az ország egyik kiemelkedő helyszíne volt. Három évad után került a Nemzeti Színházhoz (a mai Pesti Magyar Színházhoz), majd 1982-ben alapító tagként csatlakozott a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor által létrehozott Katona József Színházhoz. Tizenkét évvel később váltott, és a Székely Gábor vezetésével gyermekszínházból művészszínházzá alakult Új Színház alapító társulati tagja lett 1997-ig. Ezt követte az akkor létrejövő Bárka Színház, mely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden tekintetben szakít a hagyományos kőszínházi alkotói folyamatokkal. Udvaros Dorottya öt év után többedmagával együtt hagyta ott a Bárkát, és nem sokkal később, 2002-ben csatlakozott az akkor megnyitó új Nemzeti Színházhoz, amelynek immáron 17 éve művésze.

Udvaros Dorottya a Te rongyos élet című filmben (fotó: tv.24.hu)

Pályája során nem csak a színpadi szerepek, hanem a filmes munkák is elhalmozták. Olyan produkciókban ismerhette meg őt a közönség mint a Sándor Pál rendezte Ripacsok, a Dögkeselyű, az 53 legjobb magyar filmalkotás közé is beválasztott Te rongyos élet, a Sztracsatella vagy A miniszter félrelép. Lendülete és munkakedve a deszkákon és kamerák előtt eltöltött több mint 40 év alatt sem csökkent, a közelmúltban olyan remek szerepekben ejtette ámulatba a közönséget mint Gertrudis a Bánk bánban, Charlotte az Ingmar Bergman írta Őszi szonátában, vagy Edit a Terápia befejező évadában. 2017 óta pedig állandó szereplője az ország legnézettebb sorozatának, A mi kis falunknak.

Udvaros Dorottya a Bánk bánban (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A Nemzeti Színházban jövőre két bemutatóban is láthatjuk majd, a Rocco és fivérei filmadaptációban, valamint a Szász János rendezésében készülő Örkény-darabban, a Macskajátékban, ahol három erős női karakter feszül egymásnak Bánsági Ildikó, Nagy Mari és Udvaros Dorottya játékában. A színésznő azonban nem csak a duna-parti teátrumban áll a közönség elé, szerepel az Orlai Produkciós Iroda több előadásában is, illetve önálló esttel jelentkezik a Hungarikum Élményházban, ahol megmutatja, nem csak színésznőként, hanem énekesként is kivételes. Szinkronhangjával is számos film színvonalát emelte, Shirley MacLaine-nek, Kim Basingernek és Renée Zellwegernek is kölcsönözte már a hangját, de emlékezetes munkája volt az Elvált nők klubja is, ahol Goldie Hawnt szólaltatta meg.

Udvaros Dorottya színészi munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el. Megkapta ezek mellett a Déryné- és a Prima díjat, valamint 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották.

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya (fotó: Hegedüs Róbert/Taxi Magazin)