Bartók Színháza / Ódry Színpad/ Szerkesztő: Selmeczi György / október 18. 19:00

Bartók Béla rendkívüli érzékenysége, kifinomult formakezelése, bámulatos ritmikai és melodikus invenciója csaknem minden művében sugallja a dráma, a drámai elem jelenlétét. Ez olykor látványosan mutatkozik meg, máskor csupán az alkotás mélyebb rétegeiben jelentkezik. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező-koreográfus hallgatói, Hojsza Henrietta (Gyermekeknek), Molnár G. Nóra (Szabadban), Ténai Petra (Allegro Barbaro és Két román tánc) és Vadász Krisztina (3 burleszk) Horváth Csaba és Selmeczi György irányításával Bartók zongoraműveiben tárják fel a drámai motívumok egész sorát, egy-egy lehetséges történet kibontását a hangjegyek sokak számára titokzatos világából.

Időfutár / Szegedi Nemzeti Színház / Rendező: Barnák László / október 18. 19:00

A Tasnádi István, Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Vészits Andrea által jegyzett Időfutár című ifjúsági regénysorozat első színpadi változata tavaly került bemutatásra a Pesti Magyar Színházban. A népszerű történet most Szegedre költözik, október 18-án Barnák László főigazgató rendezésében debütál. Hanna és osztálytársainak időutazós története a legizgalmasabb történelmi korokon vezeti át nézőit, miközben érinti az összes kérdést, ami a mai gyerekeket foglalkoztatja. Főbb szerepekben Sziládi Hajna, Ferencz Nándor, Krupp Bence, Udvari-Kardos Tímea, Ágoston Katalin és Medveczky Balázs lesz látható.

Horváth Lajos Ottó és Szarvas József (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Tartuffe / Nemzeti Színház / Rendező: David Doiasvili / október 18. 19:00

Alig hogy bemutatták a Nemzetiben a Szűcs Nelli és Trill Zsolt főszereplésével készült Médeiát, a színészházaspár máris egy újabb premierre készül. Moliére egyik híres-hírhedt alakját ezúttal Trill Zsolt kelti életre, méghozzá a különleges munkamódszeréről, szuggesztív jelleméről ismert David Doiasvili rendezésében. A történet Orgonék jómódú házában játszódik, ahol egy mélyen vallásos alak, Tartuffe egyre nagyobb befolyásra tesz szert. Sőt… már az sem tűnik abszurdumnak, hogy a családfőt kiforgatja a vagyonából, és megszerzi lánya kezét is. Hamarosan azonban mindenki átlát Tartuffe ármánykodásán, Orgont kivéve. A család ezért kieszel egy tervet, hogy lebuktassa a csalót. Orgont Horváth Lajos Ottó kelti majd életre, így a Caligula helytartója után ismét parázs színpadi csatára és hegyeket is megmozgató férfi energiákra számíthatunk majd azokban a jelenetekben, amelyekben összecsap Trill Zsolttal.

Molière – the passion / Radnóti Színház / Rendező: Hegymegi Máté / október 18. 19:00

A Radnóti Színházban szezonját Hegymegi Máté rendezése nyitja, aki Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval drámáját, a Molière – the passiont viszi színre. A darab 2007-ben, a Salzburgi Fesztiválon debütált, a történet a francia szerző négy nagy komédiáját (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe és A fösvény) szövi egybe, a főszerepet pedig egyetlen színész (Pál András) játssza mindegyik drámában, így ábrázolva az emberi életutat. A négy figura egy férfi életének négy életszakaszát jeleníti meg, és a dráma azt meséli el, hogy hogyan válik a szerelmi kínok között vergődő Alceste cinikus Don Juan-ná, majd lesz belőle álszent Tartuffe, aki miután meggazdagodott, vagyonát féltő, öreg Harpagonként várja a halált. A szereplők közt szimbolikus átfedés van, új helyzetekben találkoznak egymással, átalakulásokon mennek keresztül. A darabot játssza Gazsó György, Kovács Adél, Lengyel Benjámin e.h., Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza és Vilmányi Benett.

Pál András a Moliére próbáján (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)

A víg özvegy / Soproni Petőfi Színház / Rendező: Zsadon Andrea / október 19. 19:00

Ki ne ismerné Lehár Ferenc három felvonásos nagyoperettjének, A víg özvegy történetét, amely a férjét nemrég elvesztett dúsgazdag asszony, Glavári Hanna, és a lump szívtipró Daniló gróf Párizsban játszódó fordulatos szerelmét meséli el? A darab ősbemutatója 1905-ben Bécsben volt, innen indult világhódító útjára, melynek során szerzőjének is nemzetközi hírnevet szerzett. Most a Soproni Petőfi Színház tűzi műsorára, Zsadon Andrea rendezésében Benedekffy Katalin / Vörös Edit, Domoszlai Sándor, Füredi Nikolett / Józan Vivien és Szolnoki Tibor lépnek színpadra, hogy előadásukban felcsendüljön a Bamba, bamba gyászvitéz, a Csak a nő és a Villja-dal is.

Indul a bakterház (fotó: Turay Ida Színház)

Indul a bakterház / Turay Ida Színház, Budapest / Rendező: Cseke Péter / október 19. 19:00

Több mint hetven évvel ezelőtt, 1943-ben jelent meg először nyomtatásban Rideg Sándor első regénye. Az Indul a bakterház azonban nem könyv formájában, hanem a belőle készült filmként lett igazán ismert hazánkban. A semmihez sem fogható humorú alkotás szinte minden figurája hivatkozása alap lett, mondataik szállóigévé váltak. A Turay Ida Színházba hat év után kerül ismét színpadra a filmből készült produkció, melyet újfent a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Cseke Péter rendez. Regős Bendegúzt ezúttal Boros Ádám játssza, a bakter szerepében pedig visszatér Mikó István. Csámpás Rozit újfent Nyírő Bea alakítja, vélhetően olyan felszabadultan, hogy ismét mindenki arcára mosolyt csal majd.

Kiemelt kép: Jelenet A víg özvegyből (fotó: Soproni Petőfi Színház)