Maga lesz a férjem / Karinthy Színház / rendező: Szabó P. Szilveszter / október 2. 19:00

A Maga lesz a férjem című, 1937-ben filmen is bemutatott nagyszerű szerelmi történet mindannyiunkban kellemes emlékeket ébreszt. A szerelem az egyik olyan dolog a világon, amiért az ember szinte bármire képes, néha még afféle őrült tettekre, kisebb-nagyobb füllentésekre is, amelyek aztán elképesztően vicces helyzetekbe tudják hozni a szereplőket. Annyira komplikált érzés, hogy szinte bele lehet bolondulni, Sőt, zenés vígjáték gyanánt még énekelhetünk is róla. „Minél tisztességesebb egy férfi, annál nagyobb gazember!” A férfiak nagyon óvatosak a lányokkal, a férjes asszonyokkal azonban már más a helyzet, nekik nyugodtan lehet udvarolni. „A szerelem legjobb ellenszere a házasság.” Az előadásból kiderül, hogy a fenti tézisek igazak-e vagy ha nem, akkor hogyan cáfolják meg azokat két részben sok zenével és humorral fűszerezve. Az események szálait a komédiákból jól ismert archetípusok szövik mókásan, kedvesen, színesen, Márkus Alfréd kiváló zenéivel. Szabó P. Szilveszter rendezésében a szereplők: Kocsis Dénes, Erdélyi Tímea, Jenes Kitti, Miller Zoltán, Németh Gábor, Kocsis Judit, Bánovits Vivianne, Lázár Balázs, Pusztaszeri Kornél.

Egy csók és más semmi / Veszprémi Petőfi Színház / rendező: Lendvai Zoltán / október 2. 19:00

Az igaz szerelem legyőzhetetlen. Ha nem is egyenes az út, végül néha beteljesül. Küzdelmek, könnyek, végzetes erők kísérik a párokat a végső beteljesedésig. Vannak számítók, haszonlesők, gyávák és balekok, ártatlanok és szeretnivaló bájos segítők, míg ki-ki révbe ér, megtalálja az áhított, lázasan keresett boldogságot, a vágyott csókokat. És a zene szól, a történet járja útját, mert a szerzők a legnagyobbak közül valók. Lendvai Zoltán rendező elárulta, az eredeti darabot állítják színpadra, hiszen sikerült megszerezni a régi kottát. Ez azt jelenti, hogy olyan dalok is felcsendülnek majd a színpadon, melyek még nem hangzottak el hazai színházban. Az Egy csók és más semmi című zenés komédiát Halász Imre írta, zenéjét Békeffi István verseire Eisemann Mihály szerezte. Játsszák: Horváth Csenge, Tassonyi Balázs, Kőrösi Csaba, Gaál Attila Csaba, Palásthy Bea, Bajor Lili, Cservenák Vilmos, Keresztes Gábor, Nyirkó István, Szűcs Enikő, Soltis Eleonóra, Módri Györgyi, Diószegi Imola, Kulcsár-Székely Attila, Keller Márton és Magyar Vazul.

Az Egy csók és más semmi olvasópróbája (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

Légy jó mindhalálig / Kecskeméti Katona József Színház / rendező: Nagy Viktor / október 2. 19:00

Mindenki ismerheti Móricz Zsigmond klasszikussá vált történetét a szegény kisfiúról, aki nem akar többé debreceni diák lenni. Nyilas Misi a város kollégiumának komor és sivár falai között tengeti mindennapjait, ahol nemcsak kortársai, de még a felnőttek is rosszul bánnak vele. Napjainak „legizgalmasabb” része, amikor délutánonként az öreg Pósalakyhoz megy felolvasni, amíg egy nap a volt városi tanácsos rá nem bízza, hogy az általa megálmodott számokat tegye meg a lutrin. Ekkor kezd el minden bonyolulttá válni: Misi megismerkedik egyik osztálytársa testvérével, Bella kisasszonnyal, a nyerő számos lutri szelvényt pedig elveszíti. És hiába fordul minden mégis jóra a végén, az eddig látott és tapasztalt durvaságot és ridegséget a kis Misi nem tudja elfelejteni. A megható történetet Móricz társadalmi kritikának szánta, ám már kortársai is gyermekregénynek tartották a művet, mellyel az író egyáltalán nem értett egyet. A Légy jó mindhalálig színpadi adaptációját most a Kecskeméti Katona József Színház előadásában elevenedik meg előttünk, Nagy Viktor rendezésében. A főszerepet a gyermekszínész Molnár André Lukács és Kecskeméti Bence Odin játsszák majd felváltva, további szerepekben pedig többek között Hegedűs Zoltán, Aradi Imre, Fazakas Géza, Pál Attila, Ferencz Bálint, Farkas Ádám, Varga-Huszti Máté e.h., Körtvélyessy Zsolt, Bognár Gyöngyvér, Hajdú Melinda, Szabó Dorottya e.h., Csombor Teréz, Sirkó László, Szegvári Júlia, Orth Péter, Dunai Tamás és Koltai-Nagy Balázs lesznek láthatók.

