A héten megtartották a Katona József Színház decemberi bemutatóinak az olvasópróbáját, ezzel kezdetét vette mindhárom előadás próbafolyamata. Grecsó Krisztián új darabja ősbemutatóként érkezik Máté Gábor rendezésében, Tarnóczi Jakab a Bernd Róza után másodjára foglalkozik Hauptmann-nal, Bagossy Júlia pedig egy görög drámát visz színre a Sufni-projekt keretében.

December 15-én a Médeia nyitja a premierek sorát a Sufniban, amelyet Bagossy Júlia visz színre. Euripidész – Babits szavaival élve – „mindig modern” szerencsétlen, elárult, szerelmes asszonya, aki féltékenységből embertelen tettet hajt végre: gyermekei életét kioltja. A drámaíró részvétet próbál kelteni nézőiben kétségbeesett, saját démonjaival küzdő hősnője iránt, a férfivilágnak alávetett női sorsot láttatja benne. Egy nőét, aki ráadásul egy másik, egy idegen kultúrából érkezett. A szereplőket Pálos Hanna, Bányai Kelemen Barna, valamint Kanyó Kata, Jakab Balázs, Pásztor Dániel egyetemi hallgatók keltik életre. Az előadás a Sufni-projekt mentorprogram részeként, Zsámbéki Gábor vezetésével valósul meg.

Pillanatkép a Médeia olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Máté)

Az Isten, haza, család alkotócsapata (Tarnóczi Jakab – rendező, Devich Boton – díszlet, Giliga Ilka – jelmez, Varga Zsófia – dramaturg, Bencsik Levente és Hunyadi Máté – zene) újabb családtörténettel jelentkezik a Kamrában. A választás Gerhart Hauptmann Magyarországon soha nem játszott darabjára esett. A Magányos emberek nyersfordítását Boronkay Soma készítette, a több mint százéves, gazdag anyag tökéletesen alkalmas arra, hogy improvizációk és saját élményanyagaink alapján újrastrukturálják, a színészekre illesszék és létrehozzuk a saját adaptációjukat. A kísérlet tárgya egy magyar család, illetve négy, önálló életét éppen elkezdő fiatalember néhány nyárvégi, feszültségekkel teli napjának érzékletes bemutatása. A történet alapvetően hat ember összezártságából eredő konfliktusainak stációit járja végig. A szülőket Rajkai Zoltán és Pelsőczy Réka keltik életre, a gyerekeiket Lengyel Benjámin, Tóth Zsófia, Béres Bence és Mentes Júlia alakítja a december 16-i bemutatón.

Pillanatkép a Magányos emberek olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Judit)

Grecsó Krisztián Tíz eszkimó című művének története a mai Budapesten játszódik. Az egyszerűség kedvéért a színészek saját keresztnevükön szerepelnek, kivéve Szikét, az onkológus professzort (akit Bezerédi Zoltánt alakít) és egy Futárt, akinek a nevét nem kell, hogy ismerjük (őt Gloviczky Bernát egyetemi hallgató formálja meg). Szike testvére Ági (Szirtes Ági), valamikori úszóbajnok, felesége Andrea (Fullajtár Andrea), gyerekeik külföldön élnek. A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata (Péter Kata) és Béla (Mészáros Béla), azután váratlanul Anna (Pálmai Anna) és Bence (Tasnádi Bence). Dávid, Szike szolgája (Vizi Dávid) pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat. A darabot Máté Gábor rendezésében, Tihanyi Ildi díszlet- és Kálmán Eszter jelmezterveivel december 17-től láthatja a közönség.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Tíz eszkimó olvasópróbájáról (Fotó: Dömölky Dániel)