Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen, augusztus 17. és 20. között. A versenyprogramban mintegy ötvenkét alkotás szerepel.

A Latinovits Emlékmű Alapítvány, az Aktor Produkció, a myspace produkció, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Latinovits Művelődési Ház, valamint a balatonszemesi önkormányzat által közösen szervezett rendezvény a 2009-ben elhunyt Bujtor István, Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tiszteleg. A seregszemlére a művész életműve nyomán valamilyen titokkal, bűnüggyel, rejtéllyel, humorral és kacagással, az emberi élet sokszínűségével, továbbá költészettel kapcsolatos filmmel lehetett nevezni. A szabályzat szerint az elmúlt egy évben készült, vagy még be nem mutatott játékfilmmel, dokumentum- és ismeretterjesztő filmmel, animációs, fikciós és kísérleti rövidfilmmel, továbbá versfilmmel jelentkezhettek a filmes alkotók. A nyilvános vetítésre kerülő műveket 106 alkotás közül választották ki. A zsűri tagjai idén: Janisch Attila, Kalász József, Kiss László, Wiegmann Alfréd rendezők, Pindroch Csaba és Verebes Linda színművészek.

A fesztivál számos érdekességet tartogat az érdeklődőknek, például a balatonszemesi kikötőből induló Bujtor-hajók kirándulni viszik a családokat, a művelődési háznál kézműves vásárra, ugyanott és a szemesi sétányon Bujtor István kedvenc ételeinek kóstolójára várják a látogatókat, a vetítések között pedig rövid beszélgetéseket szerveznek az alkotókkal. A fesztivál programját színházi bemutatók, koncertek, slam poetry-előadás, tűzshow és egyebek mellett tűzijáték is színesíti. Ezenkívül az Ötvös Csöpi-filmeket is levetítik: vászonra kerül A Pogány Madonna, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik. Bujtor István emléke előtt kiállítással is tisztelegnek, amelyen a közönség megtekintheti a Pogány Madonnát, az Ötvös Csöpi-filmek első darabjának szimbólumát.

Az eseményről bővebb információk a Bujtor István Filmfesztivál Facebook-oldalán olvashatók.

Kiemelt kép: Bujtor István (fotó: MANDA)