A nagy kapituláció / Trafó / rendező: Kárpáti Péter / október 7. 20:00

Stork Natasa és Zsótér Sándor kettőse igazán izgalmas szituációból indul: a fiatal színésznő felkeresi lakásán a tanár urat. Csokit meg pisztáciát hoz, és egy könyvet, melyben Pilinszky János beszélget Sheryl Suttonnal. Innentől kezdve pedig a Kárpáti Péter által az elmúlt 10 év során kidolgozott improvizációs technikáé a főszerep: a 2019 szeptemberében kezdett próbafolyamat során a szereplők saját személyes történeteiből, és sok órányi improvizációból született meg az a drámaszöveg, amelyet a nézők október 7-én este láthatnak először a Trafó Nagytermében.

Othello / Katona József Színház / rendező: Székely Kriszta / október 9. 19:00

A tisztaszívű mór hadvezér, Othello titokban feleségül veszi a velencei szenátor, Brabaniónak egyetlen lányát, Desdemonát, akivel egy hadjárat miatt Ciprusra kell utazzanak. Amikor megérkeznek Othello kinevezi hadnaggyá bizalmasát és legjobb barátját, Cassiót, mire másik tisztjében, Jágóban feltámad a féltékenység és gyűlölet, aki úgy érzi, hogy kora és tapasztalata miatt is sokkal inkább megérdemelné az előléptetést. Jágó ezért gonosz bosszút eszel ki felettese ellen, és ezzel útjára ereszti a legalattomosabb emberi érzelmet: „Uram, vigyázz, hogy féltékeny ne légy! A zöldszemű szörny csak kacag az étken, Amelyből él.” William Shakespeare klasszikusa, az Othello Székely Kriszta rendezésében a Katona József Színházban kerül idén bemutatásra. Az előadásban szerepel: Bányai Kelemen Barna, Rujder Vivien, Kovács Lehel, Borbély Alexandra, Takátsy Péter, Vizi Dávid, Vajdai Vilmos, Elek Ferenc, Lengyel Benjámin és Berényi Nóra.

Kovács Lehel az Othello olvasópróbáján (Fotó: Katona József Színház)

1984 / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Horgas Ádám / október 9. 19:00

Egy disztópikus világ, ahol a Nagy Testvér mindig figyel. 1984 már messzi múltnak tűnik, de vajon mennyiben különbözik a mostani életünk, attól, amit George Orwell 71 évvel ezelőtt elképzelt a jövőről? „Azt hiszem, tekintve, hogy a könyv végül is paródia, valami hasonló dolog tényleg megtörténhet. Világunkban nem lesz más érzelem, csak félelem, harag, diadalmaskodás és megalázkodás. Ha el szeretnék képzelni a jövőt, képzeljenek el egy csizmát, miközben örökké egy ember fejét tapossa. Ebből a veszélyes rémálomból egyszerű tanulság vonható le. Ne hagyják megtörténni. Önöktől függ.” Az angol származású író örökösei Magyarországon első alkalommal a Szegedi Nemzeti Színháznak engedélyezték a regény adaptációjának színpadra állítását. A különleges szerelmi történet Rétfalvi Tamás, Ágoston Katalin és Alföldi Róbert főszereplésében elevenedik meg a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínpadán, Horgas Ádám rendezésében. További szereplők: Szegezdi Róbert, Tánczos Adrienn, Csorba Kata, Borovics Tamás, Ágoston Péter, Menczel Andrea, Gömöri Krisztián, Bánvölgyi Tamás, Szívós László és Krausz Gergő.

