European Freaks – Üzenj Brüsszelnek! / STEREO AKT  – Trafó/ Rendező: Boross Martin / november 26. 20:00

A STEREO AKT új bemutatója arra keresi a választ, hogy vajon tényleg kiüresedett maszlag-e az Európa-brand, vagy csak hullámvölgybe került az európai életérzés? Mi történt az európai ideával? A STEREO AKT Eurohumanoid robotjai az EU 2.0 létrehozásán fáradoznak: helyi polgárok részvételével egy fókuszcsoportos kutatásba fognak, hogy megértsék, mik az átlagos európai ember vágyai, rémálmai és bűnei. A Zimmertheater Tübingennel közösen, eredetileg Németországban létrehozott, civil lakosok közreműködésével megvalósuló részvételi színházi előadás magyar nyelvű fesztivál különkiadása a Bánkitó Fesztiválon debütált, a magyar színpadi változat bemutatójára a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül sor.

Jelenet a European Freaks című előadásból (Fotó: Marko Knab)

Hegedűs a háztetőn / Miskolci Nemzeti Színház / Rendező: Béres Attila / november 29. 19:00

Joseph Stein és Jerry Bock világhírű klezmer-musicale ezúttal a Miskolci Nemzeti Színházban kel életre, a teátrum igazgatójának, Béres Attilának a rendezésében. A Sólem Aléchem műve alapján írt darab bölcs derűvel mesél a szívekben megőrzött otthonról, a hagyomány éltető és gúzsba kötő erejéről, közös középkelet- európai történelmünkről, olyan, mára klasszikussá vált slágerekkel, mint a Ha én gazdag lennék, a Hajnal, alkony, a Mézédés ákác vagy a Szeretsz-e engem?. A történet helyszíne Anatevka, egy eldugott ukrán falu, ahol zsidók és keresztények, viszonylag békében élnek együtt. Tevje, a tejesember (Görög László) becsületes szegénységben neveli öt lányát, hogyha eljött az idő, a hagyománynak megfelelően férjhez adja őket. A lányok azonban fellázadnak az ősi szokások ellen, és maguk választanak vőlegényt. Ráadásul nem elég, hogy a modern eszmék betörnek a faluba, egy cári rendelet kilakoltatja a zsidókat házaikból: menniük kell, mindannyiuknak, mindent hátrahagyva, ami addig a hazát jelentette számukra.

Francia rúdugrás / tatabányai Jászai Mari Színház, Népház / Rendező: Crespo Rodrigo / november 29. 19:00

Mohácsi István egyik legsikeresebb drámájában, a Francia rúdugrásban három nő és három férfi van egymás mellett, alatt, felett, előtt, mögött, minden elképzelhető formációban. Összegabalyodva egymással, magukat és a boldogságot keresve. A boldogság eléréséhez azonban, sokat kell dolgozni, mint egy igazi francia desszerthez, ami kívülről habkönnyű, aromás és csábító. Hőseink mindent megtesznek, hogy megtalálják a receptet ebben a szellemes, frivol, sikamlós és pikáns komédiában. A tatabányai Jászai Mari Színház előadását Crespo Rodrigo rendezi, emellett Roskovics Ákos szerepében is látható lesz. Mellette Bakonyi Csilla, Lapis Erika, Szakács Hajnalka, Honti György és Kardos Róbert gondoskodik majd a felhőtlen szórakozásról.

A Mobil próbája (Fotó: Mihály László)

Mobil / Pécsi Nemzeti Színház / Rendező: Funk Iván / november 29. 19:00

A Pécsi Nemzeti Színház Kamaratermében izgalmas előadás bemutatója várja majd a nézőket, ugyanis Funk Iván darabja arról az eszközről szól, amely életünk minden területére kihat: megváltoztatja a kommunikációnkat, koncentrációnkat, az információ befogadását, elemzését, szabadidős és tanulási tevékenységeinket, művészethez való viszonyunkat és így tovább… Ez nem más, mint a folyamatosan a kezünk ügyében található mobiltelefonunk. Az előadás elsősorban a generációs ütközőpontokra koncentrál, amelyek egy élesebben kirajzolódnak a készülékek feltűnése óta. A főbb szerepekben Bera Márk, Füsti Molnár Éva, Németh János, Bergendi Barnabás és Tóth András Ernő láthatók.

Peer Gynt / Soproni Petőfi Színház / Rendező: Pataki András / november 30. 19:00

Henrik Ibsen egyik legismertebb műve a szerző szokásos motívumaiból merít, egy olyan fiúról szól, akinek apja fényűző életet élt egykor, de mostanra teljesen eltékozolta a vagyont, és el is hagyta a családját. Åse, az anya, abban reménykedik, hogy Peer majd megoldást talál nyomorukra, és visszaszerzi a nevük becsületét, ám a fiú erre teljesen alkalmatlan, hiszen a mesék világában él. A drámát Pataki András rendezésében láthatják majd a nézők, a címszerepben Gál András lép színpadra. Partnerei lesznek többek között Eperjes Károly, Horváth Zsuzsa, Molnár Anikó és Kovács Frigyes is.

Kiemelt kép: A Hegedűs a háztetőn főszereplői (fotó: Éder Vera, Miskolci Nemzeti Színház)