A miniszter félrelép / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Készeg László / december 2. 19:00

A történet szerint Richard Willey, az angol kormány egyik sikeres, fiatal minisztere gáláns kalandra készül Jane-nel, az ellenzéki frakció titkárnőjével egy patinás hotelben. A kaland azonban koránt sem kezdődik zökkenőmentesen, hiszen este a szobába belépve azonnal találnak egy hullát az ablakban. Emiatt Richard segítségül hívja parlamenti titkárát, George Pidgen-t, így már hárman próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet. Azonban koránt sincs könnyű dolguk, hiszen a szálloda igazgatója és főpincére, valamint Richard felesége, George édesanyjának ápolónője és a fiatal szerető féltékeny férje csak tovább bonyolítja az amúgy is kínos szituációt. Ráadásul az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket. A Miskolci Nemzeti Színházban debütáló előadás főszerepeit Simon Zoltán és Czakó Julianna játsszák, mellettük Fandl Ferenc, Prohászka Fanni, Edvi Henrietta, Feczesin Kristóf, Kokics Péter, Salat Lehel, Paschenko Okszana és Zalányi Gyula lép színpadra.

Hókirálynő / Turay Ida Színház / rendező: Győri Péter / december 3. 11:00

A Hókirálynő a dán Hans Christian Andersen 1844-ben megjelent meséje. A történet elején egy gonosz manó egy tükröt készít, mely a jó dolgokat eltorzítva, a rosszakat felnagyítva mutatja. Majd miután inasaival együtt körbehordozza a világon, az égbe is fel akar repülni a tükörrel, de ez nem sikerül neki, mert időközben a tükröt leejti, ami nyomban szét is törik. A tükörszilánkok pedig emberek szemébe, szívébe kerülnek, akik ettől gonoszak lesznek. Az egyik áldozat Kay, aki elutasító és gáncsoskodó lesz, egy téli napon pedig szánkóját a Hókirálynő szánja után köti, és elmegy annak kastélyába, ahol elfelejti korábbi életét és barátait. Játszótársa, Gerda azonban hamar a keresésére indul. Hosszú útján emberek, állatok, virágok segítik, vagy éppenséggel akadályozzák: először egy öreg varázslónőhöz kerül, majd egy királyi kastélyban látják vendégül, később pedig még a haramiák ejtik fogságba. A Győri Péter által rendezett előadás főszerepét Vanya Tímea játssza, mellette Szőke Laura, Valázsik Péter, Steinkohl Erika, Szabó Anikó, Borbíró András, Fehérvári Péter, Burák Dóri valamint Szuromi Bernadett lépnek színre.

Pillanatkép a Hókirálynő olvasópróbájáról (Fotó: Turay Ida Színház)

Az üvegcipő / Pécsi Nemzeti Színház / rendező: Halasi Imre / december 3. 19:00

Molnár Ferenc 1924-es, Az üvegcipő című vígjátéka egy józsefvárosi cselédlánynak, Szabó Irmának Sipos Lajos műbútorasztalos iránt érzett, minden akadályt elsöprő szerelmét bemutató megható története. Ugyanakkor köztudott az is, hogy a szerző ebben a keserédes vígjátékban Fedák Sárival való viharos szerelmi kapcsolatát írta meg. A három felvonásos vígjátékban a sok fordulat, megoldhatatlannak tűnő akadályok, összeomló és felépülő kapcsolatok szövevénye, a humor és a kort leleplező irónia segítségével mutatja be a törékeny emberi sorsokat, viszonyokat. Így Molnár vígjátéka ma is tálcán kínálja magát a színészeknek önfeledt játékra, nézőjének pedig egész estés elgondolkoztató szórakozásra. A Halasi Imre által rendezett előadásban Lipics Zsolt és Kovács Panka játsszák a két főszereplőt, mellettük többek között Stubendek Katalint, Füsti Molnár Évát, Józsa Richárdot, Laklóth Aladárt, Katona Leventét és Bocskai Virágot láthatják a nézők.

Hannibál tanár úr / Átrium Színház / rendező: Vidovszky György / december 3. 19:00

A történet főhőse Nyúl Béla, egy óbudai gimnázium szürke kis latintanára, aki egy tudományos értekezést ír Hannibál haláláról. Ez természetesen senkit sem érdekel egészen addig, míg az iskola évkönyvében váratlanul helyet kap, hogy egy elmaradt cikket sürgősen pótoljanak vele. Így Nyúl Tanár úr egyszer csak az érdeklődés középpontjába kerül, sőt még egy parlamenti interpellációban is említik nevét. A kollégái, akik eddig nem igazán foglalkoztak vele, ennek hatására hirtelen befolyásos emberként kezdenek tekinteni a férfire, akit egyik éjjel – álmában – maga Hannibál is meglátogat. Másnap persze jön a kijózanodás: a gondosan dédelgetett értekezés óriási politikai felhangot kap. Nyúl mondatait kiragadva a saját szövegkörnyezetükből más értelmet nyernek, így írását politikai uszításnak minősítik. Nyúl pedig teljesen tehetetlen, hogy megvédje magát az elvtelen vádak ellen. Ezért felfüggesztik tanári állásából, és arra kényszerítik, hogy vonja vissza lázító tanait. Az Átrium Színházban Nyúl Péter szerepét Mucsi Zoltán játssza, mellette többek között Gyabronka József, Makranczi Zoltán, Katona László, Parti Nóra, Ivanics Tamás, Dóra Bála, Parti Nóra és Moldvai Kiss Andrea lépnek színpadra.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Hannibál tanár úr olvasópróbájáról (Fotó: Mészáros Csaba)