Veszedelmes viszonyok / Budapesti Operettszínház – Kálmán Imre Teátrum / rendező: Kiss Csaba / január 28. 19:00

Bár eddig öt film, valamint többszáz színházi előadás született belőle, Choderlos de Laclos regénye zenedrámaként most először lesz látható, mégpedig Kovács Adrián eredeti, izgalmas zenéjével. A történetben M. márkiné és V. vikomt egymást támogatják naiv lelkek megrontásában, jó hírük tönkretételében, míg egy nap egymás ellen fordulnak, és viszonyuk veszedelmessé, sőt halálossá válik. A Kiss Csaba, Kovács Adrián és Müller Péter Sziámi által készített zenés színpadi változat – amely ilyen formában világpremier lesz – a Kálmán Imre Teátrum intim terét a lehető legjobban igyekszik majd kihasználni, igazodva a regény hangulatához, amely egészen pontosan 1782-ben jelent meg, ám Kiss Csaba rendező szerint semmit sem vesztett az aktualitásából: „Ez lényegében a viszony saját magunkhoz, a játékainkhoz, az énképünkhöz. Az a távolság, amely a legmélyebb érzéseink és gondolataink, illetve ezek tükröződése között van, az arcunkra kiülő arcjátéktól kezdve a hétköznapi színészkedések és megjátszások összes fogásáig”.  Az előadást kettős szereposztásban játsszák: Valmont vikomtot Kocsis Dénes és Sándor Péter, Merteuil márkinét pedig Polyák Lilla és Peller Anna kelti életre. Mellettük olyan színészekkel találkozhatunk, mint Széles Flóra, Gubik Petra (Tourvelné), Janza Kata, Füredi Nikolett (Volanges-né), Kelemen Hanna, Kardffy Aisha (Cécile de Volanges), Cseh Dávid Péter és Angler Balázs (Danceny lovag).

A kaméliás hölgy, avagy a kegyvesztettek tündöklése / Csokonai Színház – Csokonai Irodalmi Labor / rendező: Sardar Tagirovsky/ január 28. 19:00

A kaméliás hölgy nemcsak egy regény vagy egy dráma, nemcsak egy opera kiindulópontja, hanem egy szimbólum és kiáltvány is egyben. Ezért a Csokonai Színház új bemutatója nem csupán egy színházi előadás, hanem invitálás is egy színházi előadásnak álcázott bálra és kiállításra, egy három felvonásos eseményre, aminek főfogása a kaméliás hölgy élete és halála. Az előadás rendezője, Sardar Tagirovsky (aki egyben a színpadi adaptációt is készítette Dumas regénye és korabeli dokumentumok alapján) fontosnak tartotta, hogy erről a történetről leszedjék a pátoszt és az álromantikát, amik az évtizedek alatt ránehezedtek. A korabeli dokumentumok rengeteg részletet tartalmaznak, amelyek egy teljesebb képet adhat a szerző, Ifjabb Alexandre Dumas és egy fiatal kurtizán, Marie Duplessis kapcsolatáról. Az előadásban megidézik többek között Verdi La Traviatájának két alakját is operaénekesek segítségével, (Violetta – Nagy Kíra; Alfredo – Antoni Norbert), mellettük Vasvári Csaba (ifj. Dumas), Horváth Julianna (Marguerite Gautier), Kiss Gergely Máté (Armand Duval), Bakota Árpád (Duval úr) és Tolnai Hella (Prudence Duvernoy) játsszák a főbb szerepeket.

Iványi Árpád, Balázs Andrea és Réti Barnabás (Fotó: Budapest Playhouse)

FAT PIG (Kövér disznó) / Karinthy Színház – Budapest Playhouse / rendező: Iványi Árpád / január 28. 19:00

Neil LaBute híres szatirikus komédiáját Magyarországon először a Karinthy Színház tűzi műsorára. A FAT PIG (Kövér disznó) egyik főhőse Tom, egy nagyvállalat feltörekvő munkatársa, aki egy véletlen folytán megismerkedik a szabadszájú és őrjítően vicces Helennel, aki meglehetősen molett alkata miatt erőteljesen eltér az aktuális szépségideáltól. Tom mégis gyengéd érzelmeket táplál iránta, ám ahogyan kapcsolatuk elmélyül, a munkahelyi viccek és szekírozások Helen alkatát illetően egyre inkább megmételyezik az életüket és alaposan próbára teszik Tom hitét és lojalitását. A darab a mai sikerorientált, külsőségekre építő társadalmunk és kapcsolataink szatírája, mely számos fontos kérdést tesz fel: hol van a saját boldogságunk ahhoz képest, amit másoknak mutatni akarunk? Mennyire tesszük magunkévá, amiket környezetünk mesél rólunk? Megtartható-e önmagunkba vetett hitünk? Milyen hatással van életünkre a fizikai megjelenésünk? Iványi Árpád rendezésében a főhősnőt a Karinthy Színház egyik oszlopos tagja, Balázs Andrea kelti életre, mellette Réti Barnabás, Pásztor Tibor és Tóth Szilvia Lilla lesz látható.

