A 150 éves Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) Retro/Aktív című kiállításán az Exploratív Építészeti Tanszék hallgatóinak és oktatóinak makettjei láthatók.

A kiállításon mintegy 500 alkotó-hallgató munkája tekinthető meg, amely közel 60 oktató közreműködésével készült. A bemutatott makettek erdélyi környezetbe tervezett épületek mellett többek között afrikai, mexikói, izlandi farmok terveit, egyiptomi terepmunkák és kapcsolódó tantárgyak, kurzusok eredményeit, korszerű hortobágyi kutatóközpontok, Somló-hegyi revitalizációs projektek, illetve budapesti és kistelepülési épületek terveit is reprezentálják. A makettek a BME ÉPK Exploratív Építészeti Tanszék tervezési tantárgyainak mindegyikéből – az első évfolyamtól a diplomáig, TDK munkákon keresztül az egyetem falain kívülre mutató projektekig – bemutatnak példákat.

A kiállítás szellemisége összhangban van a BME Építészmérnöki Kar küldetésével. A 150. évfordulóját ünneplő műegyetemi építészképzés missziója, hogy alkotásra, kísérletezésre, innovációra ösztönözze a hallgatókat és az oktatókat egyaránt. Napjaink egyik legnagyobb környezeti kihívására, a klímaváltozás problémájára reagálva a BME ÉPK hat új specializációt vezetett be a 2022/23-as tanévtől az osztatlan képzésen, ahol a kurzusok központi témái között hangsúlyosan szerepel a fenntarthatóság és a klímatudatosság.

Kiemelt kép: Pillanatkép a BME kiállításáról (Fotó: BME Építészmérnöki Kar)