Bolha a fülbe / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Rusznyák Gábor/ október 15. 19:00

A francia bohózat koronázatlan királyának, Georges Feydeau-nak az egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiáját mutatja be október közepén a Miskolci Nemzeti Színház Rusznyák Gábor rendezésében és átiratában. De mi is kell egy jó vígjátékhoz? Először is: legyen egy ember, akiből kettő van, pontosabban legyen két ember, akik külsőleg teljesen egyformák, de élethelyzetüket tekintve a lehető legtávolabb vannak egymástól. Mondjuk az egyikük legyen egy biztosító társaság igazgatója, a másik pedig egy alkoholista, kisegítő alkalmazott egy kuplerájban. Normál esetben találkozhatna-e ez a két ember vagy előfordulhatna-e a fent említett igazgató egy kuplerájban? Nem. De erre való a vígjáték, szélsőséges élethelyzetek megteremtésére és megmutatására. Mi kell még… természetesen féltékenység, félreértések, mulatságos helyzetek, jó poénok, s hogy a szélsőségekről kiderüljön, hogy minden dolog valahogy önmagában hordozza a maga ellentettét is. És akik estéről estéről gondoskodnak a felhőtlen szórakoztatásról: többek között Simon Zoltán, Czvikker Lilla, Rózsa Krisztián, Lajos András, Harsányi Attila és Rudolf Szonja.

Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog / Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház / rendező: Szikszai Rémusz / október 15. 19:00

Martin McDonagh-tól megszokhattuk már a gyilkos humort és a groteszk cselekményt, ami egy az egyben leírja a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című 2018-as fekete komédiáját is, amelyet most a Szegedi Nemzeti Színház mutat be a Kisszínházban. Szikszai Rémusz rendezésében egy olyan szürreális – és 16 éven felülieknek ajánlott – sztorit ismerhetünk meg, amiben a világhírű meseíróról, Hans Christian Andersenről, a történelem egyik legnagyobb alakjáról kiderül egy sötét titok. Andersen valójában nem maga írja csodálatos műveit, hanem egy apró kongói nő, Marjory, akit egy faládába zárva tart a padlásán. A narrátor szerepét Fodor Tamás vállalta magára, Hans Christian Andersent Alföldi Róbert személyesíti meg, Marjoryt pedig Santana Somogyi Lorena kelti életre. A szövegkönyvet Varsányi Anna fordítása alapján Parti Nagy Lajos írta.

Santana Somogyi Lorena (Fotó: Szeged365)

Elisabeth / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház / rendező: Szente Vajk / október 15. 19:00

Jövő héten egy legendás musical bemutatójára készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Az Elisabeth 1992 óta arat töretlen sikert az európai színházak repertoárján. Hazánkban négy évvel később mutatkozott be a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, majd az Operettszínház adott otthont a produkciónak. A történet bemutatja Erzsébet császárné életét, szabadságvágyát, házasságát Ferenc Józseffel, miközben főszereplővé lép elő a Halál alakja, amelynek folyamatosan jelen lévő képét a valódi Sissi által írt versek ihlették. Elisabeth és a fiatal Sissi szerepében felváltva láthatjuk Polyák Lillát, Bori Rékát és Kovács Gyopárt. Ferenc Józsefet Orth Péter, a Halált pedig Koltai-Nagy Balázs alakítja majd Szente Vajk rendezésében 

A cégvezető / Vörösmarty Színház – Pelikán Fészek / rendező: Sághy Tamás / október 16. 19:00

A József Attila-díjas magyar író, Háy János 2020-ban megjelent könyvét, A cégvezetőt a Vörösmarty Színház művésze, Sághy Tamás előadásában ismerhetik meg azok, akik jegyet váltanak az ősbemutatóra, amelynek a teátrum Pelikán Fészek névre keresztelt játszóhelye ad otthont. A sorsjátéknak hívott egyszemélyes műsor „humora, öniróniája és tragikomikus önreflexiója minden felnőtt saját története is” a színlap szerint, a főszerepben pedig korunk embere, a cégvezető áll, akinek énközpontúságához, értékítéletéhez, a mindenből a legjobbat elvéhez idomulnia kell másoknak is. Vagy megedződik, vagy megtöri őt a napi hajsza – és ez igaz a környezetére is. A cégvezető dramaturgja Perczel Enikő, a látványért Magyarósi Éva felel, a színház prózai tagozatvezetője, Hargitai Iván pedig konzultánsként segítette a darab létrejöttét.

A cégvezető plakátjának egy részlete (Forrás: Vörösmarty Színház)

Marshal Fifty-Six / Pintér Béla és Társulata – UP Újpesti Rendezvénytér / rendező: Pintér Béla / október 16. 19:00

Pintér Béla és Társulata legújabb bemutatójára is sor kerül a jövő hét folyamán. A történet ezúttal is a Társulat vezetője, Pintér Béla tollából származik, aki színészeire írta a szerepeket. Magáról a cselekményről nagyon keveset lehet tudni, már csak ezért is érdemes lesz elmenni az UP Újpesti Rendezvénytérbe megnézni, mivel rukkolt elő a nagy sikerű alkotócsoport. A főszerepekben Szabó Kimmel Tamás, Fodor Annamária, Roszik Hella, Fáncsik Roland, Messaoudi Emina, Szabó Zoltán, Rezes Judit, Takács Géza, Jankovics Péter, Enyedi Éva és Gálvölgyi János lesz látható. 

Isten, haza, család / Katona József Színház – Kamra/ rendező: Tarnóczi Jakab/ október 16. 19:00

Tarnóczi Jakab legújabb „katonás” rendezésének alapja Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész művei, valamint a színészek (Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Mészáros Béla, Pálos Hanna, Rujder Vivien, Vizi Dávid) improvizációi. Az előadás egy család elhallgatásoktól és félreértésektől terhes történetét követi végig: egy családi háborúskodást, mely egy egész országot érintő konfliktussá szélesedik. A nézők egy maratoni, egész estés színházi kísérlet részesévé válnak majd, hiszen egy több évtizedes cselekménysorozatba avatódnak be, amelyet mindig más szereplő nézőpontjából ismerhetnek meg. A szövegkönyvet Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia dramaturg írta, a jelmezeket Giliga Ilka, a díszletet Devich Botond tervezte, Bencsik Levente és Hunyadi Máté zenéjére Widder Kristóf készített koreográfiát.

Pillanatkép az Isten, haza, család olvasópróbájáról, középen Tarnóczi Jakab (fotó: Dömölky Dániel)

Kiemelt kép: Pillanatkép az Elisabeth musical próbájáról, középen Orth Péter (Fotó: ifj. Háry Péter)