Vitéz László Ángliában / Budapest Bábszínház / rendező: Barna Zsombor / január 29. 11:00

Kemény Henrik születésének 95. évfordulója alkalmából lesz látható a Budapest Bábszínházban a Vitéz László Ángliában című meseelőadás, amely közvetlen folytatása a Vitéz László menyecskét keres című „bábtörténeti opusznak”. A történet bővelkedik vidámságban, dalolászásban és az elmaradhatatlan palacsintasütős igazságszolgáltatásban. Barna Zsombor ezzel a produkcióval kíván tisztelegni Kemény Henrik munkássága előtt, ugyanakkor igyekszik a piros sipkás pajtikát egy új megközelítésben bemutatni. Az 50 perces előadást négy éven felülieknek ajánlják.

Equus / szombathelyi Weöres Sándor Színház – Márkus Emília terem / rendező: Zsótér Sándor / január 31. 19:00

Peter Schaffer 1973-ban írta meg mára már kultikussá vált drámáját, az Equust. Pár évvel előtte valaki megemlített neki egy horrorisztikus bűntényt: egy 17 éves fiú egyetlen éjszaka megvakított 6 lovat. Mást nem tudott róla. Sem az emberekről, sem a körülményekről. Shaffer próbálta kitalálni, valahogy érthetővé tenni az érthetetlent. A darabban egy bírónő próbálja megmenteni a fiút az életfogytiglani börtöntől, és pszichiáter barátjához fordul segítségért. Feladata: visszavezetni a fiút a normális életbe. Az előadásban – a megszokottól eltérően – csupán három színésszel találkozhatunk: Major Erik, Jordán Tamás és Nagy-Bakonyi Boglárka kelti életre a szereplőket. A produkció másik különlegessége, hogy a díszlet Szörényi Beatrix képzőművész A belső vadon kifordítása című alkotása alapján készült.

Pillanatkép az Equus olvasópróbájáról, az előtérben Zsótér Sándor (fotó: Weöres Sándor Színház)

Sztárcsinálók / PS Produkció – UP Újpesti Rendezvénytér / rendező: Szente Vajk / február 1. 19:00

A PS Produkció a Vámpírok bálja, a Sakk és a We Will Rock You után ismét nagyszabású feladatra vállalkozik: az első magyar rockoperát, a Sztárcsinálókat tűzi műsorára. A darab zenéjét Várkonyi Mátyás szerezte, a szövegét Miklós Tibor írta, legendás ősbemutatóját 1981-ben tartotta a Rock Színház. A történet az ókori Rómában játszódik: az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt felesége, Agrippina Senecával összejátszva megmérgezi, hogy Agrippina első házasságából származó gyermekét, Nérót tegyék meg császárrá. Ők ketten, Agrippina és Seneca a sztárcsinálók, az útban lévők eltakarítói, a következő felkenői, majd megbuktatói. Úgy gondolják, az ifjú császárt bábként irányítva, a háttérből gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat. A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban hamarosan felülírja Seneca és Agrippina terveit. A főbb szerepekben olyan jól ismert és közkedvelt színészeket láthatunk, mint Szemenyei János, Sári Éva, Kecskés Timea, Egyházi Géza, Török Anna, Veres Mónika Nika, Stéphanie Schlesser, Csuha Lajos, Cseh Dávid Péter, Simon Panna Boglárka és Pavletits Béla.

Pavletis Béla a Sztárcsinálók zenekaros ülőpróbáján (fotó: Kaszner Nikolett)

Egy német sors / Orlai Produkciós Iroda – Hatszín Teátrum / rendező: Máté Gábor / február 2. 19:00

A ​náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels titkárnője, Brunhilde Pomsel több mint százévesen őszintén nyilatkozott mindarról, amit Hitler közvetlen környezetében átélt. Kikötötte azonban, hogy az interjú egy része csak halála után jelenhet meg, például arról a kényszerabortuszról, mellyel elvették a zsidó szerelmétől fogant gyermekét. Pomsel a mindennapi adminisztrációs feladatok ellátása mellett a német katonák halálozási statisztikáinak meghamisítása volt a munkája. A bukás után sem tanúsított megbánást, elhárította a személyes felelősségét a halálgépezetben elfoglalt szerepét illetően. Csak élete legvégén volt hajlandó interjút adni, melyben többször hangsúlyozta, hogy ő is úgy élt, ahogy a legtöbb német: nem tudott semmiről, mert nem akart tudni arról, ami nem rá tartozott. Életéből dokumentumfilm is készült Egy német sors címmel – ez, valamint a Goebbels titkárnője voltam című önéletrajzi kötet szolgált alapjául az Orlai Produkciós Iroda legújabb monodráma-bemutatójának, melyben a csodálatos Molnár Piroskát láthatjuk.

Kiemelt kép: Vitéz László és Barna Zsombor (fotó: Budapest Bábszínház)