Ballada a 301-es parcella bolondjáról / Kecskeméti Katona József Színház / Rendező: Cseke Péter / október 25.

A 301-es parcella az 1956-os forradalmat követő megtorlás számtalan áldozatának nyughelye a rákoskeresztúri Új Köztemetőben, így ez az egyik legfontosabb magyar történelmi emlékhely. A rendszerváltás harmincadik évfordulója alkalmából viszik színre Kecskeméten Schwajda György példázatát. A Ballada a 301-es parcella bolondjáról címet viselő előadás főszerepében Kőszegi Ákost láthatja majd a közönség. A színész ebben az évadban szerződött a Vígszínház, ám nem szakított meg minden kapcsolatot egykori anyaszínházával, ahol több mint tizenöt évig volt a társulat oszlopos tagja. A további szerepekben többek között Hegedűs Zoltán, Bognár Gyöngyvér, Csombor Teréz, Csapó Virág és Aradi Imre is színpadra lép Cseke Péter, a teátrum igazgatójának rendezésében. Az előadásban elhangzó dalokat Kovács Ákos szerezte.

Anna Karenina / Pesti Színház / Rendező: Roman Polák / október 25.

Anna Karenina elbűvölő és magával ragadó nő, megbecsült férje oldalán él, és imádattal szereti kisfiát. Harmonikusnak látszó házasságát váratlanul felborítja találkozása egy ifjú katonatiszttel, végzetes szerelem szövődik közöttük, Anna pedig választás elé kerül. Lev Tolsztoj regényét sokan, sokféleképpen feldolgozták már: a tucatnyi film- és színpadi adaptáció mellett készült belőle rockopera, musical és balett is. A Pesti Színház számára a szövegkönyvet Daniel Majling és Roman Polák, az előadás rendezője írta. Anna Karenina szerepében Bach Kata tűnik fel, Karenint Hegedűs D. Géza, Vronszkij grófot Orbán Levente alakítja.

Bach Kata (Anna) és Józan László (Sztiva Oblonszkij) az Anna Karenina próbáján (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Mesél a bécsi erdő / Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza / Rendező: Fehér Balázs Benő / október 26.

A nyíregyházi színház idei első nagyszínpadi premierje Ödön von Horváth, a tragikus véletlen során elhunyt író egyik legismertebb művéből készült előadás lesz. A történet egy széthulló és útját nem találó társadalomról szól, melynek gazdagon megrajzolt karakterei kisemberek, nyárspolgárok, akik e zűrzavaros időben kétségbeesetten próbálnak kapaszkodni valamibe. Veszélyes ideológiákba, egy megszépített múlt, vagy egy reményteljes jövő illúziójába, de legfőképenn embertársaikba, egymásba fogódzkodnak. Ám ez az összekapaszkodás nem felsegíti, hanem még mélyebbre húzza őket. Ödön von Horváth klasszikusából a nemrég Junior Prima-díjjal kitüntetett Fehér Balázs Benő rendez előadást, 16 éven felülieknek. A főszerepben Szabó Márta, Pregitzer Fruzsina, Rák Zoltán és Széles Zita is látható lesz.

Mágnás Miska / Vígszínház / Rendező: Eszenyi Enikő / október 26.

Szirmai Albert és Gábor Andor szatirikus története a hazai színházi élet egyik legtöbbet játszott és legtöbbször műsorra tűzött operettje. Talán ez a műfaj egyetlen olyan darabja, amelynek a táncos-komikus karakter a címszereplője: Miska, a talpraesett lovászfiú pillanatok alatt válik előkelő arisztokratává, tenyeres-talpas párjából, Marcsából pedig „flancos” dáma lesz. A darab eredetileg a legendás színészpáros, Rátkai Márton és Fedák Sári számára íródott, a Vígszínházban ifj. Vidnyánszky Attila és Szilágyi Csenge lép színpadra Miska és Marcsa szerepében. Mellettük a teátrumhoz idén szerződött művészeket (Hirtling István, Dobó Enikő, Horváth Szabolcs) és régi „ismerősöket” (Orosz Ákos, Ertl Zsombor, Hullan Zsuzsa) egyaránt köszönthetünk. Az előzetes fotók és hírek alapján különleges látványvilágúnak és hangulatúnak ígérkező előadást a teátrum igazgatója, Eszenyi Enikő rendezi.

Szilágyi Csenge és ifj. Vidnyánszky Attila a Mágnás Miska próbáján (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Tóték / Veres 1 Színház / Rendező: Dicső Dániel / október 26.

A Mátraszentannán tűzoltó-parancsnokként dolgozó Tót Lajost és családját nagy megtiszteltetés éri: a fronton harcoló fiuk parancsnoka náluk kívánja tölteni kéthetes pihenőjét, hogy az állandó partizánveszély miatti idegkimerültségét enyhíteni tudja. Ahogy a kisebbik Tót levelében írja: az őrnagynak nincsenek nagy igényei, csak igen érzékeny a szagokra, a lármára, nem tűri a tétlenséget, no meg álmatlanságban is szenved. Tóték minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a parancsnok kedvében járjanak, ám maguk sem sejtik, hogy mire vállalkoztak, csak azért, hogy fiuk magasabb pozícióba kerüljön. A Veres 1 Színház Örkény István egyik legnépszerűbb színművét tűzi műsorára, Mihályi Balázs, Faragó András, Balázs Andrea és Csáki Edina főszereplésével, a fiatal Dicső Dániel rendezésében.

Kiemelt kép: Tóték próba (Fotó: Lethenyei László)