Frida, az élet múzsája / Nemzeti Táncszínház / rendező-koreográfus: Duda Éva/ december 7. 19:00

A Frida, az élet múzsája a mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadás, ahol a táncképek során nemcsak a női sors szépségei és kihívásai, hanem szenvedélyes szerelmi történetek és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata is megmutatkoznak. A 115 éve született Frida Kahlo sokak számára múzsa, hiszen különleges és egyedi karaktere mai napig sokakat ösztönöz, akár női egyenjogúságról, művészetről, bátorságról, akár előremutató eszmékről vagy bámulatos életerőről beszélünk. Az előadás különlegessége, hogy lehetőséget ad, hogy újabb nézőpontokat adjunk életének és művészetének megértéséhez. Emellett ez a nagyszabású produkció lehetővé teszi, hogy elmélyedjünk művészetének és hazájának, Mexikónak meglepetésekkel teli látvány- és hangulatvilágában. A társulat célja pedig nem más, mint hogy méltóan nyúljanak egy ilyen nagy művész szellemi hagyatékához, hogy életének legmeghatározóbb fordulatait és olykor megrendítő festményeinek mágikus erejét megőrizve pedig korszerű formákba öntsék a szenvedéllyel és végletekkel teli érzelmek különféle hullámait. A Duda Éva által rendezett előadás főszerepét Eleonora Accalai játssza, mellette Kováts Tibor és Bundschuh Vera, Déri András, Dragos Dániel, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Kovács Mátyás, Nyeste Adrienn, Pataki Noémi, Temesvári Zsófia lépnek színpadra.

Ének az esőben / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Szőcs Artur / december 9. 19:00

Az Ének az esőben feledhetetlen történet a showbusinessről és a szerelemről. A történet szerint a némafilmek sztárja, Don Lockwood és állandó partnere, Lina Lamont életük első hangos mozijára készülnek, ám kiderül, hogy Lina hangja elviselhetetlen a vásznon. Így Don barátja, Cosmo Brown a feltörekvő fiatal színésznőt, Kathy Seldent javasolja hangdublőrnek, akibe a sármos színész természetesen beleszeret. Az eredeti, 1952-es film hatalmas sikerre tett szert. A lehengerlő szteppjelenetekkel és klasszikus slágerekkel fűszerezett darab most a Miskolci Nemzeti Színházba kerül bemutatásra, ahol a főszerepeket Bodoky Márk és Rózsa Krisztián, illetve Czvikker Lilla és Rudolf Szonja játsszák váltott szereposztásban. Mellettük többek között Börcsök Olivér, Farkas Sándor, Gáspár Tibor, Kincses Károly, Harsányi Attila, Tegyi Kornél, Máhr Ági és Varga Andrea lép színpadra.

Pillanatkép a Régimódi történet próbájáról (Fotó: József Attila Színház)

Hajmeresztő / Pinceszínház / rendező: Kelemen József / december 9. 19:00

A Paul Portner által 1963-ban írt színdarab eredeti szándéka szerint pszichodrámának indult annak demonstrálására, hogy hogyan is működik az elme egy bűntényre való visszaemlékezés kapcsán, ám ennek koránt sem volt akkora sikere, mint az 1976-ban átdolgozott változatnak, ami óriási siker lett Amerikában. A történet egy fodrászszalonba játszódik, ahol Isabel Czerny-t, a híres zongoraművésznőt holtan találták otthonában, azonban a gyilkos kiléte még rejtély. Az elkövető így a fodrászszalon alkalmazottai, illetve vendégei között keresendő. Az ügyet két nyomozó vizsgálja, aki a nézők segítségét kéri a gyilkos kilétének kiderítésére. A darab igazi sikerének titka azonban a szórakoztató krimiségén túl valójában az, hogy a közönség aktívan részt vesz a színdarab sorsának alakításában, hisz a nézőtéren ülők kérdéseikkel – melyeket az előadás szünetében tehetnek fel – sarokba szoríthatják a szereplőket, és egy jó kérdéssel bizony lebuktathatják azt, aki a gyilkosságot elkövethette. A színészeknek tehát estéről-estére improvizálniuk kell az aznapi kérdések alapján a történet alakulását. A Pinceszínházban debütáló előadást Kelemen József rendezi, aki olyan nagyszerű színészekkel dolgozik együtt, mint Bozó Andrea, Cserna Antal, Csiby Gergely, Jeney Luca, Labán Roland és Marton Róbert.

Régimódi történet / József Attila Színház / rendező: Hargitai István/ december 10. 19:00

Szabó Magda ízig-vérig debreceni története a saját családjának, elsősorban édesanyának múltját eleveníti fel. A Régimódi történet elsősorban egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással. Egy női sorsot, melyben a kislányok süldő lányokká nőnek, szerelembe esnek, kiábrándulnak, férjhez mennek, anyává válnak. Nőkét, akiket arra rendelt az élet, hogy saját lábukra álljanak, és kezükbe vegyék sorsuk irányítását. Anyákét, akik harcolnak egymással, a világgal, családjuk tagjaival, és minden erejükkel küzdenek a fennmaradásért. Hogy legyen, aki elmeséli majd a történetet. A József Attila Színházban debütáló előadásban többek között Molnár Zsuzsannát, Kónya Merlin Renátát, Nemcsák Károlyt, Kovalik Ágnest, Kulcsár Viktóriát, Fehér Annát, Pikali Gerdát, Auksz Évát és Botár Endrét láthatják a nézők.

Kiemelt kép: Eleonora Accalai a Frida, az élet múzsája című előadásban (Fotó: Lékó Tamás)