Bankhitel / RS9 Színház és Neptun Brigád / rendező: Cseh Judit / október 12. 20:00

Egy igazán aktuális előadást ígér közönsége számára az RS9 Színház és a Neptun Brigád új produkciója, a Bankhitel. Egy bankigazgató és egy hitelképtelen ügyfél humoros története ez, amely olyan fontos etikai kérdéseket érint, mint a kiszolgáltatottság, a hiúság és a férfi-női kapcsolatok, mindez egy 75 perces hitelkérelmező beszélgetésbe burkolva. Az előadás bemutatóját október 12-én lehet megtekinteni a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt található új közösségi és kulturális játszóhelyen, a Vallai kertben, amely az RS9+ pince-színpadával ellentétben, az utcaszinten található. A bankigazgató szerepében Tűzkő Sándor, a bajba került hitelkérelmezőt pedig Baksa Imre alakításában láthatjuk.

Én vagyok a szél / Szkéné Színház / rendező: Szabó K. István / október 12. 19:00

Van ami van / És van ami egyáltalán nincs / és ami mégis sokkal inkább jelen van / mint az ami van” – hangzanak el a szinte már versként ható sorok Jon Fosse Én vagyok a szél című darabjában. Az Északi Tanács Irodalmi Díjas norvég származású drámaíró hazájában a kortárs irodalom egyik legemblematikusabb alakja, Magyarországon mégis nagyon kevesen ismerik műveit, darabjai pedig alig tűnnek fel a hazai színpadokon. Fosse történetei mind egy messzi és kopár tengerparton vagy a tengeren játszódnak, ez alól pedig az Én vagyok a szél sem kivétel. A darab a nyílt tengeren játszódik, egy céltalanul hánykolódó bárkában. Két szereplő van csupán: az Egyik és a Másik. Nincs nevük, sem nemük, egyetlen dolog köti csak össze őket: a Magány.

Az előadás rendezője Szabó K. István, aki az elmúlt években Erdélyben, Németországban, de még az Egyesült Államokban is rendezett, most először dolgozik a Szkénében. A bemutatóra már több éve készülnek a két főszereplővel, Szorcsi Krisztával és Fazakas Júliával, annak érdekében, hogy egy rendkívüli produkciót állítsanak színpadra. A posztdramatikus szöveget a tánc, a kortárs zene és a vizuális művészetek eszközeivel elevenítik meg a TRIP Hajó színpadán, megőrizve Fosse lírikus hangvételét.

Szorcsik Kriszta és Fazakas Júlia az Én vagyok a szél próbáján (Fotó: Szkéné Színház)

Linda Vista / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Keszég László / október 16. 19:00

Egy Tony-díjas színész és Pulitzer-díjas szerző, Tracy Letts darabja érkezik a Miskolci Nemzeti Színház kamaraszínpadára. Letts leghíresebb darabja az Augusztus Oklahomában, amelyből világsikerű film is készült Meryl Streep főszereplésével.  A Linda Vista című vígjáték ősbemutatójára 2017-ben, Chicagóban került sor a Steppenwolf Színházban, ahol a kortárs amerikai drámaíró annak idején a színházi karrierjét kezdte. Letts fekete humora és komikus, mégis emberi karakterei nagy sikert arattak. Nem is kellett sok idő, amíg a produkciót (majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt) a Broadwayen is bemutatták. A magyar verziót Keszég László állítja színpadra, Lőrinczy Attila fordításában. Főszerepben: Harsányi Attila, Nádasy Erika, Prohászka Fanni, Lajos András, Fandl Ferenc, Szibrik Bernadett, Rusznák Adrienn.

Az öreg hölgy látogatása / Vígszínház / rendező: Rudolf Péter / október 16. 19:00

A színdarab írója a svájci származású, Büchner-díjas drámaíró, Friedrich Dürrenmatt a késő modern tragikomédiának a megteremtője, a német nyelvű svájci irodalom egyik legnagyobb hatású alkotója. Színművei már életében meghozták számára a nemzetközi elismerést, drámáit számos nyelvre fordították és játszották a világ különböző pontjain. Az öreg hölgy látogatása és A fizikusok című darabjai voltak az elsők, amelyekkel a kelet-európai színpadokat is meghódította, ezzel áthidalva a vasfüggöny határait.

