A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum újabb névadójához köthető tárgyakkal bővült: a látogatók megcsodálhatják Munkácsy Mihály fotóját, levelét és egy rajzát is. A vásárlások által a múzeum immár 589 Munkácsy-relikviával és 11 grafikai lappal rendelkezik, emelte ki Bácsmegi Gábor igazgató.

Gyarmati Gabriella művészettörténész a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a tulajdonukba került egy Bédarieux J. Raynaud fotóművész által készített portré magáról Munkácsy Mihályról, melyet saját kézjegyével, a „Barátomnak” felirattal és az 1890-es évszámmal látott el.

Munkácsy az 1890-es években egészségügyi okoból kezdte el látogatni a belgiumi Ostende luxusüdülőt, jelenlegi ismereteink szerint 7 grafitrajzot készített itt. Ebből egyet korábban megvásárolt a múzeum, most pedig egy másik is tulajdonukba került, néhány vizitkártya társaságában, ezek közül az egyik a festő feleségéé.

Egy másik vizitkártyára Sigismond Sonnenfeld írt Munkácsy titkárának, Écsi Ferenc Józsefnek egy rövid levelet. Écsi a címzettje egy Munkácsy által írt levélnek, melyre ezt írta: „Jó reggelt, Écsi úr. Itt vagyok. Hogy vannak a fölvételek? Lehetne reggel a találkozó?” Ehhez kötődően Gyarmati Gabriella kiemelte: Munkácsy 1890-ben állami megbízatást kapott, a ma Honfoglalás néven ismert művét kellett a Parlamentbe megfestenie, valószínűleg ezzel kapcsolatban segítette titkára, aki maga is festőművész volt.

Kiemelt kép: Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba (Fotó: Hilda Balas – Csodálatos Magyarország)