A vihar / Nemzeti Színház / Rendező: Andrzej Bubień / december 20. 19:00

A Shakespeare utolsó darabjának tartott A vihar lesz a Nemzeti Színház ez évi utolsó nagyszínpadi bemutatója, amely a kiváló lengyel alkotó, Andrzej Bubień rendezésében debütál jövő héten. A száműzött Prospero szerepében Horváth Lajos Ottó lép színpadra, a lányát, Mirandát Szász Júlia alakítja, a fiatal lány fejét elcsavaró nápolyi herceget pedig Bordás Roland játssza. Nádasdy Ádám fordítását Kozma András alkalmazta ezúttal színpadra.

Lót – Szodomában kövérebb a fű / Örkény István Színház / Rendező: Kovalik Balázs / december 20. 19:00

Térey János utolsó drámáját kifejezetten Kovalik Balázs és az Örkény Színház számára írta, akik a neves alkotó nyár eleji váratlan halála után sem álltak el bemutatási szándékuktól, elsősorban az író iránt érzett mély tiszteletből. A történet Ábrahám unokaöccséről, Lótról szól, aki Szodomába költözik, mert annak ellenére, hogy a város teljesen romlott, mégis hihetetlen lehetőségek adódnak arra, hogy vagyonát gyarapítsa. Ám egy napon megérkeznek az Úr angyalai, akik felajánlják a menekülés lehetőségét az pusztító istenítélet előtt… A címszerepben Gálffi László lép színpadra, partnere lesz többek között Kerekes Éva, Kókai Tünde, Dóra Béla és Patkós Márton.

Kókai Tünde és Gálffi László a Lót – Szodomában kövérebb a fű olvasópróbáján (Fotó: az Örkény Színház Facebook oldala)

Bánk bán / Katona József Színház, Kamra / Rendező: Tarnóczi Jakab / december 20. 19:00

A Katona József Színház névadójának legismertebb művét mutatja be hamarosan a Kamrában, az ötszakaszos drámát az idén diplomázott fiatal rendező, Tarnóczi Jakab viszi színre. A történet egyetlen éjszaka eseményeit öleli fel, amelyen azonban olyan sorsfordulatok következnek be, amely az egész magyar történelmet felforgatta. A címszereplőt Bányai Kelemen Barna alakítja, Gertrudisként Szirtes Ági, Melindaként Pálos Hanna, II. Endreként pedig Elek Ferenc lép majd színpadra.

A vágy / Radnóti Színház – Radnóti Tesla Labor/ Rendező: Alföldi Róbert / december 21. 19:00

A túltengő szexualitását gyógyszerekkel kordában tartani kényszerülő Fritz látszólag minden, csak nem normális. Legalábbis ezt vallja Ottó, aki otthonába és vállalkozásába is befogadja sógorát, a börtönből frissen szabadult fiút. Bár Fritz nem csinál semmit, a bűnös szenvedély szellője a családi kertészetet üzemeltető Ottót, és a fiatal kertésznőt, Mitzit is egyre jobban meglegyinti. Mennyit ér egy házasság? Mit ad számunkra az összetartozás? Hol kezdődik bennünk az ember, és hol ér véget az állat? Mi a szerelem? Mi a vágy? Hogyan keveredtek így össze a fogalmaink? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Franz Xavier Kroetz drámája, melyet Alföldi Róbert állít színpadra a Radnóti Színház Tesla Labor nevű játszóhelyén. Az előadásban Kováts Adélt, Schneider Zoltánt, Bata Évát és Vilmányi Benettet láthatjuk majd.

A vágy olvasópróbája (Fotó: A Radnóti Színház Facebook oldala)

II. Richárd / Pesti Színház / Rendező: Tompa Gábor / december 21. 19:00

Idén decemberben folytatódik a Vígszínház Shakespeare-sorozata. A jelenleg is látható A velencei kalmár, a Hamlet és a Lóvátett lovagok után az „avoni hattyú” egyik ritkábban elővett történelmi drámáját mutatják be. A II. Richárd a fiatal uralkodó sorsa egyben a hatalomért folyó harc története. Intrika, árulás, jogtiprás, megalkuvás. A mű kiemelkedik a királydrámák közül költői szépségével, ma is élő és fölismerhető szereplőivel. Az előadást a nemzetközi hírű kolozsvári alkotó, Tompa Gábor rendezi, zenéjét Vaszile Sirli rendezi. A főbb szerepekben Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila, Bach Kata, Dengyel Iván, Lukács Sándor, Orosz Ákos, Horváth Szabolcs, Józan László és Kiss Gergely Máté lesz látható.

Legénylakás / Centrál Színház / Rendező: Puskás Tamás / december 21. 19:00

Puskás Tamás rendezésében tér vissza a Centrál Színház színpadára a Legénylakás. Hollywood 1961-ben négy Oscar-díjjal jutalmazta Billy Wilder filmjét, amelyből a nagy sikerre való tekintettel Neil Simon írt színpadi változatot. A romantikus zenés vígjátékban a társulat új tagja, Fehér Tibor alakítja Chuck Baxtert, az irodai kisembert, Papp Jánost orvosként látjuk, a My Fair Lady dívája, Tompos Kátya pedig a főnökével, Stohl Andrással viszonyt folytató pincérlányt formálja meg. A nevettetés nagymesterének örökzöld darabjában karácsony napján végül mindenre fény derül és az álszent és önző világban egy fiú és egy lány magára, és egymásra talál.

Kiemelt kép: Ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós a II. Richárd olvasópróbáján (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)