Október 2-án, szombaton tartják a 10 című darab 50. előadását a Radnóti Színházban.

A Bányatrilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba színdarabját a tízparancsolat ihlette, amelyet a Radnóti Színházban 2018. december 22-én láthatott először a közönség. A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? „Kíváncsi voltam, hogyan állunk ma a keresztény erkölcsi törvényekkel, főleg, amikor kénytelenek vagyunk megszegni őket. Ezért olyan élethelyzeteket, sorsokat igyekeztem bemutatni, ahol az emberek, akár önhibájukon kívül, vagy mert választás elé kerülnek, megszegik valamelyik parancsolatot. A néző pedig eldöntheti, hogy ez bűn-e, elítélendő-e” – mondta el Székely Csaba a darab keletkezése kapcsán.

Jelenet a 10 című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel)

Az előadás a 2018-as bemutató óta szakmai és közönségsikereknek egyaránt örvend. 2019-ben Sebestyén Aba a legjobb rendezésnek, Cári Tibor a legjobb színházi zenének, Sodró Eliza a legjobb női alakításnak járó díjat hozta el a POSzT-ról, valamint a közönségzsűri díját is elnyerték. A produkció szintén ebben az évben a Színikritikusok Díjátadóján is tarolt: a legjobb előadás, a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg, valamint a legjobb színházi zene díját kapta meg, továbbá Székely Csaba 2020-ban elnyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

A magyarországi ősbemutatóban Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk, Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán és Tóth Ildikó formálta meg az egyes szereplőket. Az elmúlt években három karakter esetében történt szerepátvétel: Baki Dániel a társulattól távozó Vilmányi Benett helyére ugrott be, a teátrum két színésznője, Martinovics Dorina és Lovas Rozi pedig gyermekáldás okán köszönt el egy időre a szerepüktől, helyettük Mészáros Blanka, valamint Nagyabonyi Emese látható. Az előadásban az élő zenei aláfestésről Rozs Tamás és Wágner-Puskás Péter gondoskodik.

Érdekesség, hogy a Radnóti Színház előadásának jubileumi estjén tartják a darab első vidéki bemutatójának a premierjét is: a tatabányai Jászai Mari Színházban Guelmino Sándor rendezésében kel életre a tíz ember története.

Kiemelt kép: Jelenet a 10 című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel)