Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg a Papp László Budapest Sportarénában, ahol a küzdőtéren valósulnak meg az egymást váltó táncházak, a népművészeti vásárok, valamint az esti gálaműsorok. Az április 1. és 3. között megrendezésre kerülő fesztivál fókuszában idén az ötven éve elindult táncházmozgalom jubileuma áll.

A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

Pillanatkép a 2020-as rendezvényről (Fotó: Papp László Sportaréna)

A Táncháztalálkozó a Tánchagyományaink programrésszel, a táncházak és bemutatók sorozatával indul, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők élő zenére tanulhatják, akik pedig tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat a Sportaréna küzdőterén. Ezután a Kamasz táncház műsor következik: a Fölszállott a páva tehetségkutatóból megismert Sarjú Banda vezetésével. A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A vasárnap már évek óta családi nap, ami ezt jelenti, hogy ilyenkor a gyermekekre és a családokra kerül a fókusz. Ezúttal a közép-magyarországi régiót bemutató Aprók Bálja különlegessége az lesz, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vehet a táncokban, kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A vasárnapi programot interaktív foglalkozások, mese- és bábelőadások, kézműves foglalkozások, népzenei és néptáncbemutatók egészítik ki, a felnőtteknek pedig Ínyenc táncházat kínálnak. Délutánonként kamaratermi népzenei koncertekkel várják a látogatókat.

A fesztivál egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. A programot mindkét napon fotókiállítások, könyv- és CD-bemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják. A vasárnap esti Gála egyik momentuma az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület Foltin Jolán emlékére készített műsora lesz, amit a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Táncháztalálkozóra, Martin György tiszteletére készített nagyszabású produkciója követ. A hétvégét az Aréna küzdőterén Össztánc zárja.

A programokról részletesebben a Programturizmus honalapján olvashatunk

Kiemelt kép: A fesztivál szórólapja (Fotó: Papp László Budapest Sportaréna)