Angyalok Amerikában / Színház- és Filmművészeti Egyetem / Rendező: Ördög Tamás / november 8. 20:00

Kétségtelen, hogy Tony Kushner amerikai drámaíró leghíresebb műve az Angyalok Amerikában című dráma, amely 1993-ban Pulitzer-díjat hozott az alkotónak. 10 évvel később a regényből készült HBO film, melynek főszerepében olyan sztárok láthatók, mint Al Pacino, Meryl Streep, Justin Kirk vagy éppen Emma Thompson, világhírűvé tették a négy fiatal történetét, akik az 1980-as évek New Yorkjában élik mindennapjaikat az AIDS tombolásának legkellősebb közepén. A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatói most Upor László fordítását felhasználva, Ördög Tamás rendezésében állítják színpadra a különleges művet.

Veszélyes forduló / Karinthy Színház / Rendező: Karinthy Márton / november 8.

Ritkán játszott drámát mutat be novemberben Buda egyetlen kőszínháza, a Karinthy. J.B. Priestley angol regényíró első színművét a megjelenése óta eltelt közel 100 évben nem sok magyar teátrum tűzte műsorára, így még a gyakorta színházba járó nézőknek is újdonság lehet a Veszélyes forduló. A már-már Agatha Christie stílusát idéző, krimi érzetű történetben összezárnak pár embert és a mindenkit feszítő gondolatok, kérdések felszínre hozzák az elfojtott érzéseket. A történet szereplői egy gazdag család tagjai, testvérek, férjek és feleségek, akik élvezik a gondtalan(nak látszó) életet, egyik rokonuk öngyilkossága után azonban egy gyenge pillanatban mindenkin végigsöpör az őszinteség hulláma. A szereplők pedig képletesen, valamint szó szerint is kivetkőznek magukból. Az előadást játssza többek között Földes Eszter, Fehér Tibor, Szatory Dávid, Bozó Andrea, Döbrösi Laura, Rátonyi Hajni és Marton Róbert.

A Liliomfi nyílt próbája (Fotó: Mészáros Zsolt)

Liliomfi / Weöres Sándor Színház / Rendező: Mohácsi János / november 8. 19:00

Szigligeti Ede 1849-ben íródott vígjátéka, a Liliomfi talán az egyik legtöbbet játszott színdarab Magyarországon. A háromfelvonásos komédia most Mohácsi János rendezésében lesz látható Szombathelyen, így biztosak lehetünk benne, hogy az eredetileg is csavaros történet most még több új színt, esetleg jelenetet kap. Szilvai professzorként ezúttal Kálmánchelyi Zoltán mesterkedik azon, hogy nevelt leányát, akit Dunai Júlia alakít az előadásban, fiához adja, akit Lábodi Ádám kelt életre. További szerepekben többek között Róbert Gábor, Gonda Kata, Vlahovics Edit és Róbert Gábor látható.

Nagyvizit / Veszprémi Petőfi Színház / Rendező: Rátóti Zoltán / november 8.

Gyurkovics Tibor negyven éve írta meg fekete humorú sikerdarabját, amely egy kórház sebészetének négyágyas kórtermében játszódik. A Nagyvizitben ki-ki vérmérséklete és lelkiállapotának megfelelően viseli el azt, amit a sors és a kórházi személyzet kiosztott rá… Lehet-e, szabad-e humor nélkül élni? Teszi fel a kérdést az előadás. Talán a legkétségbeesettebb, legszívszorítóbb pillanatokban van leginkább szükségünk az öniróniára, a nevetésre, arra, hogy képesek legyünk magunkat kicsit kívülről szemlélni. Az élet szeretete, az életigenlés, az élni akarás a legnagyobb kihívások idején a legerősebb. Az előadás rendezője a Nemzeti Színház művésze, Rátóti Zoltán, a főbb szerepekben Koncz Gábor, Kőrösi Csaba, Szeles József, Gaál Attila Csaba és Esztergályos Cecília is látható lesz.

A Mi történt Vegasban szereplői: László Zsolt, Balsai Móni és Rada Bálint (fotó: Centrál Színház)

Mi történt Vegasban / Centrál Színház / Rendező: Ujj Mészáros Károly/ november 8.

Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint szereplésével, Ujj Mészáros Károly rendezésében érkezik a Centrál Színház legújabb bemutatója a Kisszínházba. Az előadás főhőse egy világklasszis író, aki hosszú évek után egy zseniális oknyomozó írásművel jelentkezik, amit egy elit magazin azonnal meg is akar jelentetni. Egy pályakezdő újságíró azt a feladatot kapja, hogy ellenőrizze a szövegben lévő összes adatot. A főszerkesztőnőnek pedig azt kell eldöntenie, mi legyen a mű sorsa, mivel a cikkben egyre több tényről derül ki, hogy nem felel meg a valóságnak. Hármuk izgalmas, gondolatébresztő és humoros összecsapását követhetjük végig egy Las Vegasi éjszakán néhány órával a leadás előtt. A Mi történt Vegasban magyarországi ősbemutató lesz, a John D’Agata és Jim Fingal 2012-es regénye alapján készült színpadi változat 2018-ban debütált a Broadwayn.

Kiemelt kép: Döbrösi laura, Földes Eszter és Fehér Tibor a Veszélyes forduló olvasópróbáján (fotó: Gabaworks)