A történet főhőse Claire, akit lánykorában teherbe ejt egy férfi, majd magára hagyja. A lány így kénytelen elhagyni szülővárosát, ám hosszú évtizedekkel később visszatér, hogy bosszút álljon, mindazért, amit vele tettek. „Tél volt, amikor elhagytam ezt a várost, egy szál matrózblúzban, nyolc hónapos terhesen, a fingeniek gúnyos vigyora kíséretében. Vacogva bámultam ki a vonat ablakán, és amikor a Petri-pajta körvonalai eltűntek a jégvirágok mögött, megfogadtam, hogy egyszer még visszatérek. Most pedig itt vagyok, és én diktálok, és én szabom meg a feltételeket.” Dürrenmatt remekműve egy igazán izgalmas és formabontó krimi, melyet most Rudolf Péter rendezésében láthat a közönség a Vígszínház nagyszínpadán, ami a többszörös díjnyertes Bagossy Levente díszletében fog tündökölni. Az előadás szereplői Hegyi Barbara, Hegedűs D. Géza, Balázsovits Edit, Antóci Dorottya, Ertl Zsombor, Kőszegi Ákos, Seress Zoltán, Gados Béla, Fesztbaum Béla, Karácsonyi Zoltán, Borbiczki Ferenc, Telekes Péter, Gyöngyösi Zoltán, Reider Péter, Szántó Balázs, Orbán Levente, Méhes László, Dino Benjamin, Tóth András, és Kopek Janka.

Pillanatkép Az öreg hölgy látogatása próbájáról (Fotó: Gordon Eszter)

Nero / Stúdió K Színház / rendező: Hegymegi Máté / október 16. 19:00

Kosztolányi Dezső 1921-ben írt regénye, a Nero, a véres a véres költő kerül feldolgozásra a Stúdió K színpadán. A klasszikus történet az ókori Római Birodalomban játszódik, ahol a fiatal Nerót választja császárrá a nép. A lelkileg vívódó és más művészekre féltékeny Nerót hamarosan elvakítja a könnyen szerzett hatalom. Nárcizmusa addig erősödik, amíg barátai és családja ellen fordul, majd az egész birodalom áldozatául esik az eszeveszett mészárlásának. A véres császár megtestesítője ifj. Vidnyánszky Attila, akitől nem állnak távol az olyan klasszikus „őrült” karakterek, mint amilyen Nero vagy Hamlet. További szereplők: Spilák Lajos, Pallagi Melitta, Nyakó Júlia, Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Sipos György, Samudovszky Adrián.

Nagyvárosi fények / Játékszín / rendező: Szente Vajk / október 17. 19:00

Charlie Chaplin angol filmrendező, forgatókönyvíró, színész és filmproducer a némafilmek valaha volt legkreatívabb alkotója és legikonikusabb alakja. Munkássága közel 65 évet hidal át, a viktoriánus korabeli színpadi munkaitól kezdve haláláig folyamatosan dolgozott. Az 1931-es Nagyvárosi fények című filmjét nemcsak rendezte és játszotta benne a főszerepet, hanem a zenéjét is ő írta. Bár a film már a hangosfilmek korában készült, Chaplin ragaszkodott a némafilmes műfajhoz (első hangosfilmje az 1940-es A diktátor), és hatalmas hollywoodi befolyásnak köszönhetően képes is volt a hagyományos feliratkártyákkal elkészítenie a művet. Mire az alkotás készen lett, a némafilmek már tulajdonképpen népszerűtlenek voltak, ennek ellenére Chaplin karrierjének egyik legnagyobb művészi sikerévé és a legtöbb bevételt hozó alkotásává vált a Nagyvárosi fények. Chaplin ráadásul erre a produkciójára volt a legbüszkébb az összes filmje közül, az utolsó jelenet pedig különösen közel állt a szívéhez: „Egyedül a Nagyvárosi fények utolsó jelenetében nem színészkedem. Majdhogynem védekezve, magamon kívüli állapotban nézek. Ez egy gyönyörű jelenet, gyönyörű, és azért, mert nincs túljátszva.”

A Játékszínben most Szente Vajk rendezésében egy igazán egyedi adaptációt nézhetnek majd meg az érdeklődők, ugyanis az előadás fekete-fehér látványvilággal, zenével, de prózai szöveg és dalok nélkül, a némafilmek stílusát fölidéző színészi játékkal eleveníti majd meg a klasszikus történetet egy vak lányról és egy szegény csavargóról. Az előadás szereplői: Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián, Kovács Gyopár, Zsurzs Kati, Csonka András, Gáspár Kata és Túri Lajos Péter.

Kiemelt kép: Nagy Sándor a Chaplin jelmezében (Fotó: Játékszín)