1972. május 6-án szerveződött a fővárosban az első táncház, melynek ötlete a Bihari János Táncegyüttesből indult, és további három budapesti együttes segített a lebonyolításában. A táncházból azóta mozgalom, mitöbb, módszer lett, mely mind a mai napig él, formálódik, virágzik. Erről a jeles alkalomról emlékeznek idén országszerte táncosok, zenészek, kézművesek – azaz a táncházasok.

Az első táncház évfordulóján tartják hagyományosan a Táncház Napját, természetesen idén sem volt másként, sőt, a kerek évforduló apropóján több esemény közül válogathattak az érdeklődők. A Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében, a Hagyományok Háza szervezésében népzenei koncertet tartottak pénteken, melyen olyan népzenei együttesek, előadók léptek fel, akik a kezdetek óta aktívan részt vesznek a táncházmozgalomban, illetve azok a fiatal zenekarok is megmutatkoztak, akik a jelen mozgalmában aktívak. A nagyteremben olyan együttesek váltották egymást (a teljesség igénye nélkül), mint például: a Muzsikás együttes, Vujicsics együttes, Dűvő zenekar, Egyszólam együttes, Üsztürü zenekar, Budapest Mezőség Band, és még sorolhatnám. Az est zenei szerkesztője Árendás Péter, házigazdája pedig Sebő Ferenc volt.

Szilágyi Antal prímás a Fonó színpadán (Fotó: Rencz Norbert)

Ezzel párhuzamosan a Fonó Budai Zeneház adott otthont a Táncház 50 elnevezésű programsorozatnak. A Sztregova utcai zeneházban délutántól kezdődően a táncé volt a főszerep: a pajtában táncoktatók egymást váltva segítették a táncolni vágyókat, akik érkeztek is szép számmal. A tánc és a zene mellett helyett kapott egy könyvbemutató is, melyen Jávorszky Béla Szilárd Táncház 50 (Történetek a táncházmozgalom fél évszázadából) című könyvét ismerhették meg a jelenlévők. A kötet egy 208 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált összefoglalása az elmúlt 50 évnek; bátran mondhatjuk: a táncházmogalom első fél évszázadának. A könyv a Hagyományok Háza, az NKA, és az MMA összefogásával, a Kossuth Kiadó gondozásában jelenhetett meg.

Táncház 50 kiállítás a Fonóban (Fotó: Rencz Norbert)

A Táncház 50 fotókiállítással már találkozhatott a nagyérdemű a 41. Országos Táncháztalálkozón, most azonban a szervezőknek köszönhetően a Fonóban is megtekinthető a képsorozat, mely 50 évet hivatott összefoglalni.

A havonta megrendezett Páva Klubot is ez évforduló napjára időzítették májusban, melynek keretein belül Berecz István, a Fonó művészeti igazgatója beszélgetett Endrődi Szabolccsal, a Berka Együttes művészeti vezetőjével, illetve Iancu Laura József Attila-díjas költővel.

Berecz István és Iancu Laura költő, néprajzkutató (Fotó: Rencz Norbert)

A moldvai csángó költőnőt Berecz többek között a költészet és a népművészet kapcsolatáról kérdezte, de szóba került az erdélyi magyarság, mint olyan, illetve Iancu személyes történeteiből is hallhattak a jelenlévők.

Eközben a Fonó pajtájában éjszakába nyúlóan szünet nélkül szólt az élő népzene, illetve zajlott a tánctanítás. Ennek folyamatosságáról többek között Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kakuk Pál, Deffend Irén és Bordás Barnabás gondoskodtak, a talpalávalót pedig a Bajkó, Berka, Kolo és az Erdőfű zenekarok szolgáltatták.

Éjszakába nyúló táncház (Fotó: Rencz Norbert)

Kiemelt kép: Bordás Barnabás és Deffend Irén (a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetői) tánctanítás közben (Fotó: Rencz Norbert)