Ma ünnepli 45. születésnapját Polyák Lilla színésznő, akit a legtöbben a Budapesti Operettszínház és a Madách Színház musicaljeiből, valamint a Mintaapák című sorozatból ismerhetnek.

Polyák Lilla 1976. március 16-án született, Győrben. Középiskolai tanulmányait a győri Révai Miklós Gimnáziumban kezdte, azonban 17 éves korában Budapestre költözött, így a Madách Imre Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően egy évadot töltött a Győri Nemzeti Színházban, ahol felfigyeltek hangjára, és rábízták a Kölyök szerepét A padlás című musicalben. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskola prózai tagozatán folytatta, ahol 1999-ben szerzett diplomát Horvai István és Máté Gábor növendékeként. Már a Vígszínházban töltött gyakorlata során főszerepet kapott, ő alakította Dorothy-t az Óz, a csodák csodája című előadásban. Közvetlenül a diploma megszerzése után külföldön kapott lehetőséget, a Theater an der Wien-ben a Mozart! című musicalben alakította Waldstätten bárónő szerepét. Ezt követően turnézott az Abba Tribute és Rockin’ című zenés előadásokkal, majd szintén Bécsben játszott a Moby Dick című produkcióban.

Polyák Lilla és Sasvári Sándor az Anna Kareninában (fotó: Madách Színház)

A 2001/2002-es évadot már a Madách Színházban bemutatott Anna Karenina című előadás címszereplőjeként kezdte, az Operettszínházban pedig rendszeresen játszotta Sissy szerepét a Lévay-Kunze szerzőpáros egyik legnépszerűbb darabjában, az Elisabeth-ben. Szintén ebben az évadban szerepelt Pécsett és Debrecenben a Kabaré Sally Bowles-aként és a Valahol Európában Évájaként. 2003-ban a Budapesti Operettszínház is bemutatta a Mozart!-ot, amelyben ismét Waldstätten bárónő szerepét ölthette magára, és ez évtől kezdve lett állandó tagja a színháznak. Első gyermeke születése után 2004 decemberében állt újra színpadra. Az Operettszínházban továbbra is játszotta Waldstätten bárónőt és Capuletnét a nagysikerű Rómeó és Júlia musicalben. 2005-ben ő alakította Madame de la Nagykomódot A Szépség és a szörnyetegben. Ugyanebben az évben a Madách Színház Volt egyszer egy csapat produkciójában megkapta Christine szerepét. 2006-ban az Operettszínházban, a Rudolf, az utolsó csók című musical világpremierjén Rudolf feleségét, Stefániát játszotta.

2007-ben munkásságát a szakmai zsűri Gundel-díjjal jutalmazta. 2008-ban, második kisfia születése után, a Dajka szerepében új feladatot kapott a Rómeó és Júliában. Ugyanebben az évadban mutatták be Webber József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicalét, amiben a Narrátor szerepét alakította. 2009-ben megkapta a Tó Úrnőjét a Madách Színház Spamalot című humorral teli produkciójában, 2010-ben pedig az Operettszínház új bemutatójában, a Rebeccában alakította az őrült házvezetőnőt, Mrs. Danverst (ez utóbbit a mai napig játssza). Még ugyanebben az évben Mária Magdolnaként is bemutatkozhatott a Madách Színház Jézus Krisztus Szupersztár című előadásában. 2010-től rendszeresen turnézik német nyelvterületen az Operettszínház nagy sikerű Disney musicalével, a Szépség és a Szörnyeteggel. 2011-től a Madách Színház Csoportterápia című produkciójában Natasát alakítja, majd 2012-ben két újabb szerepet kapott a zenés teátrumban: Kozmutza Flórát kelti életre az Én, József Attila című zenés előadásban, és ő játssza Mary Poppinst, a világhírű Disney-szuperprodukció címszerepét is. 2016-ban a Marie Antoinette magyarországi bemutatójában szintén a címszerepet játszotta (Budapesti Operettszínház), valamint ebben az évben, a Houdini – a varázslatos musicalben, a híres bűvész feleségét, Besst alakította. 2018-ban megkapta az István, a király című rockoperában Sarolt szerepét, egy évvel később pedig két szerepben is bemutatkozhatott a Carousel – Liliom című musicalben (Mrs. Mullin, Nettie Fowler). Az utóbbi években vendégművészként fellépett a Pinceszínházban (C’est la vie – Fatiguée) és a József Attila Színházban (9-től 5-ig – Violet). Jelenleg a Nine – Kilenc című musicalben próbálja Claudia Nardi szerepét a Budapesti Operettszínházban.

Juhász Réka és Polyák Lilla a C’est La Vie-ben (Fotó: Vener Orsolya)

Szerepelt többek között az Igazából apa és a Made in Hungária című filmekben, valamint több Disney produkcióban hallhattuk énekelni (Bűbáj, A legelő hősei, Mackótestvér, Eszeveszett birodalom). 2016-ban a Sztárban Sztár 4. évadának egyik versenyzője volt. 2019 őszétől szerepelt a TV2 napi sorozatában, a Mintaapákban. (A sorozat indulásakor mi is készítettünk interjút a színésznővel.)

Énekesnőként is szép sikereket tudhat magáénak, több musical CD-n is közreműködött. Énekesi karrierjének fontos állomása volt a 2008-as Csináljuk a Fesztivált című műsor, amelyet a világhírű Woman in Love című dal előadásával nyert meg. Volt férjével, Homonnay Zsolttal két közös lemezük jelent meg: a Ketten című albumot 2009-ben adták ki és hamarosan aranylemez lett. Második lemezük a 2010-es Két szív. 2013-ban az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti dalválogatójában a Valami más című dala a középdöntőig menetelt, 2014-ben pedig a Karcolás című sláger került a legjobb 30 dal közé. 2014-ben megjelent a Most és Mindörökké című első szóló válogatás albuma. Eddig 5 hangoskönyv (Marci és az évszakok, A csudálatos Mary Poppins, A csudálatos Mary visszatér, A csudálatos Mary kinyitja az ajtót, Mary Poppins a Parkban) látott napvilágot felolvasásában.

Polyák Lilla és Botos Éva a Mintaapákban (Fotó: TV2 Csoport)

Kiemelt kép: Polyák Lilla (Fotó: Zsigmond László)