Elérkezett az iskolások által már oly régóta várt téli szünet, amikor nem csak a diákoknak, de vélhetően a szüleiknek is több szabadidejük jut a közös programokra, így talán a színházi előadásokra is. A teátrumok az évadok során a legkülönfélébb darabokat viszik színpadra, melyek közül nem egy télen, vagy pontosan a karácsonyi időszak alatt játszódik. Egy ilyen előadás pedig nem is lehetne máskor aktuálisabb mint az ünnepek környékén, ezért összeállítottunk belőlük egy válogatást.

Az oroszlán télen

Gálffi László és Hernádi Judit (fotó: Pénzes Kristóf)

Az oroszlán télen James Goldman világhírű színdarabja, mely bár a hazai színházkedvelő közönség számára talán nem ismeretlen, mégis felnőtt úgy több generáció, hogy budapesti teátrumban mégsem láthatta ezt az előadást. A történet a 12. században, Plantagenet Henrik uralkodása alatt, karácsony idején játszódik, az események mozgatórugója pedig a koronáért folytatott harc. Szikszai Rémusz rendezésében Az oroszlán télen pont annyira lett modern, amennyire az ma talán szükséges is, és a Hernádi Judit által a színpadon életre keltett Eleonóra királynénak köszönhetően olyan jóízűen nevethetünk, hogy érdemes is újranézni.

Hol látható: Belvárosi Színház
A főbb szerepekben: Gálffi László, Hernádi Judit, Schruff Milán, Mészáros Máté, Ötvös András, Horváth Illés, Szakács Hajnalka

Nóra – karácsony Helmeréknél

Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka és Fekete Ernő (fotó: Kallos Bea/MTI)

Székely Kriszta első nagyszínpadi rendezését pontosan egy éve, 2016 decemberében mutatták be. A darab nem csak a közönség érdeklődésére tart számot (percek alatt elfogynak rá a jegyek), Ibsen klasszikusának ez a különös értelmezése kivívta a szakma elismerését is, számos díjat zsebelt be mind a rendezőnő, mind pedig a címszerepet játszó Ónodi Eszter. Nóra és családja a középosztálybeli feltörekvő család mintapéldája. Férje, Helmer (Fekete Ernő), a bankszférában dolgozik, gyermekeik szépek és jól neveltek, boldogan készülődnek a karácsonyra, ám ahogy egyre többet tudunk meg a szereplőkről, úgy derülnek ki a belső feszültségek és konfliktusok.

Hol látható: Katona József Színház
A főbb szerepekben: Ónodi Eszter, Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Pelsőczy Réka, Kocsis Gergely

Tortúra

Balázs Andrea és Árpa Attila (fotó: Karinthy Színház/Nagy István Dániel)

Stephen King az írott horror műfajának koronázatlan királya, számtalan zsigerig hatoló rémtörténet szülőatyja. Egyik legjobb regénye a Tortúra, a kétszereplős pszichothriller. A télen, hóval körülvett házban, kietlen és fagyos tájon játszódó történetben az egyetlen melegséget a főszereplőnő, a betegesen rajongó Annie Wilkes szemében látható eleinte csak parázsló, majd végül lángra kapó őrület adja. Balázs Andrea ebben az előadásban minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy fantasztikus színésznő, jelenléte uralja a teret. Árpa Attilával együtt pedig remek párost alkotnak a színpadon.

Hol látható: Karinthy Színház
A főbb szerepekben: Balázs Andrea, Árpa Attila

John Gabriel Borkman

Hegedűs D. Géza a John Gabriel Borkmanban (fotó: Dömölky Dániel)

A Vígszínház megnyitásával egy időben jelent meg Ibsen utolsó előtti drámája. A John Gabriel Borkman főszereplője egy korrupt, önző bankár, akinek a pénz a mindent mozgató természeti erő. Bukása után börtön, majd önkéntes bezártság vár rá. De mindvégig hisz benne, hogy kiköszörülheti a hírnevén esett csorbát. Ám lehet-e utólag elégtételt venni a tönkretett életekért? Talán van remény, hogy egy új generáció képes mindent helyre hozni. Valló Péter rendezésében egy remek, hűvös kamaradráma született az emberi természetről, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara és Börcsök Enikő szenzációs előadásában.

Hol látható: Pesti Színház
A főbb szerepekben: Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Börcsök Enikő, Vecsei H. Miklós, Balázsovits Edit, Lukács Sándor, Márkus Luca eh., Tar Renáta

My Fair Lady

Alföldi Róbert és Tompos Kátya (fotó: Horváth Judit)

A szeretet ünnepe körül nincs olyan színházkedvelő, aki ne nézne meg szívesen egy bájos, romantikus musical előadást, ezeknek a kritériumoknak pedig tökéletesen megfelel a Centrál Színház My Fair Lady című előadása. Alföldi Róbert Higgins professzorként karolja fel a téli hidegben is gyufaárusításra kényszerülő egyszerű tanulatlan lányt, Eliza Dolittle-t, akit a csodálatos Tompos Kátya formál meg. Az impozáns díszlet, a fantasztikus dalok, a rengeteg táncos, és a kiválóan éneklő színészek igazi tündérmesét varázsolnak a színpadra, a közel 3 órás darab tökéletes választás, ha felhőtlen szórakozásra vágyunk egy hideg téli estén.

Hol látható: Centrál Színház
A főbb szerepekben: Tompos Kátya, Alföldi Róbert, Cserna Antal, Magyar Attila, Borbás Gabi, Rada Bálint, Ódor Kristóf, Pálfi Kata, Szabó Éva, Mészáros András, Verebély Iván

Kiemelt kép: Nagy Dániel István, Horváth Judit és Dömölky Dániel