Ma ünnepli 55. születésnapját Kerekes Éva, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

Kerekes Éva 1984-ben debütált a színpadon, a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ahol Bertolt Brecht Baal című prózájában az egyik főszerepet, Johannát alakította. Ezután kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1988-ban végzett. Főiskolai évei alatt nemcsak az Ódry Színpadon, hanem a Nemzeti Színházban is játszott. Miután megszerezte diplomáját, a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, ahol 1996-ig volt társulati tag. Ezt követően öt éven át szabadúszó színésznőként tevékenykedett. 2001-ben csatlakozott a Madách Színházhoz, majd három évad után átszerződött az Örkény István Színházhoz, ahol jelenleg is a társulat egyik kiemelkedő színművésznője.

Kerekes Éva (Fotó: Horváth Judit)

Pályafutása alatt szerepelt több Shakespeare darabban is, mint például A windsori víg nők, a Sok hűhó semmiért, a Juliues Caesar, A vihar, a Hamlet vagy a Vízkereszt, vagy bánom is én. Ezek mellett olyan klasszikusokban is szerepelt még, mint Csehov Három nővére és Sirálya, valmint Molière Mizantróp című vígjátéka és A fösvény című komédiája. Az Örkény Színházban többek között látható volt A testőrben, a Peer Gyntben, a Mesél a bécsi erdőben és Az átváltozásban. Jelenleg a teátrumTartuffe, Az ügynök halála, Anyám tyúkja 1-2 és Zűrzavar 2045 című előadásaiban találkozhatunk vele.

Kerekes Éva (Fotó: Horváth Judit)

Karrierje során több játékfilmben is látható volt a színművésznő, ilyen például az Édes Emma, drága Böbe, a Sose halunk meg, az Ég veled!, az Isteni műszak, a Drakulics elvtárs, de szerepelt a nagysikerű magyar klasszikus, az Üvegtigris második részében is.

Kerekes Évát munkásságáért 1991-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 2009-ben pedig Érdemes művésszé választották.

Kiemelt kép: Kerekes Éva (Fotó: Örkény István Színház)