Az imposztor / József Attila Színház / rendező: Bagó Bertalan / január 29. 19:00

A vilnai színházban premierre készülnek: este Lengyelország legnagyobb színésze, Bogusławski fog fellépni a Tartuffe-ben – ha eljön. A megfáradt, pályája alkonyán lévő nagy színészegyéniség Bogusławskit azonban két napja hiába várják, úgy hiszik, megsértődött, amiért operáját betiltotta a helyi hatóság. A társulat mindennek ellenére próbálni kezd, de a művészkedésre már nincs idő, örülnek, ha a szövegüket meg tudják tanulni estére. Ekkor toppan be a színházba Bogusławski – vagy legalábbis valaki, aki azt állítja magáról, hogy ő az. Az imposztor című darab előzménye Spiró György Az Ikszek című regénye, a dráma Major Tamás számára készült és bizonyos értelemben róla is szól, aki halála előtt nem sokkal a Budapesti Katona József Színházban játszhatta el a főszerepet. A József Attila Színház új bemutatójában a főszerepet Benedek Miklós, Każyńskit, a direktort a teátrum igazgatója, Nemcsák Károly alakítja, a további szerepekben többek között Zöld Csaba, Pikali Gerda, Horváth Sebestyén Sándor, Szabó Gabi, Kovalik Ágnes, Lábodi Ádám, Quintus Konrád, Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Jónás Andrea, Ujréti László, Vándor Éva és Kaszás Géza mutatkozik be.

Pillanatkép a Mephisto olvasópróbájáról (Fotó: Csuka-Fügedy Márton)

Mephisto / Bethlen Téri Színház – Spirita Társulat / rendező: Egressy G. Tamás / január 29. 19:00

Klaus Mann váteszi regénye – és az abból készült Oscar-díjas mozifilm – a mindenkori Hatalom és a mindenkori Művész találkozásának drámai története, egyben örök érvényű tanmese a megalkuvásról és a lelkiismeretről. A Spirita Társulat most korszerű köntösben, a napjaink világára vonatkozó kikacsintásokat sem mellőzve veszi górcső alá a lánglelkű színész, Hendrik Höfgen tragikus bukástörténetét. Mi történik, amikor egy jobb sorsra hivatott, hiú és szeretetéhes alkotó sorra halmozza a rossz döntéseket, míg végül már alig képes a tükörbe nézni? Hol húzódik a határ az észszerű igazodás, az erkölcstelen rendszerek kiszolgálása és legközelebbi bajtársaink elárulása között? „Úgy gondolom, akkor kell elővenni, átírni vagy megírni egy színművet, ha olyan mondandónk van vele, amit az első pillanattól szenvedélyesen meg szeretnénk fogalmazni, de még hosszú hónapok érlelése után is érvényesnek, gondolatébresztőnek látunk.” – nyilatkozta korábban Egressy G. Tamás, az előadás rendezője és szövegkönyvírója. Hendrik Höfgenként Jászberényi Gábor, a tábornagyként Gáspár András, Dora Martinként Földes Eszter mutatkozik majd be, mellettük Kocsis Fülöp Soma, Galambos Zsófi, Korcsmáros András, Kuna Kata, Fejér Máté és Csizmadia Orsolya lép színpadra.

Antigoné / székesfehérvári Vörösmarty Színház – Kozák András Stúdió / rendező: Nagy Péter / január 29. 19:00

A számos nyelvre lefordított és a világ színpadain rendszeresen játszott tragédia alapvető konfliktusa Antigoné és a király, Kreón szembenállása: míg előbbi az emberséget és az istenek íratlan törvényeit követi azáltal, hogy megadná a végtisztességet testvérének, Polüneikésznek, addig utóbbi az ember által hozott törvényeket, a hatalmat képviseli és ellenszegül az isteneknek azzal, hogy megtagadja a halott eltemetését. Szophoklész műve évszázadok óta elgondolkodtatja az embereket a becsületről, az elmúlásról, az azutáni ismeretlenről, az ember és a hit kapcsolatáról, az igazunkért való kiállásról. A Vörösmarty Színház társulata Csiky Gergely fordításában és Nagy Péter rendezésében adja elő a mára klasszikussá vált darabot, a főszerepben Molnár G. Nórával (Antigoné) és Sághy Tamással (Kreón), a mellékszerepekben pedig Varga Lilivel, Varga Máriával, Andrássy Mátéval, Kovács Tamással, Derzsi Jánossal, Kricsár Kamillal és Varga Gabriellával.

Kiemelt kép: Kelemen Hanna, Peller Anna és Füredi Nikolett a Veszedelmes viszonyok próbáján (Fotó: Bori Tamás)