Esti Kornél / Budapest Bábszínház – Kemény Henrik Terem/ Rendező: Szilágyi Bálint / december 10. 19:00

Kosztolányi Dezső Esti Kornél-novellái alapján készül a Budapest Bábszínház legújabb bemutatója. A Szilágyi Bálint rendezte előadásban egy emberi életutat követhetünk végig, ahol mindennek és mindenkinek megvan a maga napos és sötét oldala. Négy különböző korú színész, Barna Zsombor, Márkus Sándor, Pallai Mara és Blasek Gyöngyi és egyetlen Esti Kornél báb játssza el ezt a különleges alterego-történetet, amelyben minden találkozásnak sorsfordító szerepe lesz.

Anima / Padlás, Színház és Filmművészeti Egyetem / Rendező: Ellinger Edina / december 11. 19:00

Amikor megmozdítunk egy bábfigurát, azt mondjuk, lelket adunk neki, animáljuk. A bábozás energia az élettelen és az élő között. Ezt az intim és izgalmas kapcsolatot feszegeti az Anima című előadás. Négy sematikus, fehér bábfigura kel életre, kap személyiséget, ezáltal próbálja meg értelmezni saját léte okát, az emberekhez és a mozgatókhoz való viszonyát . Tud-e egy báb érezni, ha csókolózik? Szerelembe eshet-e egy mozgatóval/emberrel? Mi történik, ha szeretkezni akar, de rájön, hogy nem terveztek neki nemi szervet? Mivel kevesebb és több, mint egy élő ember? Ki mozgat és ki irányít valójában? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Színház– és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábszínész osztályának hallgatói, Ellinger Edina rendezésében.

Jelenet az Animából (Fotó: Kiscelli Múzeum)

Végszó / Rózsavölgyi Szalon / Rendező: Dicső Dániel / december 11. 19:30

„A színház éppen olyan, mint az élet – csak jobbak a fények!” – mondja a szórakoztató és elgondolkodtató vígjátékban Edward DuPre, a hetvenes színészlegenda (Gálvölgyi János), és pontosan erről szól McKeever színműve is. Edward már mindent eljátszott életében, de egyszer még színpadra lépne saját lányával, Malloryvel (Györgyi Anna), a Broadway-sztárral, aki éppen a visszavonulását fontolgatja. A színészdinasztia harmadik tagja Mallory fia, Christian (Csiby Gergely), az egykori gyerekszínész, akit végül nem vonzott sem a színház, sem a film, és a kulisszához csak a családi házban kerül közel anyja személyi titkáraként. McKeever darabjának szereplői harcolnak egymással, a véleményekkel, a kritikákkal, az intrikákkal, de főként az érzelmekért, a szeretetért küzdenek, hogy végre megtudják egymástól: szükség van-e még rájuk a családban…

Elisabeth / Győri Nemzeti Színház / Rendező: Forgács Péter / december 14. 19:00

Lévay Szilveszter és Michael Kunze monumentális musicale 1996-ban mutatkozott be Magyarországon, és hosszú-hosszú évekig Budapest egyik legikonikusabb előadásának számított. A benne Lucheni szerepét játszó Forgács Péter most arra vállalkozott, hogy az általa vezetett Győri Nemzeti Színházban állítsa színpadra Sisi édes-bús történetét. A különlegesnek ígérkező előadás címszerepében Bori Réka és Fehér Nóra lesz látható, a Halált Csiszár István és Kocsis Dénes, míg a merénylőt Fejszés Attila és Szemenyei János keltik életre.

Forgács Péter az Elisabeth próbáján (Fotó: Zsigmond László)

Macskajáték / Nemzeti Színház / Rendező: Szász János / december 14. 19:00

Örkény István 1963-ban íródott kisregénye számos színpadi bemutatót megélt már, sőt, Makk Károly csodálatos filmet is készített belőle Dajka Margit, Bulla Elma és Törőcsik Mari főszereplésével. A Nemzeti Színházban hamarosan bemutatásra kerülő darabot ismét egy elsősorban filmes szakember vette elő, méghozzá a Balázs Béla-díjas Szász János. Az ő értelmezésében lesz látható özvegy Orbán Béláné (Udvaros Dorottya), Giza (Bánsági Ildikó), Csemlényi Viktor (Blaskó Péter) és Paula (Tóth Auguszta) története.

Legszebb férfikor / Thália Színház / Rendező: Valló Péter / december 15. 19:00

Michael Frayn nem bohózatairól híres elsősorban, de ha tolla alól véletlenül egy vígjáték kerül ki, akkor szinte garantált a szórakozás, gondoljunk csak a szintén a Thália Színházban futó Csoda korban élünk (Szigliget) című darabjára. A most bemutatásra kerülő komédiában több középkorú férfi sündörög egy régóta áhított, mesésen szép nő körül, ám ezt persze titkolják egymás elől, ebből adódnak a kacagtató szituációk. A Legszebb férfikor egyetlen női szereplője a teátrum művészeti vezetője Schell Judit, partnerei pedig Csőre Gábor, Nagy Viktor, Zayzon Zsolt, Vida Péter, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Tamási Zoltán és Mózes András. Az előadás rendezője Valló Péter.

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó a Macskajáték olvasópróbáján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)