Pillangó / Veszprémi Petőfi Színház / rendező: Börcsök Enikő / február 7. 19:00

Börcsök Enikő első nagyszínpadi rendezéseként kerül bemutatásra Móricz Zsigmond Pillangó című szerelmi idillje a Veszprémi Petőfi Színházban. A történet az 1920-as években játszódik, valahol Debrecen környékén. Zsuzsika és Jóska, két fiatal, akik nem lehetnek egymáséi, mert szegények. Családjaik nem nézik jó szemmel, hogy gyermekeik nem módos embert választottak, de a szerelem legyőzhetetlen. A Pillangó a Móricz által ábrázolt parasztvilág Rómeó és Júliája – csak éppen halál nélkül – igaz, egy hajszálon múlik minden… A főbb szerepekben Bori Réka, Módri Györgyi, Kőrösi Csaba és Hajdu Tibor lesz látható.

Pillanatkép a Pillangó olvasópróbájáról, középen Börcsök Enikő (fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

Ármány és szerelem / Pécsi Nemzeti Színház / rendező: Méhes László / február 7. 19:00

A fiatal szerelmeseket származásuk választja el. Mindkettejüket mással házasítaná a család: a középosztálybeli muzsikus lányának egy titkár való, az udvari miniszterelnök nemesi származású fia pedig vegyen el egy grófnőt. Ez a dolgok rendje, és ezért sokan sokféle aljasságra képesek. A nemesek nemtelen eszközökkel igyekeznek kezükben tartani az események irányítását, megőrizni féltett hatalmukat. Schiller művét elsősorban nem a téma aktualitása hívja a 21. század színpadaira. Sokkal inkább a kidolgozott karakterek és a katartikus színpadi szituációkat teremtő drámaiság az, ami miatt a színházi alkotók rendszeresen feldolgozzák, a közönség pedig rajong Luise és Ferdinánd bús történetéért. A Pécsi Nemzeti Színház előadását Méhes László rendezi, a főbb szerepekben Vidákovics Szláven, Takaró Kristóf, Bach Zsófia, Bergendi Barnabás, Rátóti Zoltán és Stubendek Katalin mutatkozik be.

Rátóti Zoltán az Ármány és szerelem próbáján (fotó: Mihály László, Pécsi Nemzeti Színház)

Eldorádó / József Attila Színház / rendező: Funtek Frigyes / február 8. 19:00

A József Attila Színház legújabb bemutatójának alapja Bereményi Géza 1988-ban készült Eldorádó című filmje, amely főleg az író-rendező gyermekkorát meséli el. 1945-ben, a Teleki téren Monori (Csankó Zoltán), a piac királya újrakezdi tevékenységét. Életelve: akinek aranya van, annak mindene van. Lánya, Marika (Kovalik Ágnes) ekkor tér haza Bécsből, fia születik. Monori két marék ékszer árán megszabadul a vejétől, a gyermeket, Imit (Zsitva Máté) ő neveli. 1950-ben egy rúd arannyal megmenti diftériás unokája életét, 1956-ban szeretné külföldre juttatni lánya családját. Azonban a sors egy váratlan rosszullét képében közbeszól, és kiderül, hogy van, amit nem lehet pénzen megvenni.

A vád tanúja / Játékszín / rendező: Simon Kornél / február 8. 19:00

A világ egyik leghíresebb bűnügyi története igazi „tárgyalótermi krimi”, amelynek egy gazdag asszony meggyilkolása, illetve az utána következő bírósági tárgyalás a témája. Vajon ártatlan vagy bűnös Leonard Vole, a jóképű fiatalember, akit egy idős hölgy meggyilkolásával vádolnak? Agatha Christie ezúttal is mesterien szövi a szálakat a fordulatokban, meglepetésekben gazdag krimijében, melynek a legfőbb helyszíne a tárgyalóterem, ahol a néző szinte esküdtszéki ülnökként vehet részt az izgalmas nyomozásban. A műből 1957-ben egy mára már legendássá vált film is készült, a színdarabot a hazai színházak is előszeretettel tűzik repertoárjukra. Ezúttal a Játékszínben láthatjuk, Simon Kornél rendezésében, Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória főszereplésével.

Kern András és Lévay Viktória A vád tanúja olvasópróbáján (fotó: Juhász G. Tamás, Játékszín)

Ördögök / Miskolci Nemzeti Színház – Kamaraszínház / rendező: Béres Attila / február 8. 19:00

A 19. század végén és a 20. század elején Oroszországban minden szalonban, minden sikátorban, minden kocsmában művelt vagy írástudatlan emberek a végső kérdéseken gondolkodtak. A legszélsőségesebb szekták és szerveződések vetették fel fejüket, az eszmék zűrzavarában pedig elhomályosodott a legmagasabb rendű értékek jelentése. Dosztojevszkij regénye, az Ördögök ezt a kaotikus, morális válságba jutott világot állítja elénk Nyikolaj Sztavrogin, egy intelligens, gazdag fiatalember történetén keresztül, aki képtelen arra, hogy szabadságának határait világosan meghatározza. Nem hisz semmiben, de mivel keresi a hitet, a legkülönbözőbb emberek és ideológiák között sodródik, és amikor hosszabb idő után hazatér szülővárosába, múltja és jelene minden fontosabb szereplője ott vár rá. Az előadást a színház igazgatója, Béres Attila rendezi, a főbb szerepekben Bodoky Márk, Rózsa Krisztián, Varga Zoltán, Seres Ildikó, Lajos András, Horváth Alexandra és Feczesin Kristóf tűnik fel.