Ma este 50. alkalommal tűzi műsorra A Platonov – (Ne csak) nézd, hogy telik ez a kurva élet! című darabot a Katona József Színház a Kamrában. Csehov első művét Székely Kriszta rendezésében, Kocsis Gergellyel a címszerepben 2019. március 8-án mutatták be. 

A történet szerint Anna Petrovna, a szép özvegy tábornokné a nyarakat vidéki birtokán tölti, ahol földbirtokosokat, orvosokat és magas rangú tiszteket lát vendégül, ám a válogatott társaság tagjai közül egy egyszerűnek tűnő, ám mégis mindenki által csodált tanár tűnik ki, ő Platonov, a falusi tanító. A körülrajongott férfi intellektusának és karizmatikus személyiségének sem a nők, sem pedig a férfiak nem képesek ellenállni, még maga a tábornokné sem. A jól elkülönülő, önálló jelenetekből felépített előadás dialógusai elképesztően erősek, olyan mondatok hangzanak el minden percben, amelyek a férfi-nő kapcsolatokra reflektálnak: könnyen magunkra ismerhetünk egy-egy szituációban. 

A Platonov Csehov legterjedelmesebb, és azt szokták mondani legmozaikszerűbb írása. Ez az első zsengéje, nagyon fiatalon írta, de magán viseli a későbbi kiforrottabb művek szinte minden motívumát. Ha úgy adnánk elő, ahogy az oda le van írva, akkor 5-6 órás előadás lenne belőle. Megtudtam, hogy minden rendezőnek meg kell egyszer csinálnia a maga Platonov példányát, ha nem viszi színpadra, akkor is, ez egy nagyon fontos gyakorlat számukra tulajdonképpen. A munkájuk egyik oroszlánrésze a példánykészítés, ezt a Platonovon igen érdemes gyakorolni, mert nagyon érdekes, hogy ebből a Csehov szövegállományból ki milyen darabot rak össze magának, hogy milyen hangsúlyokat és hova tesz” – nyilatkozta nekünk egy interjúban Kocsis Gergely még a bemutató előtt.

Bányai Kelemen Barna, Fekete Ernő és Ónodi Eszter A Platonovban (Fotó: Várady Nikolett)

Kocsis Gergely mellett feltűnik a színen Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Jordán Adél, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Bán János, Bányai Kelemen Barna, Gloviczki Bernát és Tóth Zsófia is. A dramaturg ezúttal is Székely Kriszta állandó alkotótársa Szabó-Székely Ármin, a díszletet Tihanyi Ildi, a jelmezeket pedig Pattantyús Dóra tervezte.

Kiemelt kép: Jordán Adél és Kocsis Gergely A Platonovban (Fotó: Várady Nikolett)