Elégia/ Blue / Szegedi Kortárs Balett/ koreográfus: Enrico Morelli és Juronics Tamás/ október 4. 19:00

A Szegedi Kortárs Balett új bemutatója azért is különleges, mert a két felvonás alatt két külön előadást láthatnak a nézők: az Elégiát és a Blue-t. Az Elégia egy absztrakt mese a jóság dicsőítéséről, ahol  a csoport ereje és az egyén kifinomultsága a mozdulatlanság, az elengedés, a haladás nyomán bontakozik ki. A szólók, a duettek, és a csoportos jelenetek pedig a test és a lélek állapotait keltik életre. A két gondolkodásmód képes jótékony cselekedetekre, ám míg az egyiket önös érdek, addig a másikat önfeláldozó indíttatás vezérli. Az alkotó pedig e két viselkedésforma különbségéről és hasonlatosságáról elmélkedik. A Blue című előadás tulajdonképpen a társadalmi konvenciókban zárt ember szenvedését, szabadságvágyát, vele szemben az egyéni ambíciókat, a transzcendencia jelenlétét elfojtó közösség erejét mutatja meg. Két ellentétes világ váltakozásának állandó körforgását, szabadság és kötöttség ellentétét, ugyanakkor összetartozását fejtegetik az alkotók úgy, hogy a szereplőket kékre festik, ezzel asszociációk kialakítására késztetve a nézőket. Az előadásokban Bocsi Petra, Letizia Melchiorre Diletta Ranuzzi, Nier Janka, Miriam Munno, Diletta Savini, Désireé Bazzani, Adam Bobák, Czár Gergely, Kiss Róbert, Vincze Lotár és Francesco Totaro mutatják be tánctudásukat.

 Az eltört korsó/ Weöres Sándor Színház/ rendező: Tárnoki Márk / október 7. 19:00

A német romantika tragikus sorsú, ma Európa-szerte és nálunk is reneszánszát élő Heinrich von Kleistnek ez a komédiája volt az egyetlen darabja, amelynek előadását életében megérhette. A történet egy németalföldi faluban játszódik, ahol egy parasztasszony panaszt emel Ádám bírónál Éva lányának jövendőbelije, Ruprecht ellen, mert az eltörte régi, becses, nemzedékről nemzedékre öröklött korsóját. A tárgyalás során, amelyet Ádám bírónak kell lefolytatnia, ugyanakkor lassacskán kiderül, hogy az igazság nem is biztos, hogy megismerhető. A tárgyaláson aztán az események logikája fokozatosan leplez le egyre többet az igazságból, és szinte minden elhangzott mondat új és váratlan fordulatot hoz. A szereplőkből pedig mindeközben árad az eleven élet: minden szavuk és gesztusuk élő és hiteles: megformálásuk csupa plasztikus, erőteljes realizmus. A történet elsősorban tehát a hatalommal való visszaélés leleplezéséről szól, amely számos különös kérdést felvet, például, hogy az áldozat miért nem beszélt arról, ami történt… Az előadást Tárnoki Márk rendezi, aki olyan nagyszerű színészekkel dolgozik együtt, mint Balogh János, Mészáros Máté, Sipos László Márk, Nagy Cili, Nagy-Bakonyi Boglárka, Róbert Gábor, Hajdu Péter István és nem utolsó sorban Csonka Szilvia.

Pillanatkép a Jézus Krisztus Szupersztár című darab próbájáról (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

Jézus Krisztus Szupersztár / Miskolci Nemzeti Színház/ rendező: Szabó Máté/ október 7. 19:00

Tim Rice és Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus szupersztár című rockoperájának forradalmasította a zenés színházat, és olyan kérdéseket vetett fel, amelyek mindmáig érvényesek. A történet főhőse nem csak a címszereplő Jézus, hanem egyenrangú társa Júdás is, aki kétségbeesett igyekezettel próbálja megérteni barátja cselekedeteit, de mindhiába. Kérdéseire rejtélyes válaszokat kap, és egyre világosabbá válik, hogy olyan történetbe csöppent, amelynek folytatására csekély hatása lehet – csakúgy, mint a többi szereplőnek, Pilátustól Heródesig, Mária Magdolnától Kajafásig. Így tulajdonképpen egy hét eseményeibe tömörül minden emberi és emberfeletti történés: Jézus és híveinek jeruzsálemi bevonulásától a keresztre feszítésig tart a cselekmény.  A Miskolci Nemzeti Színházban a főszerepeket Szőcs Artur és Börcsök Olivér (Jézus), illetve Rózsa Krisztián és Polák Ferenc (Júdás) felváltva játsszák. Mellettük többek között Czvikker Lilla, Varga Andrea, Lajos András, Salat Lehel, Kincses Károly, Cseh Antal, Vatamány Atanáz, Tóth Dominik, Fülöp Kristóf és Cselepák Balázs lépnek színpadra.

Liliom / Örkény István Színház/ rendező: Kovács D. Dániel/ október 7. 19:00

A Liliom Molnár Ferenc egyik leghíresebb színdarabja, melynek ősbemutatóját 1909-ben tartották a Vígszínházban. A történet szerint Liliom, a körhinta kikiáltója beleszeret Julikába, a cselédlányba, közben mindketten elveszítik munkájukat, Liliom pedig rosszul bánik a lánnyal, pedig szereti őt. Ám amikor megtudja, hogy a lány várandós, örül és elhatározza, hogy előteremti a családi élethez szükséges anyagi forrásokat, így visszatér Muskátnéhoz, aki szerelmes a férfiba. Majd később Ficsúrral, bűnöző barátjával próbál pénzt szerezni, ám kísérlete katasztrófába torkollik. Ficsúr elmenekül, Liliom pedig megöli magát. A játék pedig ettől a ponttól a túlvilágon folytatódik, ahonnan Liliomot még egyetlen napra visszaengedik a Földre. A Kovács D. Dániel által rendezte előadás főszerepeit Patkós Márton és Józsa Bettina játsszák, mellettük Kókai Tünde, Szandtner Anna, Borsi-Balogh Máté, Vajda Milán, Znamenák István, Jéger Zsombor, Pásztor Dániel és Csuja Imre is feltűnik a színpadon.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Liliom című darab próbájáról (Fotó: Horváth Judit)