A Magyar Nemzeti Bank megbízásából készült Az Aranyvonat legendája című filmet október 31-én tűzi műsorra az M5 csatorna. A Szász Attila rendezésében megvalósult alkotás a II. világháború fenyegetése elől menekített magyar aranytartalék történetét mutatja be, eddig nem ismert részletekkel és izgalmakkal teli fordulatokkal.

Az aranyvonat története a Magyar Nemzeti Bank és a magyar történelem egyaránt fontos fejezete. 1945-ben, a II. világháború legsötétebb óráiban 230 jegybanki dolgozó családtagjaikkal együtt arra a feladatra vállalkozott, hogy a nemzet vagyonát, az aranytartalékot és más értékes kincseket Ausztriába menekítsék. A nyugatra tartó vonaton a jegybanki hősök közel harminc tonna aranyat, nagy értékű devizatartalékot, Mátyás Király Corvináit és a méteretalon platina rudját szállították, valóban filmbe illő bátorsággal. Már biztonságosabb területre érve, az értékeket egy alpesi faluban található bencés apátság templomának kriptájában tárolták. Ellenállva a német és a nyilas utasításoknak, a kincseket a közeledő amerikai csapatoknak adták át.  A jegybankárok történelmi jelentőségű tette nagyban hozzájárult a háború utáni gazdaság újjáépítésében és a forint megszületésében, mivel a háborút követően, 1946 nyarán a harminc tonna aranytartalékot is tartalmazó szállítmány hiánytalanul visszajutott hazánkba. Az arany állhatott fedezetként az 1946. augusztus 1-jén bevezetett forint mögött, és ezáltal a háború utáni gazdasági és pénzügyi konszolidáció egyik fő pillére lett.

Az Aranyvonat legendája című film készítésével az MNB emléket kíván állítani a jegybank hősies tisztviselőinek. Az alkotást Szász Attila rendezte, Köbli Norbert forgatókönyve alapján. A szerzőpáros korábban is számos neves történelmi vonatkozású, valós eseményeken alapuló filmalkotást jegyzett. A forgatást szakértőkkel, többek között történészekkel közös, hosszú kutató munka előzte meg annak érdekében, hogy a megfilmesíteni kívánt történet a lehető legpontosabban tükrözze a valós eseményeket. Az Aranyvonat legendája mindenki számára tartogathat érdekességet történelmünk e jelentős mégis háttérbe szorult eseményéről. A 2022-es Cannes Corporate Media & TV Awards nemzetközi versenyen a filmet ezüst Delfin-trófeával díjazta a szakmai közönség, History and Personalities/Portraits kategóriában.

Kiemelt kép: Az ezüst Delfin-trófea (Fotó: gwc.hu)