Élektra / Miskolci Nemzeti Színház – Játékszín / rendező: Szőcs Artur / február 11. 19:00

Élektra történetét – aki testvérével, Oresztésszel együtt az apjukat, Agamemnónt megölő anyja, Klütaimnésztra halálát kívánja – mindhárom nagy antik tragédiaköltő (Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész) feldolgozta, ahogyan később még sokan mások is. A Szőcs Artur által rendezett előadás arra tesz kísérletet, hogy a három műből egyet szerkesztve a lehető legrészletgazdagabban, de minden direkt aktualizálás nélkül beszélje el ezt a családi tragédiát, amely akár ma is megtörténhet. A címszerepet Czvikker Lilla alakítja, mellette Nádasdy Erika, Rózsa Krisztián, Lajos András, Mészöly Anna, Prohászka Fanni, Keresztes Sándor, Molnár Anna és Rusznák Adrienn alakítják a főbb szerepeket.

A mindenség elmélete / Veszprémi Petőfi Színház / rendező: Kálloy Molnár Péter / február 11. 19:00

Korszakunk egyik legragyogóbb elméje, akit hosszan tartó betegsége alatt sem hagyott cserben világos gondolkodása, a mindenség iránti olthatatlan kíváncsisága. A Veszprémi Petőfi Színház előadása megmutatja, hogy a legnagyobb bajból is van kiút, és erős akarattal, kitartással nincs akadály, amely megállíthat. A Stephen William Hawking életét bemutató darab – amely ősbemutató is lesz egyben –, csak címében és főszereplőjét tekintve azonos a 2014-es mozifilmmel, a Lőkös Ilidkó, valamint a rendező, Kálloy Molnár Péter által írt produkció nem annak színpadi adaptációja. Hawking szerepében Pásztor Márk debütál, feleségét Horváth Csenge játssza. Mellettük a színpadon Hirschl Laura, Soltis Eleonóra, Kulcsár-Székely Attila, Palásthy Bea, Varga Szilvia és Szilágyi Tibor tűnik fel a főbb szerepekben.

Pillanatkép A mindenség elmélete próbájáról (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház )

A király beszéde / zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház / rendező: Funtek Frigyes / február 11. 19:00

A több Oscar-díjjal is jutalmazott brit filmből David Seidler írt színdarabot, melyet világszerte és hazánkban is nagy sikerrel játszottak. Látható volt többek között a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a József Attila Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban és a Győri Nemzeti Színházban is. Funtek Frigyes rendező számára sem ismeretlen a darab, ugyanis utóbbi teátrumban is ő állította színpadra a közismert történetet: V. György király (Farkas Ignác) halálát követően legidősebb fia, Dávid (Hertelendy Attila) került a trónra, aki egy kétszeresen elvált amerikai nőt készült feleségül venni. Ezt azonban sem az egyház, sem az udvar nem nézte jó szemmel, így Dávid lemondásra kényszerült. A helyére súlyosan dadogó öccse, Albert (Urházy Gábor László) lép, aki 1936-tól VI. György király néven látta el uralkodói kötelességeit. Beszédhibájának legyőzésében egy sajátos módszereket alkalmazó terapeuta, Lionel Logue (Kiss Ernő) segít neki. A további főbb szerepekben Magyar Cecília, Pap Lujza, Szakály Aurél, Besenczy Árpád lesz látható.

Kulcskeresők / Karinthy Színház/ rendező: Csiszár Imre / február 11. 19:00

Hogyan lesz hős egy pilótából, aki a leszállópálya helyett a köztemető előtt landol? Hogyan válik egy lakás börtönné? Hogyan lesz az önámítás a túlélés eszköze? És hogyan éljük túl sikertelenségeinket? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget Örkény István örökérvényű műve, a Kulcskeresők. A történetben fontos szerephez jut egy kulcs, ami eltűnik, és egy bejárati ajtó, amely hol nem záródik, hol nem nyílik. Így kerülnek Fórisék új otthonának rabságába a vadonatúj bérház lakói: a folyton férjéért aggódó, idegroncs Nelli (Pikali Gerda), a leszállási bravúrokat hajkurászó férje, Fóris (Mihályfi Balázs), az otthonról menekülő lányuk, Katinka (Barta Ági), az állandó várakozásban élő szomszédnő, Erika (Gregor Bernadett) a fontoskodó ezermester, Benedek (Pusztaszeri Kornél) és a mások magánéletében betegesen kotnyeleskedő férfi, Bolyongó (Szarvas József), aki mindenáron meg akarja oldani az idegenek problémáit.

Kiemelt kép: Szarvas József és Pikali Gerda a Kulcskeresőkben (Fotó: Karinthy Színház)