A hatodik napon / Rózsavölgyi Szalon / rendező: Dicső Dániel / október 26. 19:30

Szakonyi Károly 1978-ban írta meg A hatodik napon című drámát, a darab azonban semmit sem vesztett az elmúlt több mint 40 évben érvényességéből. A szerző megengedő szeretettel rajzolja meg a Balogh családot, amelynek tagjai – az édesanya halála után – egyre kevésbé találnak utat egymáshoz. Édesapjuk, Simon születésnapjára gyűlnek össze a testvérek a szülői házban. A szándék még megvan, az igény is, de nincs se elég idő, se elég türelem. A problémákkal szembenézni, egymással őszintén beszélni túl nagy teher, mikor mindenkinek megvan a maga nyűgje. Hétköznapi emberek, akik eltévedtek egy kicsit az életnek nevezett útvesztőben, de azért csak mennek előre rendületlenül. A Rózsavölgyi Szalon A hatodik napon bemutatásával tiszteleg Szakonyi Károly előtt, aki pontosan a premier napján ünnepli a 90. születésnapját. A Dicső Dániel rendezésében érkező előadásban Szacsvay Lászlóval, Járó Zsuzsával, Mertz Tiborral, Karalyos Gáborral és Alberti Zsófival találkozhatunk.

SZRLM/ Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Müpa / rendező-koreográfus: Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán / október 27. 19:00

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes legújabb produkciója, a SZRLM: a darab a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zs. Vincze Zsuzsa érdemes művész több évtizedes, közös alkotómunkájuk válogatott, tematikus koreográfiáit mutatja be. Zsuráfszky és Zs. Vincze olyan alkotók, akik teljes művészeti ágakat fogalmaztak át a néptánc nyelvére. Egy új világot álmodni magasztos, ám megosztó feladat, azonban egymásba vetett hitük és szerelmük, valamint a néptánc iránti szenvedélyük szűnni nem akaró inspirációt jelent számukra. A most debütáló estjükkel nemcsak egymásnak mondanak köszönetet, kiváló táncegyüttesük nézőinek is hálájukat fejezik ki – méghozzá Vörösmarty Mihály, Arany János, József Attila és Móricz Zsigmond irodalmi alkotásai által ihletett koreográfiáikkal –, nem utolsósorban pedig a magyar népi kultúra kiapadhatatlan gazdagsága előtt tisztelegnek.

Pillanatkép a SZRLM próbájáról (Fotó: Gádoros Márk)

Hermelin / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Mohácsi János / október 29. 19:00

Szomory Dezső saját életéből merített darabját mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház. A Vígszínház sikeres háziszerzője 1916-ban írta meg a Hermelint, amelyet a Mohácsi testvérek átiratában, Mohácsi János rendezésében láthatnak a nézők. A darab egy vad szerelem története, tele bonyodalmakkal és örökérvényű kérdésekkel. Szomory alteregója, Pálfi Tibor áll a középpontban mint ünnepelt drámaíró és persze, a nők kedvence. A művész éppen az esti premierjére készül, amikor megjelenik egykori szeretője, Tóth Hermin, azaz „Hermelin” egy olyan bejelentéssel, amelytől felbolydul a századelő Budapestjébe ágyazott történet minden egyes szereplőjének élete. A főszerepben Mészöly Anna, Harsányi Attila, Czakó Julianna, Görög László, Simon Zoltán és Gáspár Tibor lesz látható.

Black Comedy / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Benkó Bence, Fábián Péter / október 29. 19:00

Peter Shaffer világhírű komédiáját számos alkotó színpadra vitte már az országban, ezúttal Benkó Bence és Fábián Péter párosa a Szegedi Nemzeti Színházban állítja különleges feladat elé a helyi társulatot. A darabban ugyanis a színművészeknek a sötétben kell tapogatózniuk, méghozzá akkor, mikor kivilágosodik a színpad. A Black Comedy pikantériáját az adja, hogy a színpadi világítás mindig ellentétes a valósággal, amihez frenetikus fordulatok, mókás karakterek és humorban gazdag jelenetek párosulnak. A történet főszereplője Brindsley (Ágoston Péter), egy fiatal szobrászművész, aki barátnőjével (Menczel Andrea) együtt vendégségbe vár egy milliárdos műgyűjtőt – csakhogy a lány bejelenti, hogy meghívta katonatiszt édesapját (Szegezdi Róbert) is. A helyzetet bonyolítja, hogy elmegy az áram, hazatér a szobrász lakótársa (Rétfalvi Tamás) és betoppan Brindsley volt szeretője (Csorba Kata) is. A sötétben pedig már azt sem lehet tudni, hogy melyik testrész kihez tartozik.

Jelenet a Szegedi Nemzeti Színház Black Comedy című darabjából (Fotó: Frank Yvette)

Winterreise / Örkény István Színház / rendező: Tarnóczi Jakab / október 29. 19:30

A Winterreise egy zenés színházi kísérlet: egy színész, egy zenész és egy szoba adja a koncepciót. A színlap szerint „ebben a szobában találkozik és feszül egymásnak az Y generáció önemésztő magányossága, és az európai kultúra egyik fő melankólia-toposza: Schubert Téli utazás-dalciklusa.” Az Örkény Színház különleges darabja Tarnóczi Jakab rendezésében, Borsi-Balogh Máté előadásában dolgoz fel olyasvalamit, amit az utóbbi időben mindannyian megtapasztalhattunk: hogy milyen az, amikor szembe kell néznünk magunkkal a négy fal között. Egy zenés monológ ez Franz Schubert dalciklusából és Wilhelm Müller verseiből táplálkozva, ami számos fontos kérdéssel foglalkozik, például azzal is, hogy mit tapasztal meg az, aki folyton egyhelyben van?

A búsképű lovag, Don Quijote De La Mancha szörnyűséges kalandjai és gyönyörűszép halála / Vörösmarty Színház / rendező: Bagó Bertalan/ október 30. 19:00

Az örökké megújuló, ám lényegileg mindig önmagával azonos Don Quijote alakját idézi meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata következő bemutatójában. Ezúttal Gyurkó László negyedik színpadi műve, az 1973-ban készült Don Quijote parafrázisában a világhírű regényből is jól ismert kalandok elevenednek meg a színpadon Sebő Ferenc megzenésített verseivel kiegészítve. Az örökérvényű irodalmi karaktert ebben a feldolgozásában a brechti epikus dramaturgia eszközeivel közelíti meg a szerző, miközben számba veszi napjaink gondolati, filozófiai dilemmáit. A kóbor lovag nem hátrál, mert bízik benne, hogy erőfeszítései nem hiábavalóak, és mert életének csak így van értelme. Felkutatja a gonosz varázslókat, sötétlelkű óriásokat, embernyomorító sárkányokat, kik annyi helyen sanyargatják a jóravaló embereket, hogy megvívjon velük életre-halálra. Bagó Bertalan rendezésében a címszerepet Andrássy Máté játssza, akinek hűséges fegyverhordozóját Sarádi Zsolt kelti majd életre. 

Kiemelt kép: Dicső Dániel A hatodik napon olvasópróbáján (Fotó: Kallus György/Rózsavölgyi Szalon)