Carmina Burana – Szegedi Kortárs Balett

A Carmina Burana 2001 áprilisa óta meghatározó előadása a Szegedi Kortárs Balett repertoárjának, Carl Orff szcenikus kantátájára Juronics Tamás készített koreográfiát. Az egyfelvonásos táncjátékkal az eltelt évtizedekben a fél világot bejárták, és a mai napig itthon is rendre teltházakat vonz, ahányszor csak műsorra tűzik.

A történet egy, a civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő barbár közösség rituálékkal teli életébe enged pillantást, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra, és a csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról.

A különleges látványvilág Molnár Zsuzsa munkáját dicséri, a Lány szerepét Marie Vilette, a Fiúét Vicze Lotár táncolja, és az előadás különlegessége, hogy Halálként Juronics Tamást láthatják a nézők. A budapesti közönség a Nemzeti Táncszínház műsorában találkozhat az előadással.

Jelenetkép a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadásából (Fotó forrása: Summerfest)

Sirály – Feledi János / Feledi Project

A Feledi Project pontosan egy éve tartotta a Csehov Sirálya nyomán készült táncelőadásának bemutatóját, Feledi János, Harangozó-díjas táncművész a Mester Dávid, a Vígszínház karmestere és zeneszerzője, illetve Farkas Bence zeneszerző jegyezte zenére hívott életre különleges koreográfiát.

A 65 perces darab a kortárs tánc nyelvén fogalmazva követi le az eredetileg négyfelvonásos színmű cselekményét, olyan formán, hogy annak, aki ismeri a történetet, nem lesz hiányérzete, aki pedig nem, az is komplex képet kap a karakterekről és a köztük lévő konfliktusokról. A generációk harcáról fogalmazó előadásban fókuszba kerül a szereplők lélektani feltérképezése, amely az érzékeny koreográfiának és előadásmódnak köszönhetően egyszerre tud szórakoztató és tanulságos lenni. Ezt a kettősséget emeli a látványvilág (díszlet: Minorics Krisztián, jelmez: Bati Nikoletta, fény: Pető Jószef), amelyet még izgalmasabbá tesz Bánki Ákos élőfestése, amely a történet legfontosabb pillanatait húzza alá.

A főbb szerepekben Kaiser Fruzsina (Nyina), Julien Klopstein (Trepljov), Nyeste Adrienn (Arkagyina), Nagy Csaba Mátyás (Trigorin) és Jenei Lilla (Mása) látható. Az előadásnak a Nemzeti Táncszínház nagyszínpada ad otthont.

Kaiser Fruzsina és Nagy Csaba Mátyás a Sirályban (Fotó: Mészáros Csaba)

Ramazuri – Duda Éva Társulat

2021-ben debütált a Duda Éva Társulat látványos, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkádja, a Ramazuri. Az egymást követő derűs és humoros koreográfiák újszerűségükkel méltán váltak a közönség kedvenceivé, nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is.

Az előadás erősen látványközpontú, speciális eszközök adnak lehetőséget meghökkentő mozdulatok és egy különleges formavilág kibontakozásának. Ezt az atmoszférát erősíti Farkas Izsák és Szarvas Dávid élőzenei duója, akik az elektrowsing, az etno, a jazz és a hip-hop világából merítve prezentálják a karneváli hangulatot. Duda Éva koreográfiája olyan szavakon túli univerzumba invitálja a nézőket, amelyben a kezdés pillanatában eltűnik az idő (olvashatjuk a színlapon), és amelynek minden perce az élet szeretetét sugározza, ünnepli.

A lármás felfordulásban, amely a Nemzeti Táncszínházban látható, színpadra lép Eleonora Accalai, Bundschuh Vera,Déri András, Dévai Lúcia, Dragos Dániel, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor,  Kovács Mátyás, Pataki Noémi és Szilvási Anna.

Jelenetkép a RAMAZURI című előadásból (Fotó: Gordon Eszter)

Anna Karenina – Győri Balett

2020 novembere óta látható a Győri Balett Anna Karenina című előadása, a világirodalom talán leghíresebb románcát feldolgozó darab koreográfiáját Velekei László jegyzi. A Seregi- és Harangozó-díjas alkotó a történet legfontosabb mozzanatait tárja elénk két feszes tempójú felvonásban, a női lélek legtitkosabb bugyraiba is betekintést nyújtva, olyan egységes és kifejező formanyelvet megteremtve, amelyet ritkán látni dramatikus táncjátékokban.

Annának mindene megvan, amikor egy végzetes napon összetalálkozik a fényes karrier előtt álló, jóképű fiatal katonatiszttel, Vronszkij gróffal. A nagybetűs szerelem után vágyódó férjes asszonyt örvényszerűen ragadja magával ifjú szeretője iránti szenvedélye egészen a tragikus végkifejletig. Amikor először találkozik a pillantásuk, Anna élete megpecsételődik. A címszerepet táncoló Marjai Lili Anna bámulatos pontossággal érzékelteti hősnőnk csöppet sem naiv báját, jellemének főbb vonásait, lázadását korának erkölcsi normái ellen. Partnerei, Jekli Zoltán (Vronszkij) és Artem Pozdeev (Karenin). A Győri Balett 14 éven felülieknek ajánlott, 106 perces előadása a Nemzeti Táncszínházban látható.

Jelenet a Győri Balett Anna Karenina című előadásából (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

A hűtlen feleség – Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes széles műfaji palettát lefedő repertoárjának egyik legfrissebb darabja A hűtlen feleség című bűnügyi táncdráma, amelyet az együttes szakmai vezetője Zs. Vincze Zsuzsa jegyez íróként.

Mély szenvedélyek és érzelmek hatják át a régi székely népballadát, a több változatban ránk maradt Barcsai szeretőjét. Az alapszituáció tértől és időtől függetlenül ismerős: a feleség és a férj között valami nincs rendben. A bajok akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy az asszony képtelen kiverni a fejéből egykori szeretőjét. Minden adott tehát a tragédiához, ami végül be is következik. A sodró lendületű történet különleges látványvilággal (díszlet: Tóth Kázmér, jelmez: Zs. Vincze Zsuzsa) varázsolja el a nézőket, amelyet csak fokoz az Eredics Benjámin szerezte zenei szövet, amelyet Papp István Gázsa és D. Tóth Sándor népzenei válogatása egészít ki, a felfokozott hatáshoz pedig a Honvéd Férfikar markáns jelenléte is hozzájárul.

A főbb szerepekben Péter-Oltárczy Mária (feleség), Tókos Attila / ifj. Szeverényi Barnabás (férj) és Barka Dávid (Barcsai) látható, akik Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas alkotó, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjének műfajokon és stílusokon átívelő, bátor és újító koreográfiáját táncolják el. A produkció a Müpában, a Fesztivál Színházban látható. 

Kiemelt kép: Jelenet A hűtlen feleség című előadásból (Fotó: Csudai Sándor)