Január 31. és február 3. között nemzetközi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a harmadik alkalommal meghirdetett FACT (Festival Arts Cinema Theatre) vendége lesz a prágai, a belgrádi, a giesseni, a versció-i és a kaposvári színművészeti egyetem is. Upor László nyitóbeszédében elmondta, hogy ebben az évben arra törekedtek, hogy a film és a színház együtt mutatkozhasson be a fesztivál keretein belül, illetve az is fontos volt a szervezők számára, hogy teret adjanak a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatóknak munkáik bemutatására.

Fotó: Várady Nikolett

Az is elhangzott, hogy ebben az évben több intézet közösen szervezi a FACT-ot, kifejezetten cél volt, hogy az eddigi centralizáltság helyett közös munka legyen a fesztivál lebonyolítása, ezt külön hangsúlyozta M. Tóth Géza is, az SZFE rektora a sajtótájékoztató végén. A különböző résztvevő intézetek vezetői nagy vonalakban ismertették a 2019-es fesztivál programjait.

Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője arról beszélt, hogy a négy külföldi egyetem milyen produkciókat hoz, illetve szót ejtett arról is, hogy a kaposvári hallgatók egy, a Színmű diákjai pedig négy előadással készülnek, és a hagyományoktól eltérően idén az első- és másodévesek is szerepet kapnak, például a megnyitó rendezvény műsorában etűdjeikkel.

Fotó: Várady Nikolett

Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője elmondta, hogy több eseményt is élő streamben terveznek közvetíteni a fesztivál ideje alatt, illetve rengeteg egyetemi vizsgafilmet nézhetnek majd meg az érdeklődők. A programok között szerepel egy filmkészítési projekt is, melyben a résztvevőknek 24 órája lesz elkészíteni a saját anyagukat, amely közül a három legjobbat a zárórendezvényen le is vetítik majd. A FACT negyedik napja a tévés szakok képzésének bemutatásáról fog szólni.

Karsai György a fesztivál kísérő rendezvényeiről beszélt, melyekkel az a Színmű elsődleges célja, hogy erősítse a párbeszédet az intézmények és a hallgatók között akár nemzetközi szinten is, illetve, hogy a különböző konferenciák és workshopok segítségével tapasztalatokat cserélhessenek a szervezők a külföldi egyetemek fesztiváljainak munkatársaival és résztvevőivel.

Fotó: Várady Nikolett

Gáspár Máté és Trömböczky Napsugár elmondták, hogy ebben az évben nagyon szeretnék, ha a diákok az elmúlt évekhez képest sokkal aktívabban vennének részt a FACT-en, ezért olyan off programokat szerveztek számukra, amelyeket sajátjuknak érezhetnek. Összesen kilenc workshop, négy buli (ezek közül például a február 2-inak az Úri Muri ad otthont, és nyilvános lesz) és több kerekasztalbeszélgetés várja az érdeklődő diákokat majd a négy nap alatt.

Upor László kiemelte, hogy ebben az évben a fesztivál szerkezetében eszközölt változások mellett a FACT szellemisége is kicsit más, nagy hangsúlyt fektetnek az autonómiára, az együttműködésre, a nemzetköziségre, a hallgatók bevonására is. Az előadásokra a jegyértékesítés már megkezdődött, várnak mindenkit a programokon.

Kiemelt kép: Várady Nikolett