Nem bonyolították túl annak idején a zenekar alapítói a névválasztást: tizenegyen voltak, és jellemzően stúdiózenélésre alakultak. Az viszont már egyáltalán nem magától értetődő, hogy a csapat 60 éven át képes volt nem csak fennmaradni, de maradandót is alkotni a hazai könnyűzenei életben. Indokolt tehát az ünneplés, május 27-én 20 órától a MÜPÁ-ban, ahol a jelenleg 12 taggal működő ensemble négy kiváló énekes szólistával, Koós Rékával, Szőke Nikolettával, Király Viktorral és Vastag Tamással szólaltatja meg elmaradhatatlan és védjeggyé vált darabjait, illetve egy sor meglepetésszámba menő csemegét.

A Studio 11 zenekar 1963-ban Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével alakult a Magyar Rádió égisze alatt. Hatvanéves történetük során meghatározó szereplői voltak a magyar könnyűzene fejlődésének. Tagjai mindig is magas szinten képzett muzsikusok, egyúttal kiemelkedő szólisták voltak, akik rendszeres szereplői a hazai és a nemzetközi jazzéletnek. A több évtizedes művészi tevékenység eredménye tengernyi hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható. Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Hofi Géza, Kovács Kati – csak néhány név a legendák közül, akikkel az együttes felvételeket készített. Sokan még „élőben” kísérhették figyelemmel a fekete-fehér tévék képernyőin a Táncdalfesztiválok évadait vagy rádióikon keresztül a Tessék választani! slágerbemutatóit, később pedig a Made in Hungary produkciókat. Az eMeRTon Díjátadó gálákon szintén a Stúdió 11 kísért, sőt, még űrhajót is reptettek!

A jelenleg művészeti társulatként működő Stúdió 11 Ensemble a legkülönbözőbb összeállításokban ölt formát; a jazz és a könnyűzene valamennyi stílusában szabadon alkot. 2010-ben Jaco Pastorius emléke előtt tisztelegtek Peter Erskine és Victor Bailey társaságában egy emlékezetes koncerten a Müpában. A 60 éves születésnapot ünneplő estén Csonka András segít fellapozni ezt a hatalmas hangzó emlékkönyvet, melynek még számos üres lapja kínálja magát a következő hatvan évre.

Nyitókép: Studio 11 (fotó: Studio 11)