A kutya különös esete az éjszakában / Budaörsi Latinovits Színház / rendező: Szegvári Júlia / november 18. 19:00

Mark Haddon angol író díjnyertes regényéből Simon Stephens készített színpadi adaptációt a londoni Nemzeti Színház számára. A színdarab főszereplője, Christopher egyedül még soha nem járt sehol, csak az utcában, ahol lakik. Így számára hatalmas kihívást jelent, hogy ki kell nyomoznia, hogy ki ölte meg hidegvérrel Wellingtont, a szomszéd kutyáját. A történet különlegessége, hogy főhőse autizmus spektrumzavarral él, és mivel a történetet ő meséli el, így vele együtt élhetjük át, milyen különbözni az átlagostól, kívülállónak lenni, és milyen egy meglepő és leleplező szemszögből látni a világot. A Szegvári Júlia rendezésében debütáló előadás főszerepét Böröndi Bence játssza, mellette Szőts Orsi, Ilyés Róbert és Páder Petra lépnek színpadra.

Apácák / Turay Ida Színház / rendező: Nagy Viktor / november 19. 19:00

Az Apácák Dan Goggin egyik legismertebb musicalje, amelyet 1985. december 12-én mutattak be először, az off-Broadwayn, Cherry Lane színházában. A darab óriási sikert aratott, 3672 alkalommal került színre. A történet 52 gombamérgezésben elhunyt apácáról szól, akiket öt társuk szeretne méltóságban eltemetni, de mivel erre nincs meg a kellő anyagi fejezet, így úgy döntenek, hogy céget alapítanak és vallásos témájú képeslapokat árulnak, sőt, saját holmijukat is pénzzé teszik, de az így befolyt összeg is csak 48 apáca temetésére elég. Így az öt túlélő úgy dönt, hogy jótékonysági koncertet rendez. A Grease című musicalből adnak elő részleteket, a Mount-Saint-Helen’s School színpadán pedig elkezdődik az apácashow. A vidám dalokból és szellemesen megírt jelenetekből álló gálaest alatt lassan-lassan megismerjük a szereplőket, és kiderül, hogy a nővéreknek csak a ruhájuk egyforma. Mind-mind külön személyiség, más múlttal, álmokkal és vágyakkal.

Pillanatkép Te édes, de jó vagy, légy más című musical-revü olvasópróbájáról (Fotó: Tatabányai Jászai Mari Színház)

Te édes, de jó vagy, légy más / tatabányai Jászai Mari Színház / rendező: Mikola Gergő / november 19. 19:00

Jimmy Roberts és Joe DiPietro legnépszerűbb Off- Broadway musicalje rólunk szól, jelenetei bárkinek ismerősek lehetnek a saját életéből. Mindezt rengeteg humorral és életszeretettel. A darabban játszó négy színész pedig számtalan karakterbe bújva tárja elénk szerethető botladozásainkat a Boldogságért. A szerzők jókedvű musical-revüként kategorizálják darabjukat, ami megmutatja az élet fentjét és lentjét, lényegtelennek gondolt mindennapjainkból az egész életünket meghatározó pillanatokat, a szerelem és a szeretet nyelvén. A tatabányai Jászai Mari Színházban debütáló előadás főszerepeit Szakács Hajnalka, Urbán-Szabó Fanni, Figeczky Bence és Mikola Gergő játsszák.

Iskolapélda / Fém Arts & Café/ rendező: Cziczó Attila/ november 19. 19:00

Cziczó Attila 2009-ben írt abszurd vígjátékának főszereplői a tanárok, akik az iskola bezárása miatt nehéz helyzetbe kerülnek. A társadalmi kérdéseket feszegető előadás abszurd humorral és érzékenységgel mutatja be egy elképzelt tanári kar kálváriáját. A történet nem is lehetne aktuálisabb, hiszen rengeteg oktatási intézmény küzd hasonló gondokkal. Átlagos magyar iskolák átlagos diákokkal, tanárokkal, szülőkkel, takarító nénivel, titkársággal és portással. A helyzetet pedig valahogy meg kell oldani… Az abszurd nyelvére lefordított színmű szerkezete megegyezik egy normál óra- vagy napirend beosztásával. Reggeltől estig. Álmosan ébredve, fáradtan elaludva. Az előadás huszonnégy karakterét Stubnya Béla, Hajnal János, Kálid Artúr, Vasvári Emese, Kövesdi László, Vékony Brigitta, Kása Tímea és Horváth Máté kelti életre.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Apácák című musical olvasópróbájáról (Fotó: Turay Ida Színház)