Október 31-én, hétfőn 50. előadásához érkezik A két pápa a Rózsavölgyi Szalonban, ráadásul aznap két alkalommal, 16 órakor és 19 óra 30 perckor is műsorra tűzik Anthony McCarthy drámáját.

Magyarországon 2019 decemberében debütált Fernando Meirelles A két pápa című filmje, amely a Netflix számára azonnal három Oscar és négy Golden Globe jelölést is hozott. Bár a nominációkat nem sikerült díjakra váltani, így is elmondhatjuk, hogy a Jorge Mario Bergoglio bíboros és XVI. Benedek pápa különleges kapcsolatát bemutató életrajzi alkotás az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású drámája lett. A film forgatókönyvét, és az abból készült könyvet is jegyző Anthony McCarthy elkészítette a történet színpadi verzióját is, amelynek jogait Magyarországon elsőként a Rózsavölgyi Szalon kapta meg. A dráma XVI. Benedek és Bergoglio bíboros elképzelt vitáit mutatja be úgy, hogy mer humoros lenni, miközben fontos témákat boncolgat. Valós történések alapján készült, ám mégsem a valóság hű ábrázolása a célja.

A különleges előadást Vecsei H. Miklós rendezte, aki először dolgozott a Rózsavölgyiben. XVI. Benedek szerepében Jordán Tamás, a későbbi Ferenc pápaként Lukács Sándor látható, a darabban színpadra lép még Molnár Piroska (Brigitta nővér), illetve Trokán Anna (Sophia nővér). A magyarországi bemutatót 2020. szeptember 22-én tartották.

Kiemelt kép: Jelenetkép A két pápa című előadásból (Fotó: Szokodi Bea)