Forró mezők / Nemzeti Színház / rendező: Berettyán Nándor / október 3. 19:00

„Mostanában jártomban, keltemben, találkoztam közvetlen közelről a szenzációval – egy puskalövéssel, amely egy igen nagy vidéknek jóformán minden társadalmi rétegét felkavarta. Itt egészen furcsának éreztem azt, hogy valahogy mindenki detektívvé lett…” – nyilatkozta Móricz Zsigmond regényének megjelenésekor. Az író a két világháború közötti, változó világ konfliktusait igyekszik megfogalmazni Avary László meggyilkolásának történetén keresztül. A darab a nyírségi dzsentrik világában játszódik, ahol minden szépnek és jónak tűnik, ám valójában kicsit sem az. Avary László erőszakos halála körül megindul a nyomozás, a bűncselekményt azonban bizonyos emberek öngyilkosságnak próbálják beállítani. A cselekmény pedig voltaképpen e köré épül, mivel a közösség nem hagyja annyiban az ügyet és „detektívvé lesz”. Az, hogy ezt lelkiismeretből vagy félelemből teszik, az mindegy, hiszen ahogy mondják: „amíg nincs meg a gyilkos, addig mindenki az, én is, te is.” A gyilkossággal, nyomozással, szerelemmel és fordulatokkal teli krimit a Nemzeti Színházban Berettyán Nándor rendezésében láthatjuk a Gobbi Hilda Színpadon. Az előadásban szerepelnek: Schnell Ádám, Varga József, Söptei Andrea, Katona Kinga, Mészáros Martin, Bordás Roland, Berettyán Sándor, Mátyássy Bence, Szép Domán, Ács Eszter és Szász Júlia.

Szász Júlia és Bordás Roland a Forró mezők című előadásban (Fotó: Zsigmond László)

Menyasszonytánc / Győri Nemzeti Színház / rendező: Forgács Péter / október 3. 19:00

„Az identitáskeresés, a különböző hagyományokkal rendelkező közösségek együttélésére jellemző súrlódások és egymásra találások bemutatására a zene a legmegfelelőbb közeg.”(Fegya) – Erdélyben, egy románok, magyarok és zsidók lakta telelpülésen András éppen legénybúcsút tart. Házasodni készülne, de menyasszonyának nincsenek hivatalos iratai. A katolikus családban nevelkedett Rózsiról az esküvő előtt kiderül, hogy zsidó. A faluban elszabadulnak az indulatok. A mű ősbemutatója a Budapesti Operettszínházban volt 2006. október 17-én. A darabot Indig Ottó Torockói menyasszony című színműve alapján Kállai István és Böhm György írta. Forgács Péter rendezésében a főszerepeket Bori Réka, Kurucz Dániel és Csankó Zoltán játssza, partnereik: Molnár Erik, Bellai Eszter, Janisch Éva, Vincze Gábor Péter, Sík Frida, Agócs Judit, Lázin Beatrix, Mohácsi Attila, Bede-Fazekas Csaba, Posonyi Takács László, Fehér Nóra, Klinga Péter, Jáger András, Forgács Péter, Molnár Ágnes, Cselepák Balázs és Fehér Ákos.

Gépnarancs / Miskolci Nemzeti Színház / rendező: Kozma Attila / október 3. 19:00

„Na mi legyen?” – teszi fel a kérdést a börtönbe zárt Alex. Az agresszív és manipulatív fiú hétköznapjait az alárendelt haverjaival tölti, akikkel együtt rabolnak, verekednek, nőket erőszakolnak meg pusztán saját örömükre, mindenféle valós cél nélkül. Pedig Alex nem egy buta srác, éles esze van és a komoly zenéért is rajong, képességeit mégis rosszra használja. A börtönben lehetőséget kap, hogy „normálissá” változtassák, hogy aztán ismét szabadon élhessen. A fiú él is ezzel a lehetőséggel, csakhogy a dolgok nem úgy alakulnak, mint ahogyan gondolta. Alex egy olyan világban találja magát, ahol az állam az erőszak visszaszorítására az agymosástól sem riad vissza, a kérdés pedig felmerül: „Nem jobb-e bizonyos értelemben az, aki a rosszat választja, mint akire rákényszerítik a jót?” Anthony Burgess regényének, és a belőle készült Kubrick-film egyedi világa most táncelőadás formájában kerül színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban. A produkcióban szerepel Bolla Dániel, Dávid Patrik, Márton Richárd János, Guido Di Vona és a Miskolci Balett művészei.

Kiemelt kép: Erdélyi Tímea és Kocsis Dénes a Maga lesz a férjem olvasópróbáján (Fotó: Gaba Works)