The Black Rider / Örkény Színház / rendező: Polgár Csaba / december 21. 19:00

Robert Wilson és Tom Waits 1990-ben mutatta be a Weber operája inspirálta zenés mesét, A bűvös vadászt, amelynek szövegkönyvét William S. Burroughs, a beat generáció kiemelkedő alakja jegyzi. Ehhez az anyaghoz nyúlt az Örkény Színház Stúdiójának művészeti vezetője, Polgár Csaba, akihez fordítóként Závada Péter, dramaturgként pedig Róbert Júlia csatlakozott. A történet szövevényes: az írnok beleszeret a vadász lányába, ám a házassághoz be kell bizonyítania, hogy fegyverrel a kezében is megállja a helyét. A férfi azonban pocsékul lő, így kapóra jön, hogy varázsgolyókat vásárol egy sánta idegentől, onnantól kezdve minden lövése célba talál, amíg ki nem fogy a töltényekből. A főbb szerepekben Borsi-Balogh Máté, Zsigmond Emőke és Friedenthal Zoltán látható, és ezúttal az Örkény társulatához olyan kiváló vendégművészek is csatlakoznak, mint Schell Judit és Mátyássy Bence.

2:22 (egy kísértettörténet) / Centrál Színház / rendező: Puskás Tamás / december 30. 19:00

A Centrál Színház igazi kísértettörténettel zárja a 2022-es évet: Danny Robbins misztikus thrillerében Jenny meg van róla győződve, hogy új házukban 2 óra 22 perckor kísértet jár, ám asztrofizikus férje, Sam nem hisz neki, így komoly veszekedésbe torkollik a vendégség, amelyet a férfi pszichológus barátnőjének és párjának rendeznek. A feszült estén a tudomány és a hiedelem csap össze, és a konfliktushelyzet megoldásában az sem segít, hogy egyre furcsább dolgok történnek 2:22-höz közeledve… Puskás Tamás rendezésénen a négy főszereplőt Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, Lengyel Tamás és Mészáros András keltik életre, hozzájuk csatlakozik Endrédy Gábor és Mészáros Piroska. A díszletet Bagossy Levente, a jelmezeket Matis Edit tervezi.

Lengyel Tamás, Martinovics Dorina, Ágoston Katalin és Mészáros András (Fotó: Centrál Színház)

A miniszter félrelép / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház / rendező: Besenczi Árpád / december 31. 19:00

Ki ne ismerné Ray Conney, a legnagyobb ma élő angol vígjátékíró fordulatokkal és csattanókkal teli történetét, amely Koltai Róbert és Kern András által jegyzett filmváltozatának például Dobó Kata is köszönheti színészi karrierjének kezdetét? A kormánypárti miniszter és az ellenzéki frakció titkárnőjének titkos légyottja körüli bonyolult eseményszálakat ezúttal a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, Besenczi Árpád tartja kézben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház szilveszteri bemutatójában. Willey szerepében Adorjáni Bálint, titkáraként Járai Máté, Jane Worthingtonkétn pedig Horváth Alexandra lép majd színpadra, a díszletet Mészáros Tibor, a jelmezeket pedig Szőke Julianna tervezte.

Kiemelt kép: Schell Judit és Máthé Zsolt a The Black Rider próbáján (Fotó: Horváth Judit)