Idén ünnepli 60. évadát a Gyulai Várszínház, a jubileum alkalmából a június 22-től augusztus 17-ig tartó szezonban három új bemutatót is terveznek.

Az új bemutatók között találjuk a Nemzeti Színházzal koprodukcióban készülőt két Molnár Ferenc-egyfelvonásost: az Egy, kettő, három és Az ibolya című darabokat Rátóti Zoltán állítja színpadra Schnell Ádámmal, Bodrogi Gyulával, Kristán Attilával és Rácz Józseffel a főszerepben. A Várszínház saját fejlesztésű bemutatója John Christopher Wood GarázsMacbeth című vígjátéka lesz Árkosi Árpád rendezésében. Ezt követően az Aradi Kamaraszínházzal és az Esztergomi Várszínházzal együttműködve hozzák létre a Verebes Ernő dramaturg szövege alapján született Pengetangó ősbemutatóját. A musical-dráma zenéjét Cári Tibor jegyzi, a darabot Tapasztó Ernő rendezi. 

A Shakespeare-fesztivált a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja váltja: július 13. és 16. között látható lesz a Figaro házassága, a Három nővér, a Sirály, A Karamazov testvérek, a III. Richárd, valamint Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter És Rómeó és Júlia című produkciója. Július 31. és augusztus 6. között ismét megrendezik az Erdélyi Hetet, amelynek keretében látható lesz a Portugál (gyergyói Figura Stúdió), a Lélekfitnesz (marosvásárhelyi Yorick Stúdió), a Pillanatfelvétel (Csíki Játékszín), a Száll a kakukk fészkére(székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház), a Csinibaba (nagyváradi Szigligeti Színház), a Caravaggio(temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház ), az Aradi Kamaraszínház pedig az Amadeus előadással és a 497 című táncszínházi produkcióval képviselteti magát. A magyar klasszikus szerzők életműveit középpontba állító programsorozat keretében idén Molnár Ferenc-napokat szerveznek augusztus 13. és 16. között: a fentebb említett egyfelvonások mellett érkezik a Játék a kastélyban (nagyváradi Szigligeti Színház), Az üvegcipő (Körúti Színház) és Az ördög (Zenthe Ferenc Színház).

A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált, a Vár Jazz Fesztivált és a Vár Blues Fesztivált klasszikus zenével kiegészítve egy háromnapos Free Zenei Fesztivállá alakították át. Július 7. és 9. között minden nap egy-egy népszerű zenekar tószínpadi fellépésével zárul majd, a fellépők között található többek között az Anima Sound System, a ParnoGraszt, az Alföld Quartet, a JazzElek, a Mr. Moodburn és a Simple Blues Band. A XI. Irodalmi Humorfesztiválra érkezik Darvasi László, Dragomán György, Gál János, Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba, Hartay Csaba, Lackfi János, Székely Csaba és Vöröskéry Dóra is.

A részletes program a Gyulai Várszínház oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Előadás a Gyulai Várszínház Tószínpadán (fotó: Gyulai Várszínház)