Szeszély/Aritmia/Carmen / Székesfehérvári Balett Színház – Nemzeti Táncszínház / koreográfus: Alexander Ekman, Egerházi Attila / november 9. 19:00

Három egyfelvonásos táncművel érkezik novemberben a Székesfehérvári Balett Színház a Nemzeti Táncszínházba. Alexander Ekman 2006 nyarán, a barcelonai IT Dansa közreműködésével alkotta meg a Szeszély című humoros darabot azokról az emberekről, akik szakadatlan küzdenek a beilleszkedéssel és folyton racionálisan igyekeznek viselkedni. Az Aritmiát – a szó orvosi értelmében véve szívritmus zavart jelent – a COVID-19 vírus által okozott világjárvány kapcsán, annak a társadalomra gyakorolt hatásainak, valamint a karantén időszaknak dedikálva alkotta meg Egerházi Attila koreográfus, hiszen a megszokott életritmusunk megtört, megváltozott, ha úgy tetszik bizonyos értelemben véve aritmikussá vált. A Carmen című előadás pedig alapvető emberi érzelmeket vesz górcső alá: szerelem, szerelemféltés, féltékenység, vágy, csábítás, valamint férfi és nő között létrejövő dominancia. Egerházi célja az volt, hogy Bizet operájából, Rodion Schedrin által írt táncszvitté komponált zeneművet láttatva, a zene, a tánc és a szcenográfia (színpadkép, jelmez, díszlet és világítás) egységbe öntése révén új minőséget hozzon létre a társulattal. 

39 lépcsőfok / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Horgas Ádám / november 12. 19:00

A korábban a Játékszínben, szintén Horgas Ádám rendezésében bemutatott 39 lépcsőfok, amely most a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínpadán debütál, John Buchan regényének, valamint Alfred Hitchcock klasszikus filmjének színpadi változata. Richard Hannay középkorú, jól szituált, jó megjelenésű agglegény meglehetős unalomban éli szürke hétköznapjait Londonban, amíg egy napon véletlenül össze nem találkozik egy feltűnően csinos fiatal nővel, és hirtelen egy irtózatos bűnügy kellős közepén nem találja magát. Mindebből egy fergeteges akcióvígjáték kerekedik, melynek egyik különlegessége és humorforrása, hogy mindössze négy színész játssza az összes karaktert. Menekülés szárazon és vízen, ügynökök és szörnyek között, miközben az is rejtély, hogy a szerelmében bízhat-e ártatlanul üldözött hősünk. A színészeknek igazi jutalomjátékot, a nézőknek önfeledt szórakozást ígér az előadás, amely Szegeden kettős szereposztásban (Medveczky Balázs/Krausz Gergő, Ágoston Katalin/Csorba Kata, Borovics Tamás/Gömöri Krisztián, Barnák László/Rétfalvi Tamás) lesz látható.

Jelenet a Mario és a varázsló című előadásból (Fotó: Ónodi Zoltán)

Mario és a varázsló / Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház / rendező: Csadi Zoltán / november 12. 19:00

Thomas Mann „tragikus úti élményének” helyszíne Torre di Venere, egy csendes üdülővároska, ahol két szezon van: amikor a környékbeliek nyaralnak itt, és amikor a külföldiek. De mi történik akkor, ha egy külföldi család a nekik kijelölt szezon előtt érkezik az üdülőbe? És mi történik akkor, ha a kisváros csendjét még egy illuzionista feltűnése is megtöri? Thomas Mann 1929-es művében nem csak a különös szemfényvesztő, Cipolla alakja és hátborzongató mutatványai állnak a középpontban, hanem egy fanatizálódó közösség is. Az elbeszélés új színpadi adaptációjában az egyén és a közösség, a néző és az előadó egyszerre áll szemben egymással és tartozik mégis össze. A Csadi Zoltán által színre álmodott produkcióban a varázslót Kiss Attila, Mariót Virág Péter játssza, mellettük Ivanics Tamással, Kovács Vandával, Tőkés Imolával, Holecskó Orsolyával, Kecskés Tímeával és Vrabecz Botonddal találkozhatnak a nézők a Bartók Kamaraszínház Stúdiótermében.

Csend-etűdök / MűvészetMalom – Szkéné Színház / rendező: Szokol Judit / november 12. 19:00

Csend-etűdök öt párhuzamos történeten keresztül foglalkozik napjaink egyik legaktuálisabb témájával, az elmagányosodás jelenségével. Adott egy egyetemista lány, aki vágyai netovábbját éli, mégsem boldog, egy huszonéves zenész, aki nem mer tenni az álmaiért, egy vlogger, aki közösséget szeretne építeni, de nem találja a megfelelő eszközöket, egy nagymama, aki a családjával csak online találkozik és egy negyvenes férfi, aki talán már nem is ebben a világban él… Öt alak, akikkel már mind találkozhattunk valahol – vagy akikben akár magunkra ismerhetünk. A történetek szereplőit Nyakó Júlia, Jeney Luca Viktória, Dékány Barnabás, Hajduk Károly, Lelkes Botond és Milovits Hanna keltik életre. A látványért Jeli Sára Luca felel, a zenét Matisz Flóra Lili és Lovász Ákos szerezte, a darab dramaturgja Fabacsovics Lili, rendezője Szokol Judit.

Kiemelt kép: Jelenet a Carmen című táncelőadásból (Fotó: Lőrincz Miklós / Székesfehérvári Balett)