Május 11-től lesz látható az Eiffel Műhelyházban Daniel Auber 19. századi vígoperája, a Fra Diavolo, a különleges előadás több mint 60 év után tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Szinetár Miklós, az intézmény Operaház címzetes főigazgatója, örökös tagja és mesterművésze friss értelmezésében. A főbb szerepekben Boncsér Gergely, Hábetler András és Szvétek László mellett pályakezdő művészek Beeri Benjámin, Kiss Diána Ivett, Somogyi Lili Mária, Fegyvesi Gabriella Rea és Szeleczki Artúr lép majd színpadra, az OPERA Zenekarát Szennai Kálmán vezényli.

„Bűbájos, fülbemászó muzsika, remek jelenetek, nagyszerű szereplehetőségek, egy szóval: színház” – fogalmaz a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, érdemes és kiváló művész a szövevényes szerelmi komédiáról.

Fra Diavolo, vagyis „az ördög testvére” eredetileg egy bizonyos Michele Pezza gúnyneve volt, aki a napóleoni háborúk idején számos nápolyi felkelőcsapatot vezetett több-kevesebb sikerrel a hódítókkal szemben, mígnem a franciák 1806-ban elfogták és mint útonállót kivégezték. A kalandos életű gerillavezérről számos legenda született, ezek közül a legnépszerűbb adaptáció Daniel Auber operája lett, amit 1830-ban mutatott be a párizsi Opéra-Comique. Auber rendszeres alkotótársa, Eugène Scribe romantikus, Don Giovanni-szerű nőcsábász banditává szelídítette a vérszomjas felkelőt, aki a cselekmény színhelyéül szolgáló terracinai fogadóban magát márkinak kiadva igyekszik kirabolni a vele utazó angol házaspárt, Lord Kookburnt és Lady Pamelát. Eközben az útonálló elfogására küldött fiatal dragonyos, Lorenzo azon kesereg, hogy Matteo, a fogadós, nem akarja hozzáadni lányát, Zerlinát.

A Fra Diavolo partitúrája (Fotó: Kovács Milán)

A Fra Diavolo Auber pályafutásának legnépszerűbb darabja lett: számos nyelvre lefordították, és több mint 900 előadással csaknem 80 évig repertoáron maradt a francia fővárosban. A darab már a Pesti Magyar Színház második évadában, 1838-ban megjelent a hazai repertoáron, a későbbi Nemzeti Színházban majdnem 40 alkalommal szerepelt a műsoron. A Magyar Királyi Operaház először 1909-ben tűzte ki, az igazi sikert azonban a 22 éves, pályakezdő operarendező, Szinetár Miklós színrevitele hozta meg a darab számára, ami a Gördülő Opera keretében előbb 1954-ben járta az országot, majd 1959-től újabb rendezésben az Erkel Színházban volt látható 1962-ig.

Szinetár Miklós a színrevitel mellett Szentgyörgyi Pál magyar fordításának átdolgozója is egyben, míg a színpadra állításban Harangi Mária volt segítségére. A díszletek Zöldy Z Gergely, a jelmezek Szelei Mónika, a videóvetítések Czeglédi Zsombor munkái. Az előadás főbb szerepeit Boncsér Gergely és Beeri Benjámin (Fra Diavolo), Hábetler András (Kookburn), Kiss Diána Ivett és Somogyi Lili Mária (Pamela), Szeleczki Artúr (Lorenzo), Szvétek László (Matteo), valamint Fenyvesi Gabriella Rea (Zerlina) alakítják, a további szerepekben Kőrösi András, Szerekován János, Tóth-Fejel Dániel József e. h. és Havasi-Horváth László e. h. láthatók. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Zeneakadémia énekszakos növendékeiből álló kórust Szennai Kálmán vezényli.

A Fra Diavolo a 2024. május 11-i premiert követően az évadban még két alkalommal, május 18-án és 23-án látható.

Kiemelt kép: Szinetár Miklós (Fotó: Kovács Milán)