Fényeskedjék neki / Szkéné Színház / rendező: Szivák- Tóth Viktor/ október 28. 19:00

A dráma témája egy befolyásos politikus halála utáni megtorlásból építkezik. A szereplők családi, baráti és üzleti kapcsolatai az évek során kibogozhatatlan és szétszakíthatatlan kötelékké fonódtak össze, melyet most mégis próbára tesz a gyász: a szövetség központi figurájának elvesztése. Hiszen a hatalmas befolyású üzletember hatalmas űrt hagy maga után, amelynek betöltéséért azonnal megindul a harc, miközben az omladozó magánbirodalom alapjai egyre-másra bukkannak ki a törmelékek alól. Ugyanakkor utoljára, egy korszak méltó zárásaként, vagy épp egy új nyitányaként még mindenki szeretne felszabadulni. Felszabadulni végre valami alól. A Szivák- Tóth Viktor által rendezett előadásban Enyedi Évát, Török-Illyés Orsolyát, Szikszai Rémuszt, Márfi Márkot és Formanek Csabát láthatja a közönség.

Peer Gynt / Győri Balett/ koreográfus: Veleki László/ október 28. 19:00

Peer Gynt a norvég drámaíró, Henrik Ibsen 1867-ben írt ötfelvonásos drámai költeménye. Habár a mű eredetileg dán nyelven íródott, ez az egyik legtöbbet játszott norvég színdarab. A történet alapját Christen Asbjørnsen norvég mesegyűjteménye adta. A drámát magyar fordításban először 1899-ben adták ki, az első bemutatóra pedig 1917. június 2-án került sor a Magyar Színházban. A Peer Gynt a címszereplő kalandjait meséli el a norvég hegyektől egészen az észak-afrikai sivatagig. Peer Gynt állandóan úton van, de soha, sehová sem kell megérkeznie. A darab tulajdonképpen a felnőtté válás drámája, az útkeresésé, az elszalasztott lehetőségeké, a szem elől tévesztett céloké. Mert álmok nélkül nem élhet az ember, de kizárólag csak álomvilágban sem. Az előadásban a Győri Balett táncművészei lépnek színpadra.

Az Utas és holdvilág főszereplői: Jenővári Miklós, Kovács Vecei Fanni és Illyés Ákos (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)

Utas és holdvilág / Móricz Zsigmond Színház – Krúdy Kamaraszínpad / rendező: Galambos Péter / október 28. 19:00

A Szerb Antal regényéből készült előadás egy olaszországi nászút viszontagságos és kalandos története. Mihály és Erzsi, az újdonsült férj és feleség egy véletlen folytán elválnak egymástól, és külön-külön folytatva útjukat nemcsak az izgalmas és gyönyörű itáliai és francia tájakon barangolnak, hanem saját lelkük titokzatos, ismeretlen vidékein is. Találkozva régi barátokkal, szerelmekkel és idegenekkel, egyre több titokra derül fény. Párhuzamosan látjuk a jelen és a múlt eseményeit, a ’80-as évek underground dalaival fűszerezve. Szembenézve múltjukkal, hamis illúzióikkal és nosztalgiájukkal megismerik valódi önmagukat, és végül minden a lehető legjobbra fordul. A főbb szerepekben Illyés Ákos, Kosik Anita, Kovács Vecei Fanni, Jenővári Miklós és Zakariás Máté látható.

A dzsungel könyve/ Turay Ida Színház/ rendező: BORISZ / október 29. 19:00

Rudyard Kipling klasszikussá vált regényéből Topolcsányi Laura készített új zenés játékot a Turay Ida Színház számára: Mélyzölden burjánzik a dzsungel: hosszú liánokon majmok csüngnek, álmukban kígyó öleli őket. Tigris üvöltése töri meg a csendet, puha talpain éjfekete párduc suhan, zöld szemében a hold fénye villan, cikáz… Farkasok vonyítják felhők vonulását, a vén medve csendre inti őket. Ölében egy apró szerzet: az Emberkölyök. Testvérei a farkasok, mestere a fenséges párduc és a rozzant medve, ellensége a vérszomjas tigris: Sir Kán. Maugli, az ember fia, aki visszatér az emberek közé, vagy a vadont választja a farkasokkal? Az új előadás főszerepét Valázsik Péter játssza, mellette többek között Steinkohl Erika, Fehérvári Péter, Borbiró András, Vanya Tímea, Karsai J. András, Boros Zoltán és Szőke Laura lépnek színpadra.

Kiemelt kép: Jelenet A dzsungel könyve című előadásból (Fotó: Turay Ida Színház)