Az ember tragédiéja „junior” / Kecskeméti Katona József Színház – Kelemen László Kamaraszínház/ rendező: Cseke Péter / január 22. 16:30

Az ember tragédiája három nemzeti drámánk egyike, amelyet több mint negyven nyelvre fordították le. A mostani, a magyar kultúra napján színre kerülő előadás elsősorban az ifjúság számára, egy órás időtartamban készül, de nem csak a fiatal korosztálynak szólóan. Valamennyien, akik valaha találkoztunk már a szerelem érzésével, s a velejáró örömökkel, gyötrelmekkel, megtalálhatjuk benne kérdéseinket, válaszainkat, mások kérdéseit és válaszait, és nem utolsó sorban önmagunkat. A „junior” változatban Ádámot Koltai-Nagy Balázs, Évát Hajdú Melinda alakítja, Úrként Kőszegi Ákos lesz hallható, a darabot a teátrum igazgatója, Cseke Péter viszi színre.

Egykutya / HPS Kultszalon / rendező: Miklauzic Bence / január 25. 17:00

Az első lendület elvitte hőseinket a visszafordíthatatlan felé. Ez már az életünk, nem terv, nem nosztalgia: történik. Ezt akartuk? Mikor képződik az identitás? Négy kollegista tíz év után újra találkozik egy szobában. Ismerjük a hajnali megfejtéseket a konyhában, ahonnan úgy mész haza, hogy mindent értesz. Miért olyan nehéz ezt megtartani… A PopUp Produkció és a HPS Kultszalon közös előadása, Varga Lóránt közösségi író és Miklauzic Bence rendező színpadi debütálása is egyben. A négy szereplőt Gera Marina, Sipos Vera, Bakonyi Alexa és Kovács Ádám kelti életre.

Pillanatkép az Egykutya olvasópróbájáról (fotó: PopUp Produkció)

Az a szép, fényes nap / székesfehérvári Vörösmarty Színház / rendező: Bagó Bertalan / január 25. 19:00

Szabó Magda történelmi vonatkozású drámájában eszmék és gondolatok, érvek és ellenérvek csapnak össze és végeredményben mindenkinek igaza van, de ebben a küzdelemben még kevesen látják be, hogy most születik meg egy új, a keresztény Európa közösségéhez csatlakozni kívánó nemzet, és ezzel a keresztséggel Géza fejedelem – igaz, vér és mocsok közepette – századokra kijelöli a magyarság további útját. A székesfehérvári Vörösmarty Színház legújabb nagyszínpadi bemutatóját Bagó Bertalan rendezi, Géza fejedelmet Gáspár Sándor, fiát, Vajkot, Kovács Tamás játssza, mellettük feltűnik még – többek között – Kuna Károly, Derzsi János, Lábodi Ádám, Kozáry Ferenc és Kelemen István.

Kiemelt kép: Pillanatkép Az ember tragédiája „junior” próbájáról (fotó: Szegvári Júlia)