Kurázsi és gyerekei / Narratíva – Radnóti Tesla Labor / Rendező: Kovács D. Dániel/ november 20. 19:00

Izgalmas színházi vállalkozás vette kezdetét ősszel: négy fiatal rendező (Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté) ötletéből és összefogásából megalakult a Narratíva, egy új, független alkotói közeg. Az elinduláshoz – többek között – a Radnóti Színház nyújtott segítőkezet, felajánlva az újonnan megnyitott játszóhelyüket, a Kazincy utcai Radnóti Tesla Labort. A debütáló előadás Brecht 1941-es drámája lesz, amelyet – kisebb módosításokkal – Kurázsi és gyerekei címmel kereshetünk majd. A történet ma is tisztán világít rá arra, hogy mivé válhat az egyén, ha az embertelen körülményeket természeti erőként elfogadva a saját hasznát lesi. A főbb szerepekben Pető Kata, Kárpáti Pál, Fekete Ádám, Piti Emőke és Hajduk Károly tűnik fel.

A nagy négyes / József Attila Színház / Rendező: Csiszár Imre / 2019. november 22. 19:30

Cecily, Reginald és Wilfred egy művészotthon lakói. A nyugdíjas operaénekesek minden évben koncertet adnak Verdi születésnapján. Az esemény előkészületeit azonban felbolygatja Jean érkezése, akivel egykoron együtt énekeltek, mielőtt a nő szólókarrierbe kezdett volna. Pletykák keringenek, sérelmek, titkok kerülnek felszínre, mint az, hogy Jean különc exférje, Reggie még mindig epekedik utána, ám inkább meghalna, mintsem ezt bevallja. De vajon az idő begyógyította-e a régi sebeket? A Nagy négyes keserédes története a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiószínpadán kel életre, olyan művészek előadásában, mint Vándor Éva, Ujréti László, Kerekes József és Fehér Anna.

A nagy négyes plakátfotója (Fotó: József Attila Színház)

Betörő az albérlőm / Miskolci Nemzeti Színház / Rendező: Keszég László / 2019. november 22. 19:00

A Miskolci Nemzeti Színház következő bemutatójának sikere mondhatni garantált, hiszen a világhírű, azonos című angol film az alapja, amelyet a 2004-ben, Tom Hanksszel készült feldolgozás tett igazán ismertté. A történet helyszíne a külváros, Mrs. Wilberforce otthona, akihez egy új bérlő költözik. A Marcus professzorként bemutatkozó férfi azonban egy betörő, aki bandájával együtt épp arra készül, hogy kiraboljanak egy pénzszállító autót. Gyűléseiket Mrs. Wilberforce lakásán tartják, aki naivan elhiszi, hogy a bérlője és barátai egy amatőr vonósnégyes tagjai, és még örül is, hogy a házát rendszeresen megtölti a muzsika – persze, magnóról. A bűntényben a bandatagok fontos részt szánnak Mrs. Wilberforcenak, aki szándéka ellenére hátráltatja a rablást. Az egytől- egyig zakkant figurákból álló csapat ezért úgy dönt, elteszik láb alól a hölgyet. A fekete humorban bővelkedő darabot Keszég László viszi színpadra Máhr Ági, Fandl Ferenc, Bodoky Márk, Harsányi Attila és Salat Lehel szereplésével.

ROZSDA avagy Minden vérünk benne szárad / Szkéné Színház / Rendező: Horváth János Antal / november 22. 19:00

Az idei STAFÉTA Pályázat egyéb kategóriájának próza műfajában támogatást nyert Horváth János Antal projektje, a fiatal alkotó Simon Longman ROZSDA avagy Minden vérünk benne szárad című drámáját állítja színpadra a Manna és a Szkéné Színház közös produkciójaként. A történet két birkapásztor lányról szól, akik mellől eltűnik családjuk, ám egy sehonnan jött csavargó toppan váratlanul az életükbe, aki teljesen megváltoztat körülöttük mindent. Az előadást Bata Éva, Rainer-Micsinyei Nóra, Baki Dániel, Hajdu Péter, Dióssi Gábor és Bakai Márton játsszák.

Bata Éva a ROZSDA avagy Minden vérünk benne szárad próbáján (Fotó: Czikeli Anna)

Teljesen idegenek / Játékszín / Rendező: Czukor Balázs /november 23. 19:00

A Játékszín idei első premierje igazán nagy dobásnak számít, ugyanis ők szerezték meg a 2016-ban az egész világot izgalomba tartó olasz film, a Teljesen idegenek színpadi változatának jogait elsőként Magyarországon. Sőt, tovább tudták emelni a tétet, ugyanis Czukor Balázs rendezésében olyan színművészek lépnek színpadra, mint Martinovics Dorina, Kolovratnik Krisztián, Makranczi Zalán, Debreczeny Csaba, Lévay Viktória, Erdélyi Tímea és Nagy Sándor. Egy dologban biztosak vagyunk, ha valami képes a Menopauza sikereit túlszárnyalni, akkor az ez a darab lehet…

Romeo és Júlia / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár / Rendező: Hargitai Iván / 2019. november 23. 19:00

Egy igazán nagy klasszikus, Shakespeare minden korban érvényes és értékes remeke, a Romeo és Júlia lesz a székesfehérvári Vörösmarty Színház idei következő bemutatója. Egyensúlyra törekvő, ám kontrollálhatatlan indulatok, szexualitás, gyilkolásvágy, hatalmi versengés indítja a darabot, hogy komikus tévedések tragédiájába torkolljon, sorsdöntő véletlenek húzzák az örvény, a mélyebb törvény felé. Pokoli, hogy ebben az örvényben végül a két gyerek is oda fog veszni, jóindulatú segítők és szemellenzős szüleik szeme láttára. Arról, hogy ez a sokszor látott történet most is éppoly magával ragadó legyen, mint egykor, Hargitai Iván rendezése, valamint a főbb szerepekben színpadra lépő Kovács Tamás (Romeo), Ladányi Júlia (Júlia), Nagy Péter, Tóth Ildikó, Sághy Tamás, Varga Gabriella és Kádas József játéka gondoskodik.

Kiemelt kép: A teljesen idegenek csapata (Fotó: A Játékszín Facebook oldala)