Shakespeare tagadhatatlanul megkerülhetetlen alakja a színházi világnak, nagyon ritkán találni olyan játszóhelyet, ahol ne lenne repertoáron az angol mester legalább egy darabja. Az avoni hattyú komédiái, tragédiái és királydrámái számos magyar alkotót is megihlettek az elmúlt években, így különlegesebbnél különlegesebb értelmezésekben láthatjuk ezeket. Válogatásunkban most azokat az előadásokat szedtük össze, amelyek szerintünk mindenki számára garantálják a felejthetetlen színházi élmény. Megtalálható közöttük könnyedebb hangvételű szórakoztató darab és komoly, a jelenkor eseményeire reflektáló alkotás is, így mindenki megtalálja közülük a kedvére valót.

Hamlet

ifj. Vidnyánszky Attila és Hegedűs D. Géza (Fotó: Toldy Miklós)

Shakespeare legismertebb drámája, ami megszámlálhatatlanul sok feldolgozást élt meg eddig is, ebben az évadban Eszenyi Enikő értelmezésében elsőízben megérkezett a Vígszínház színpadára is. A két felvonásban látható tragédia az apja halálára hazaérkező Hamlet sorsát követi nyomon, akinek erős gyásza miatti bánatát az is fokozza, hogy anyja, Gertrud azonnal hozzámegy nagybátyjához, Claudiushoz, akire rávetül a király meggyilkolásának árnyéka is. Az előadás látványos elemekkel operál, a füstgépektől kezdve a belógatott Lada Niváig minden eszközt bevetnek az alkotók a nézők figyelmének megragadására, ám ami igazán különlegessé teszi ezt az előadást, az ifj. Vidnyánszky Attila fantasztikus alakítása.

Hol látható: Vígszínház
Ki játssza: ifj. Vidnyánszky Attila, Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza, Fesztbaum Béla, Orosz Ákos

Ahogy tetszik

Jelenet az „Ahogy tetszik” című darabból (Fotó: Dömölky Dániel)

Az „Ahogy tetszik” Shakespeare úgynevezett „nagy vígjátékai” közé tartozik, amely központi témája a szerelem, mindjárt rögtön háromféle is, hiszen találunk itt példát a plátói, a pillanatok alatt szárba szökkenő és a szexuális természetű hevületre is. A két főhős, Orlando és Rosalinda mindezeket egyesítve érzi egymás iránt, így holmi álruha és cselszövés sem állhatja útját boldogságuknak. Závada Péter könnyen talált helyet a felfrissített szövegben a mai kifejezéseknek és poénoknak, ne lepődjünk meg, ha szóba kerül a zsebpénz és a sítábor, a selfie vagy az insta, ezeknek mind tökéletesen helye lesz abban a 120 percben, amit garantáltan sok nevetéssel fogunk eltölteni.

Hol látható: Katona József Színház – Kamra
Ki játssza: Borbély Alexandra, Tasnádi Bence, Pálos Hanna, Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Fekete Ernő

III. Richárd

Jelenet a III. Richárdból (Fotó: Dömölky Dániel)

Andrei Serban híres arról, hogy klasszikus rendezéseiben is arra törekszik, hogy a színpadra állított művet másképp mesélje el, mint ahogy azt előtte már mások megtették, és ez pontosan érződik a februárban bemutatott III. Richárdon is. A nagyszerű színészi alakítások mellett komoly hangsúlyt fektet a látványvilágra is, bár nincs könnyű dolga a világ tágas operaházaihoz szokott alkotónak, hiszen az ország egyik legkisebb kőszínházában kell a teljes Rózsák háborúját bemutatnia. Az előadás kevés eszközzel operál, ám azok mégis annyira hangsúlyosak, hogy egy pillanatig sem marad hiányérzete a nézőnek, úgy lép ki a Radnótiból az este végén, hogy Shakespeare egyik leghosszabb drámájának minden pillanata örök nyomot hagyott benne.

Hol látható: Radnóti Miklós Színház
Kik játszák: Alföldi Róbert, Kováts Adél, Schneider Zoltán, Sodró Eliza, László Zsolt

Szentivánéji álom

Mátyássy Bence, Tompos Kátya és Fehér Tibor a Szentivánéji álomban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Egy újabb izgalmas mese a szerelemről, amely az év legrövidebb éjszakáján játszódik, amikor is elérkezik a varázslat és a csodák ideje. Ez alatt a pár óra alatt összetalálkoznak mitológiai istenalakok, ifjú szerelmesek, egy királyi pár, tündérek és athéni kézművesek, akik különböző bonyodalmak árán mégis megtalálják a boldogságot. A grúz rendező, David Doiasvili fantasztikus látványvilágot álmodott meg Bánki Róza jelmeztervező segítségével, a színek, a folyamatosan mozgó színpad megteremti azt a mesebeli illúziót, amelyet Shakespeare immáron 450 évvel ezelőtt álmodott meg.

Hol látható: Nemzeti Színház
Ki játssza: Fehér Tibor, Tompos Kátya, Nagy-Kálózy Eszter, Horváth Lajos Ottó, Farkas Dénes

IV. Henrik

Csuja Imre és Nagy Zsolt (Fotó: Horváth Judit)

Az, hogy Csuja Imre IV. Henriket és Falstaffot is eljátssza egyetlen este alatt, egy olyan darabban, amit Shakespeare eredetileg kétestés előadásnak szánt, az már eleve sejteti, hogy Mácsai Pál érdekes értelmezésben vitte színpadra az író másfél évtizedet felölelő királydrámáját. Arról nem is beszélve, hogy a színművész ezért a kettős alakításért ebben az évben kiérdemelte a Gábor Miklós-díjat is, amelyet az év legjobb Shakespeare-alakításáért adnak át 2000 óta. Minden résztvevő több szerepet is alakít, ám a kitűnő dramaturgiának és látványos eszköz- és jelmezhasználatnak köszönhetően könnyedén követhető a cselekmény. 

Hol látható: Örkény színház
Ki játssza: Csuja Imre, Nagy Zsolt, Polgár Csaba, Pogány Judit, Kaszás Gergő

Rómeó és Júlia

A Szegedi Szabadtéri Játékok a hagyományokat folytatva idén is elővesz egy Shakespeare művet, méghozzá az angol mester leghíresebb szerelmi történetét, a Rómeó és Júliát. A tragédiát két felvonásban láthatja a közönség, a rendezői székben Hegedűs D. Géza foglal majd helyet. A július 27-i bemutató után további két este láthatják az érdeklődők a két ellenséges család gyermekei között szövődött végzetes szerelem meséjét. A szereposztást látva garantált az életre szóló nyáresti élmény.

Hol látható: Szegedi Szabadtéri Játékok
Ki játssza: Vecsei H Miklós, Mészáros Blanka, Trill Zsolt, Szabó Győző, Szűcs Nelli