Hamupipőke / Kecskeméti Katona József Színház / rendező: Barta Dóra / október 21. 15:00

Mindannyian ismerjük a szegény megárvult lány történetét, akit gonosz mostohája szolgasorban tart otthonukban, ám végül mégis csak ő megy hozzá a herceghez, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A klasszikus mesét a legtöbben talán a Disney által készített rajzfilmből ismerjük, az eredeti történet viszont jóval korábbról, Charles Perrault tollából származik. A francia származású író a XVII. században élt és alkotott, és olyan mesék fűződnek a nevéhez, mint a Csipkerózsika, a Csizmás kandúr, a Lúdanyó meséi, a Hüvejk Matyi vagy a Kékszakállú, melyből Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját írta. A Hamupipőke című meséjéből is több változat íródott az évszázadok folyamán, melyek közül a legismertebb a Grimm-testvérek átirata, amin a Disney mese is alapszik.

A szolgálólányból lett hercegnő története most a Kecskeméti Katona József Színházban kel életre Rákay Tamás lélegzet elállító díszletében, mesebalett formájában, Barta Dóra rendezésében és koreografálásában. Hamupipőke és a Tündér szerepében váltott szereposztásban Tokai Rita és Takács Odett lép majd színpadra, valamint Földesi Milán, Katonka Zoltán, Szóka Roland, Pete Csenge, Varga Lotti, Szőllősi Krisztina, Nagy Nikolett, Raj Martin, Gömöri Lara, Emanuele Co, Lajter Eszter, Perjési Patrik és Szigethy Norbert.

Kölcsönlakás / Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg / rendező: Besenczi Árpád / október 22. 19:00

Több, mint fél évszázada látható a világ színpadain töretlen sikerrel a Kölcsönlakás című darab, amely a tévedések egyik legkiválóbb huszadik századi vígjátéka. Az eredeti színművet 1969-ben Ray Cooney és John Chapman készítették a londoni közönség számára, Move Over Mrs. Markham címen. Habár az alapanyag több, mint 50 éves, az előadás témája mégis aktuális lehet a mai közönség számára. Magyarországon különös népszerűségnek örvend a darab: 2016 óta van műsoron a Játékszínben, valamint 2019-ben egy film is készült belőle Dobó Kata rendezésében. A Kölcsönlakás egy félreértés-komédia, amely egyetlen este eseményeit mutatja be. A zalaegerszegi Hevesi Sándor színházban bemutatott változat szereplői Kiss Ernő, Pap Lujza, Urházy Gábor László, Magyar Cecília, Ticz András, Nagy Johanna, Szakály Aurél, Czegő Teréz és Mikita Zsuzsanna Lilla lesznek, a rendező Besenczi Árpád.

Medveczky Balázs és Sziládi Hajna a Sirály próbáján (Fotó: Szabó Luca)

Sirály / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Barnák László / október 23. 19:00

Ha akarod, különb is lehetsz a többinél. Az álmok világába repítő gyönyörű ifjú, költői szerelem – csakis az adhat boldogságot a földön!” Anton Pavlovics Csehov az orosz irodalom és dráma egyik legkiemelkedőbb alakja, Tolsztoj, Dosztojevszkij és Turgenyev mellett. Nevéhez fűződik az úgynevezett „drámaiatlan dráma” műfajának megteremtése, melynek lényege, hogy a valódi konfliktus nem a szereplők között, hanem a szereplők tudatában jön létre. Ilyen a Sirály című színműve is, amiben a karakterek kicsinyessége és magatehetetlensége okozza saját vesztüket. Mindenki szerelmes, csak éppen nem abba, aki az érzést viszonozná, és miközben egytől egyig mind csak a boldogságra vágynak, elbeszélnek egymás mellett, és ezzel ellehetetlenítik életüket.

Csehov tragikomédiáját a Szegedi Nemzeti Színházban Barnák László rendezésében, valamint Szilágyi Annamária, Medveczky Balázs, Pálfi Zoltán, Sziládi Hajna, Somló Gábor, Fekete Gizi, Borsos Beáta, Kárász Zénó, Jakab Tamás, Poroszlay Kristóf és Szaszák Zsolt előadásában láthatja majd a közönség.

