Apácák / salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház / rendező: Kökényessy Ági / december 2. 19:00

Don Goggin világhírű musicaljével kezdi meg a telet a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: az Apácák Kökényessy Ági rendezésében kerül színre. Az abszurd történet elején ötvenkét nővér holttestére talál egy balul elsült gombavacsora után a zárdába visszaérkező öt apáca, akik egy Bingo-party miatt maradtak le az „utolsó vacsoráról”. Elhatározzák, hogy a hirtelen megboldogult nővéreket méltó körülmények között búcsúztatják el. A temetéshez azonban rengeteg pénzre van szükség. Egy sugallatnak engedve vallásos témájú képeslapok gyártásába fognak. És bár a vállalkozás jól megy, az összeg így sem teljes. Végül egy adománygyűjtő előadást szerveznek, ahol ők maguk lépnek színpadra. A show egyszerűen mennyei, és közben arra is fény derül, hogy bár született apácák, mégis mindegyikük színpadra termett. Épp úgy, mint ahogyan az őket játszó színésznők: Vándor Éva, Kökényessy Ági, Németh Anna, Simon Kata és Házi Anita. 

Vízkereszt, vagy bánom is én / Weöres Sándor Színház – Forte Társulat/ rendező: Horváth Csaba / december 3. 19:00

Shakespeare egyik legismertebb és legkedveltebb komédiáját állítja színpadra a szombathelyi Weöres Sándor Színház a Forte Társulattal koprodukcióban. A vígjáték helyszíne Illíria, amely egyrészt az abszurd líra (lakóit a szívük vezeti), másrészt a megtévesztés és a tévelygés (gyászba süppedő grófnő az egyik házban, a szerelembe szerelmes herceg a másikban) országa. Olivia (Herman Flóra) és Orsino (Jámbor Nándor) sosem közelítene egymás felé, ha a tenger ki nem veti habjaiból a hajótörést szenvedett Violát (Nagy-Bakonyi Boglárka), aki férfiruhában lép a herceg udvarába, bizonyítva, hogy az identitás folyékony patak. Ikerbátyja, Sebastian (Sipos László Márk) egy másik parton ébred, egyikük se meri remélni, hogy valaha látják még egymást. Tekintetükben mégis a másikat hordják – és a megoldást. A sziporkázó komédiában mindenki csal és mindenki csalódik, mindenki akar valamit, amit nem kaphat meg, és mindenkit megint csak egy hajszál választ el a tragédiától. A Horváth Csaba által rendezett produkcióban a fentebb említett színészek mellett többek között Csonka Sziliva, Szabó Tibor, Hajdu Péter István és Horváth Ákos lép színpadra, a Forte Társulat néhány tagjával (Pallag Márton, Horkay Barnabás, Widder Kristóf) közösen.

Pillantkép a Hoffmann meséi próbájáról (Fotó: Berecz Valter)

Hoffman meséi / Erkel Színház / rendező: Székely Kriszta / december 4. 19:00

Székely Kriszta rendezésében, több mint 25 év után tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Jacques Offenbach utolsó, befejezetlenül maradt színpadi műve, a Hoffmann meséi. A darabban az operacsillag Stelláért rajongó Hoffmann egy szerelmes vitát követően az italban keres vigaszt. A kapcsolat rendezésétől titokban ketten is el akarják téríteni: a Múzsa, aki Hoffmannt magához és az alkotáshoz igyekszik visszacsábítani, és Lindorf tanácsos, aki Stellát magának szeretné megszerezni. Hoffmann az iszogatás közben barátai unszolására három történetet oszt meg korábbi szerelmeiről: Olympiáról, akiről kiderült, hogy egy automatizált gépezet, Antoniáról, akinek az éneklés iránti vágya az életébe került, és Giuliettáról, a ravasz prostituáltról, aki tükörképét csalta ki a művésztől. Hoffmann boldogságának mindhárom esetben egy Lindorfra emlékeztető, ördögi figura mesterkedése lett a veszte. A produkció egyik különlegessége, hogy az egyik szereposztásban Kolonits Klára egymaga, míg a másik szereposztásban tehetséges fiatal művészek, Jónás Réka Piroska (Olympia), Horti Lilla (Antonia), Ádám Zsuzsanna (Giulietta) és Bernáth Éva (Stella) alakítják Hoffmann kedveseit. Partnereik László Boldizsár / Nyári Zoltán (Hoffmann), Kálmán Péter (Lindorf / Coppélius / Miracle / Dapertutto), Mester Viktória (Múzsa / Nicklausse), valamint Szappanos Tibor, Gábor Géza, Pataki Bence és Kőrösi András.

Party / Vígszínház – Pesti Színház / rendező: Paczolay Béla / december 4. 19:00

Sally Potter angol filmrendező és forgatókönyvíró fekete komédiáját 2017-ben nagy sikerrel vetítették a mozik, a műből maga az alkotó készített színpadi változatot. A Party története egy elegáns londoni házban játszódik: a háziasszonynak, Janetnek szenzációs bejelentenivalója van, ugyanis nemrég nevezték ki a brit árnyékkormány egészségügyi miniszterévé. A baráti összejövetel azonban nem úgy sül el, mint ahogy azt a vendégek, vagy éppen a nézőközönség gondolná. A meghívottakról szép lassan kiderül, hogy valójában mindenki szeretne megosztani valami igazán rendkívülit a többiekkel, és magukra irányítva a reflektorfényt egyre több féltve őrzött titok derül ki a londoni házikó fedele alatt. Bonyodalom bonyodalmat követ, egyre több minden kerül napvilágra, ami a magasztos elvek és nagyratörő álmok vesztét okozza. A darabban Janetet Hegyi Barbara, Billt Lukács Sándor, Aprilt Kovács Patrícia, Gottfriedet Telekes Péter, Marthát Igó Éva, Jinnyt Szilágyi Csenge, Tomot pedig Brasch Bence alakítja, az előadást Paczolay Béla viszi színre.

Pillanatkép a Party olvasópróbájáról, a színészek (balról jobbra): Kovács Patrícia, Lukács Sándor, Hegyi Barbara és Telekes Péter (Forrás: Gordon Eszter)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Vízkereszt, vagy bánom is én olvasópróbájáról (Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház)