Április 15-én 50. alkalommal ül össze az Átrium színpadán 12 dühös ember, hogy döntést hozzanak egy fiatal fiú ügyében.  

Az 1920-ben született amerikai szerző, Reginald Rose legsikeresebb és legismertebb műve, a Tizenkét dühös ember először 1954-ben, tévéfilmként került bemutatásra, három évvel később pedig világhírű mozifilm készült belőle. A színpadi változatot az író 1964-ben írta meg, a sikerszériája pedig azóta töretlen. Hazánkban is több fővárosi és vidéki színház tűzte már műsorára, Budapesten legutoljára a Kultúrbrigád és az Átrium közös produkciójaként tűnt fel a palettán, ennek bemutatójára 2018. december 20-án került sor. 

„A vád: előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés. A tanúvallomások elhangzottak, a tények adottak: egy ember meghalt. Most egy másik élete a tét. Ha a 12 főből álló esküdtszék úgy véli, hogy a vádlott minden kétséget kizáróan bűnös, az ítélet halál. Ha csak egy kicsi kétely is merül fel bennük az ártatlansága iránt, akkor szabadon távozhat. Bárhogyan is ítélnek, csak egyhangú döntéssel állhatnak a bíróság elé” – Ezzel a felütéssel veszi kezdetét a világ egyik leghíresebb jogi vonatkozású drámája, amelyben 12 embernek kell döntenie egy fiú életéről. Az eset elsőre egyértelműnek tűnik, de mindig van egyvalaki, aki kételkedik. Az Átirum 2018-as bemutatója hű marad az eredeti történethez, a szerző által megírt környezethez és utasításokhoz, de Ugrai István, aki nem csak fordítóként, hanem dramaturgként is részt vett a munkában, sokkal inkább a mai viszonyok közé emelte a sztorit.

Gyabronka József a 12 dühös ember című előadásban (Fotó: Mészáros Csaba/Átrium)

A tizenkét esküdtet Varga Ádám, Szatory Dávid, Mucsi Zoltán, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Lecső Péter, Sütő András, Gyabronka József, Lugosi György, Brasch Bence, Fehér Tibor és Katona Péter Dániel kelti életre, mellettük hivatalsegédként Czibor Attila és Öskü Bálint tűnik fel, a bíróként pedig Znamenák Istvánt hallhatjuk felvételről. Az előadást Császi Ádám állította színpadra, Molnár Zoltán díszlet- és Moskovits Krisztina jelmezterveivel. 

Kiemelt kép: Mucsi Zoltán, Gyabronka József, Lugosi György és Brasch Bence a 12 dühös ember című előadásban (Fotó: Mészáros Csaba/Átrium)