Marica grófnő / Budapesti Operettszínház / rendező: Bozsik Yvette / október 23. 19:00

A Kossuth-díjas koreográfus, Bozsik Yvette visszahoz egy klasszikus magyar operettet a színpadra. Kálmán Imre egyik legkedveltebb művének eredete egészen 1924-ig nyúlik vissza. Ekkor debütált először színpadon a Marica grófnő bécsi közönség előtt a Theater an der Wien-ben, majd mindössze 3 évvel később filmre is vitték a nagy sikerű művet. Egészen 2001-ig kellett várni arra, hogy az előadást a magyar közönség a Budapesti Operaház színpadján láthassa. A mű több szempontból is garantált szórakozást ígér: a történet szövevényes és meglepő, a dallamok ennek megfelelően romantikusak és viharosak, a táncjelenetek pedig a színpadi látványt is magas színvonalra emelik. A két főszereplőt, Marica grófnőt és Tasziló grófot Fischl Mónika, Lévai Enikő, Lukács Anita; Dolhay Attila, Vadász Zsolt és Homonnay Zsolt váltott szereposztásban fogják alakítani.

Boross Martin (Fotó: Várady Nikolett)

Kiváló dolgozók / Örkény István Színház / rendező: Boross Martin / október 24. 19:00

A Kiváló dolgozók egy igazán nem mindennapi előadás az Örkény Színház történetében. Boross Martin dramaturg és rendező azóta, hogy sikeresen lediplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, független színházi produkciókban tevékenykedik alkotóként és előadóművészként. Most először dolgozik kőszínházba, ám ez az előadás sem éppen a bevett kőszínházi formáknak hódol. „Nagyra értékelem a bizalmat, példaértékű ez a nyitási kísérlet, ami néhányaknak radikálisnak tűnhet egy kőszínház részéről. Én felelős és korszerű vállalkozásnak gondolom, hisz mikor tenne markáns gesztusokat egy színház, ha nem egy olyan helyzetben, amikor semmit nem lehet többé úgy csinálni, mint azelőtt?”

A produkció főszereplői ezúttal nem a társulat színészei, hanem a mindennapi élet hősei lesznek. Elhivatott szakemberek, szociális munkások, akik nélkül leállna az élet, mégsem kapnak elég megbecsültséget. Az előadás az ő történeteikre és a színészek alkotó közreműködésére épül. „Ezzel a projekttel lehetőséget kapott a társulat, hogy új szerepkörben próbálja ki magát; lehetőséget kaptak a nézők, azáltal, hogy megjelent a budapesti kőszínházi repertoárban egy kortárs, rendhagyó formanyelv; és lehetőséget kapott a civil szféra és mi mindannyian, hogy nyilvánosságot kapjon a gondoskodás ügye.”

A Kiváló dolgozók című előadásban részt vesznek az Örkény Színház színészei: Borsi-Balogh Máté, Józsa Bettina, Kerekes Éva, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Takács Nóra Diána és Znamenák István, valamint közreműködik: Csengei Andrea szociális munkás, idősgondozó, Csordás Anett otthonápolásban érintett édesanya, aktivista, Farkas Tamás gyermekfelügyelő, Görbicz Adria bába, Jeges Anna hospice nővér, Kovács Adél pszichológus, intézményvezető, Magyar Ilona intenzív szakápoló, Mezei Andrea telefonos lelkisegély szolgálatos, Nuszer Mirjam hajléktalansegítő szociális munkás és Valcz Edit idősgondozó, szociális asszisztens.

Szentivánéji Álom / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Rusznyák Gábor / október 24. 19:00

A nagyszerű William Shakespeare legtöbbet játszott vígjátéka ezúttal a Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpadán elevenedik meg. A varázslatos éjszaka történetét, melynek középpontjában a szerelem áll, Rusznyák Gábor állítja színpadra, aki már korábban is dolgozott a művel a kecskeméti Katona József Színházban, 2010-ben. Hogy tíz év alatt hogyan változott a rendező szemlélete és perspektívája, az jövő héten kiderül. Egy biztos: varázslatra, humorra, heves vitákra, féltékenységre, félreértésekre, álmokra és egy csipetnyi szamárságra garantáltan számíthatunk. A szerelmes főszereplőket Gáspár Tibor, Czakó Julianna, Bodoky Márk, Feczesin Kristóf, Mészöly Anna és Cvikker Lilla előadásában láthatjuk.

Kiemelt kép: A Hamupipőke plakátja (Fotó: Kecskeméti katona József Színház)