Zűrzavar 2045 / Örkény István Színház / rendező: Polgár Csaba / október 9. 19:00

2045-ben az Újorosz Birodalomban dúl az ellenállás. Elégedetlen emberek tízezrei fognak össze, hogy véget vessenek a féldiktatórikus, elnyomó vezetésnek. Vágyaik sokfélék, szövetségük ingatag, de indulatuk közös, ezért ijesztő. Egyetlen kormányzóság akad csak, ahol rend van és nyugalom, egy félreeső kis tartomány: Vengrija, azaz Magyarország. Kormányzója egy asszony, aki minden erejével igyekszik elhitetni a moszkvai vezetéssel, hogy Vengrija-tartományban is dúl az ellenállás, tehát Moszkva küldjön neki még pénzt, pénzt és még több pénzt. Nagy igyekezetében észre sem veszi, hogy a káosz már tényleg ott kopogtat az ajtaján… Káosz, zűrzavar, vagy ahogy az oroszok mondják ezt a furcsa magyar szót: zsűrzsavjar. Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája alapján a szövegkönyvet írta: Bánki Gergely, Gábor Sára és Polgár Csaba. Szereplők: Kerekes Éva, Znamenák István, Bánki Gergely, Jéger Zsombor, Takács Nóra Diána, Zsigmond Emőke, Máthé Zsolt, Csákányi Eszter, Lukáts Andor, Terhes Sándor, Nagy Zsolt, Kókai Tünde, Novkov Máté, Bíró Kriszta, Pogány Judit, Ficza István. Videón közreműködik: Békés Itala, Bíró Panni és Mácsai Pál.

Pillanatkép a Zűrzavar 2045 című előadás olvasópróbájáról (Fotó: Örkény István Színház)

Amadeus / József Attila Színház / rendező: Koltai M. Gábor / október 10. 19:00

II. József uralkodása idején vagyunk, Bécsben, ahol Mozart él és alkot. A csodagyerekként nevelkedett ifjú zeneszerző azonban nem olyan makulátlan életet él, mint ahogyan az utókor gondolja: kaszinózás, nők és  mámor jellemzi az életét, környezete pedig kritizálja és elutasítja munkásságát is. Az egyetlen ember akinél megértésre talál az Antonio Salieri, az udvari komponista, akinek óvó szeretete Amadeus iránt lassan aljas féltékenységgé dagad. Ezután Salierinek, akinek fáj minden hang amit Mozart kottába vet, nem marad más célja, csak hogy megsemmisítse a fiatal zsenit. Peter Shaffer színdarabját ezúttal a József Attila Színházban tekintheti meg a nagyközönség Koltai M. Gábor rendezésében. A musicalben szerepel: Fila Balázs, Tasnádi Bence, Kónya Merlin Renáta, Chajnóczki Balázs, Molnár Zsuzsanna, Quintus Konrád, Galkó Balázs, Előd Álmos, Horváth Sebestyén Sándor és Szigeti Karina.

Veszedelmes viszonyok / Jászai Mari Színház, Népszínház / rendező: Guelmino Sándor / október 10. 19:00

A történet sokak számára ismerős lehet, hiszen megszámlálhatatlan filmes és színházi adaptáció született belőle, nem véletlenül: erotika, intrikák, bosszú… Ami azonban máig érvényes remekművé teszi Choderlos de Laclos több, mint kétszázharminc éves levélregényét (és a belőle készült színpadi változatot), az az emberi psziché működésének, rezdüléseinek mesteri szintű ismerete, férfiak és nők harcának, játszmáinak metszően bölcs analízise, és az a rengeteg kérdés, amit az emberi erkölcsökkel kapcsolatban felvet. Ez az, ami garantálja, hogy azok is „aha”-élménnyel távozzanak a színházból, akik ezt a legkevésbé egy 18. századi sztoritól várnák… Merteuil márkiné büszkeségén csorbát ejt, hogy a szeretője elhagyta, ezért bosszút kíván állni rajta. Felkéri hát barátját, fegyvertársát, a hírhedt nőcsábász Valmont vikomtot, hogy rontsa meg a hűtlen férfiú leendő feleségét, az apácazárdában nevelt Cécile-t. Valmont bele is egyezik ebbe, ám a feladatot túl könnyűnek tartván elhatározza, hogy önszorgalomból, párhuzamosan elcsábítja az erényeiről híres Madame de Tourvelt is… Guelmino Sándor rendezésében színpadra lép Bakonyi Csilla, Pálfi Kata, Pilnay Sára, Crespo Rodrigo, Maróti Attila, Egri Márta, Danis Lídia, Szakács Hajnalka, Figeczky Bence, Lass Bea és Megyeri Zoltán.

Kiemelt kép: Tasnádi Bence az Amadeus olvasópróbáján (Fotó: Kállai-Tóth Anett)